Aici controversele sunt tot mai acute, și ele pleacă de la respingerea obiecției unui număr de 12 state membre în fața unui asemenea proiect și continuă prin dezbaterea privind dependența crescută a Europei de gazul rusesc. Practic, prin Nord Stream 2, Rusia priponește Europa definitiv, în dependență absolută față de gazul său.

Dezbaterea e foarte complexă și a fost relansată de recenta vizită la Varșovia a Secretarului de Stat al SUA, Rex Tillerson, cel care a susținut poziția Poloniei și care a declarat că proiectul Nord Stream 2 este o ameninţare pentru securitatea energetică a Europei.

În afară de dependența Europei, proiectul va aduce venituri suplimentare unei Rusii sub sancțiuni, agresivă și militarizată, în plin avânt de reînarmare, dar va crea și probleme majore Ucrainei, pe care o va readuce în siajul Moscovei, odată ce acțiunea din noul proiect va distruge instrumentul de negociere a tranzitului gazului rus prin Ucraina și va lăsa bugetul ucrainean fără 2-3% din PIB, în momentul în care Ucraina asigură apărarea Europei de invazia rusă, la linia de contact din Donbas.

Proiectul și disputa reînvie vechile rivalități și teme geopolitice între alianța germano-rusă și subminarea statelor din regiunea Intermarium (între frontierele Germaniei și Rusiei), dar și lumea anglo-americană. Proiectul consolidează eurasiatismul lui Dughin și din doctrina oficială a lui Putin, de dominație de către Rusia a „peninsulei Europa”, și slăbește fundamental trans-atlanticismul Occidental.

În plus, creează instrumente Rusiei pentru scindarea Occidentului pe linia Atlanticului, pentru crearea și accentuarea faliilor în Europa unită, și permite consolidarea dominației față de vecinătatea apropiată, refondând politicile de Mare Putere și pe cea a sferelor de influență ale Rusiei, în accepțiunea criticilor.

Pe de altă parte, noul proiect reaprinde și alte temeri generale ale euroscepticilor: intrarea în Germania și Austria a gazului ieftin rusesc creează o discrepanță majoră în competiția produselor între aceste state și cele nou intrate în UE, deja subiect al diferențelor de productivitate și tehnologie.

Aici problema majoră o reprezintă faptul că produsele realizate pe baza gazului ieftin domină piața unică europeană, în fața celor produse în Est, de exemplu, cu costuri pentru gaz net superioare, nu rareori, în trecut, chiar duble. O critică veche la nivel european legată de piața incorectă a energiei și gazului. 

Firește că dezbaterea comportă multe aspecte, evident și pe cele contrare. Rusia acuză SUA de creare de blocaje pentru a introduce pe piața europeană gazul său de șist adus sub formă de gaz lichefiat, mai scump decât cel provenit din Rusia. Apoi investițiile ruse în gazoducte – Nord Stream 2, Turkish Stream sau Puterea Siberiei către China – ridică semne de întrebare asupra surselor de gaz ale Rusiei pentru aprovizionarea tuturor acestora, în caz contrar, eventuala competiție la furnizorul unic urmând să ducă la prețuri mult mai mari.

Tag-uri:
Nord Stream, lantul, Rusia, priponeste, Europa, Pulsul planetei, Iulian Chifu, Chifu EVZ

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/01/button-share-1774.pnghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/01/button-share-1774-300x37.pngrootstireaActualitate/EsentialOpinii EVZ
Aici controversele sunt tot mai acute, și ele pleacă de la respingerea obiecției unui număr de 12 state membre în fața unui asemenea proiect și continuă prin dezbaterea privind dependența crescută a Europei de gazul rusesc. Practic, prin Nord Stream 2, Rusia priponește Europa definitiv, în dependență absolută față...

Preluat de la EVZ