Agenții federali americani de la DEA știau de rețeaua „farmaciștilor online” de la Cluj, condusă de Cosmin Muntean, încă din anul 2013, atunci când au deschis două dosare penale, unul în Florida, iar altul în Wisconsin, și au introdus pe fir doi agenți sub acoperire, care au acționat în baza unor mandate semnate de un judecător federal american.

Din informațiile oficiale, furnizate pentru Evenimentul zilei de un înalt reprezentant al DEA, rezultă că investigatorii sub acoperire au cumpărat de mai multe ori medicamente, aflate pe lista medicamentelor speciale, care nu pot fi eliberate decât în baza unor rețete verzi, emise doar de medicii psihiatri.

FOTO: Cristian Muntean

Nume de cod: „Jennifer Thompson”

Primul agent american DEA, care a acționat la Cluj, lucra în Florida, avea numele de cod, „Jennifer Thompson” și a cumpărat, de trei ori, medicamente de la „rețeaua farmaciștilor”.

„La data de 19 aprilie 2013, a fost efectuată o comandă de 120 de pastile de Codeină, de 15 mg, în valoare de 237 dolari SUA.

La data de 30 mai 2013, a fost efectuată o comandă de 240 de pastile de Codeină, de 15 mg, în valoare de 239 USD.

La data de 15 iulie 2013, a fost efectuată o comandă de 120 de pastile de Codeină, de 15 mg, în valoare de 239 dolari SUA.

În total, de la Oficiul Poștal 6 din Cluj Napoca au fost efectuate trei livrări în sumă de 715,11 dolari SUA”, spune oficialul DEA, pentru EVZ.

Profit imens

Interesant este că prețul unei singure pastile de Codeină, livrate în SUA, este de 7,38 lei, în condițiile în care la o farmacie din România, aceasta costă doar 17 bani. Diferența arată ce profit imens făcea rețeaua „farmaciștilor online” pe piața din America. Ofițerii antidrog susțin că dacă un consumator bea mai multe astfel de pastile cu alcool, obține un efect de lungă durată similar cu cel obținut în urma consumului de droguri.

FOTO: Denisa Zoița Pop

Americanii făceau percheziții în 2015

Rețeaua condusă de Cosmin Muntean, un om de afaceri din Cluj, care poza într-un tip onorabil, prezent la protestele pentru susținerea Justiției, fratele acestuia, Cristian Muntean, care afișa luxul în care trăia cu fiecare ocazie, Ovidiu Piroș și Gabriel Poruțiu funcționa atât de bine, încât i-a uimit și pe agenții de la DEA.

Al doilea agent american sub acoperire lucra la Procuratura din Milwakee – Wisconsin și avea numele de cod „Scott Davis”. Acesta a efectuat șase procurări autorizate de Codeină, Xanax și Diazepam. „Scott Davis a primit indicații să plătească contravaloarea medicamentelor respective prin sistem de transfer rapid de bani.

Ulterior achitării sumei de bani convenită în urma corespondenței purtată online, investigatorul sub acoperire a primit medicamentele comandate din România, într-un plic de culoare maro, ce avea aplicate etichete autocolante pe care erau menționate numele expeditorului Vanyi Szabolcs, Seo Consulting, Trif Mihail. În interiorul plicului era și o rețetă în limba engleză emisă de medicul Ladislav Smrcek, medicamentele trimise și prospectele în limba română”, spun agenții de la DEA.

FOTO: Iana Dana Litan

Au trimis zeci de mii de scrisori

De exemplu, ancheta extinsă a DIICOT Cluj a demonstrat că firma Mac Farmacons, condusă de Cosmin Muntean, a livrat în Statele Unite, în perioada 2012-2017, nu mai puțin de 74.237 de scrisori recomandate, care conțineau medicamente și care erau destinate celor care plasau comenzi online prin intermediul a trei site-uri de profil, controlate de șeful rețelei.

Mai trebuie spus că DIICOT Cluj a extins ancheta în acest caz, abia în septembrie 2017, când au solicitat de la Procuratura Districtului Gainesville, Florida, și de la a Procuratura din Districtul de Est – Wisconsin, date despre livrările de medicamente din România în SUA.

Tag-uri:
reteaua, farmacisti, onlione, Cluj-Napoca, Cosmin Muntean, agenti americani, DIICOT, DEA, Tribunalul Cluj, medicamente

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/01/cristian-muntean.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/01/cristian-muntean-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialEVZ Special
Agenții federali americani de la DEA știau de rețeaua „farmaciștilor online” de la Cluj, condusă de Cosmin Muntean, încă din anul 2013, atunci când au deschis două dosare penale, unul în Florida, iar altul în Wisconsin, și au introdus pe fir doi agenți sub acoperire, care au acționat în...

Preluat de la EVZ