Marea Britanie urmărește semnarea unui acord de liber schimb cu China, a declarat miercuri premierul britanic Theresa May, înainte de a efectua o vizită oficială în China, relatează site-ul agenției Reuters. 

Pe durata vizitei de trei zile, șefa guvernului de la Londra va discuta cu liderii chinezi despre facilitarea accesului la piața Chinei – a doua cea mai mare economie a lumii – pentru firmele britanice.

“China este o țară cu care vrem să încheiem un acord comercial. Dar cred că există mai multe lucruri pe care le putem face în perioada intermediară … în ceea ce privește analizarea potențialelor obstacole în calea comerțului și deschiderea piețelor pentru a asigura companiile britanice că pot să aibă schimburi comerciale bune cu China”, a spus May, în timpul călătoriei spre orașul Wuhan, unde va anunța acorduri în domeniul educației în valoare de o jumătate de miliard de lire sterline.

Piața chineză reprezintă doar o mică parte din exporturile britanice, 3,1 la sută în 2016, comparativ cu 43% în cazul Uniunii Europene.

Potrivit unor surse diplomatice, China și-a exprimat disponibilitatea de a discuta despre un acord de liber schimb cu Marea Britanie, dar negocierile formale nu pot începe cât timp Marea Britanie face parte din UE.

Theresa May a mai declarat că inițiativa chineză “Centura și Drumul” – care vizează dezvoltarea globală rapidă a infrastructurii și a comerțului – are un potențial uriaș, dar a avertizat că proiectul trebuie să fie desfășurat în mod corespunzător.

“Ceea ce aș dori să văd este că se asigură transparență și respectarea standardelor internaționale … și voi discuta acest lucru cu interlocutorii mei chinezi”, a spus May.

Premierul Marii Britanii a subliniat că va aduce în discuție, în timpul întrevederii cu președintele chinez Xi Jinping, subiectul regiunii autonome Hong Kong, subliniind angajamentul țării sale pentru regula “o țară, două sisteme” în fosta colonie britanică de pe coasta de sud a Chinei.

Regiunea administrativă Hong Kong a fost vizată de proteste pro-democratice încă din 2014, catalogate drept acte de sfidare la adresa guvernării de la Beijing. Guvernul regional a fost acuzat de reprimarea activiștilor. Săptămâna trecută, Agnes Chow, unul dintre membrii partidului Demosisto, nu a primit dreptul să participe la alegerile parlamentare din luna martie.

“Credem că viitorul Hong Kong-ului, pe modelul o țară, două sisteme, este important. Ne angajăm în acest demers. Am abordat acest subiect în trecut cu președintele Xi, care și-a arătat disponibilitatea față de asta, dar voi continua să aduc în discuție această situație”, a spus Theresa May.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/01/hgf-4-46517.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/01/hgf-4-46517-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv