Premierul Viorica Dăncilă a decis, imediat după învestitura Guvernului, că nu vrea să beneficieze pe durata mandatului de protecția SPP, au relatat ieri, pentru EVZ, surse din coaliția de guvernare. O confirmare indirectă a venit ieri dimineață, de la premier însuși: Dăncilă a sosit la sediul Guvernului într-o mașină a Ministerului de Interne. Premierul nu a răspuns ieri întrebărilor trimise de EVZ pe acest subiect.

Premieră

O sursă din Guvern ne-a declarat, ieri, că miniștrii PSD care au beneficiat până acum de protecție SPP nu vor mai solicita acest lucru pe viitor. O premieră în istoria politică post-decembristă. Este vorba despre miniștrii din fostul cabinet Mihai Tudose, care și-au păstrat funcțiile în noua formulă guvernamentală, printre care Petre Daea (Agricultură), Lia Olguța Vasilescu (Muncă) sau Mihai Fifor (Apărare). În ceea ce privește miniștrii nou-veniți, aceștia nu vor cere protecție SPP, ne-au spus surse din arcul guvernamental.

Informațiile neoficiale obținute de EVZ până la ora închiderii ediției, mergeau într- o singură direcție: paza și protecția membrilor Guvernului urmează să fie asigurată, cel mai probabil, de Jandarmeria Română, structură aflată în subordinea Ministerului Afacerilor Interne. Nici Jandarmeria Română și nici Internele nu au răspuns, ieri, dacă asigură protecția unor membri ai Guvernului.

„Nu am nevoie”

Noul ministru al Sănătăţii, Sorina Pintea, a spus ieri că a venit la birou cu maşina condusă de şoferul instituţiei și a afirmat că nu vrea protecție SPP: „Am venit cu şoferul de la minister. Dar eu ştiam că au dreptul la SPP doar membrii CSAT. Teoretic, noi am putea cere, dar nu văd de ce aş avea nevoie de SPP”.

Întrebată dacă vrea protecţie de la SPP, Pintea a răspuns: „Nici vorbă!”. Ministrul Justiției așteaptă Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, ieri, pentru Mediafax, că încă este protejat de SPP, dar nu a exclus ca acest lucru să se schimbe, vorbind despre o decizie care urmează să fie luată. „Până în acest moment nu am renunţat la SPP. În continuare, voi proceda în acord cu ceea ce se va decide!”, a spus acesta.

Tăcere

EVZ a cerut ieri Serviciului de Protecție și Pază să ne comunice dacă instituția a fost notificată cu privire la intenția vreunui membru al Guvernului sau a Guvernului în ansamblu de a renunța la serviciile asigurate, conform legii, de SPP. Instituția nu a răspuns până la ora închiderii ediției.

Pe de altă parte, surse oficiale citate de Agerpres au susținut, ieri, că SPP nu ar fi fost notificat oficial că premierul Viorica Dăncilă şi miniştrii ar dori să renunţe la serviciile SPP și că SPP ar fi singura instituţie abilitată prin lege să asigure protecţia şi paza demnitarilor români.

Lista „clienților” SPP se stabilește în CSAT

Legea 191/1998 privind organizarea și funcționarea SPP prevede că „Serviciul de Protecţie şi Pază este organ de stat cu atribuţii în domeniul siguranţei naţionale, specializat în asigurarea protecţiei demnitarilor români, a demnitarilor străini pe timpul şederii lor în România, a familiilor acestora, în limitele competențelor legale, precum şi în asigurarea pazei sediilor de lucru şi a reşedinţelor acestora, potrivit hotărârilor Consiliului Suprem de Apărare a Ţării”.

Persoanele îndreptăţite să beneficieze de protecţie şi obiectivele a căror pază se asigură de către Serviciul de Protecţie şi Pază se stabilesc prin hotărâre a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, mai spune legea.

Mister

Pe de altă parte, surse oficiale citate de Agerpres au afirmat, ieri, că demnitarii aflaţi în competenţa SPP, prin hotărâre a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), nu pot face obiectul protecţiei altor instituţii, iar atribuțiile SPP în domeniul protecţiei demnitarilor nu ar putea fi preluate de nicio altă instituţie, chiar dacă aceasta face parte din sistemul naţional de apărare şi ordine publică.

Reguli

Potrivit legii, SPP „organizează şi execută activităţi pentru prevenirea şi anihilarea oricăror acţiuni prin care s-ar atenta la viaţa, integritatea fizică, libertatea de acţiune şi sănătatea persoanelor a căror protecţie este obligat să o asigure, precum şi pentru realizarea pazei şi apărării sediilor de lucru şi reşedinţelor acestora” și „organizează şi desfăşoară, deschis sau acoperit, activităţi de culegere, verificare şi valorificare a informaţiilor necesare numai pentru îndeplinirea atribuţiilor prevăzute la art. 1 alin. (1), în condiţiile stabilite prin lege.

Orice informaţie cu valoare operativă de alta natură se transmite de îndată autorităţilor abilitate prin lege pentru verificarea şi valorificarea acesteia”.

Pentru îndeplinirea misiunilor specifice, SPP îşi organizează un sistem propriu de transmisiuni și dispune de parc propriu de mijloace de transport.

Tag-uri:
acuzatii, spionaj, CSAT, razboi, PSD, SPP, Serviciul de Protecție și Pază, Viorica Dancila, Carmen Dan, Liviu Dragnea, Lucian-Silvan Pahonțu

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/01/carmen-dan-mv-1.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/01/carmen-dan-mv-1-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialPolitica
Premierul Viorica Dăncilă a decis, imediat după învestitura Guvernului, că nu vrea să beneficieze pe durata mandatului de protecția SPP, au relatat ieri, pentru EVZ, surse din coaliția de guvernare. O confirmare indirectă a venit ieri dimineață, de la premier însuși: Dăncilă a sosit la sediul Guvernului într-o mașină...

Preluat de la EVZ