Dar mesajul său față de Bruxelles este: „Sunt cel mai bun lider dintre cei pe care-i veți avea!”

Într-un interviu pentru publicația Politico, Babis (63 de ani), om de afaceri miliardar, al cărui partid ANO a fost pe primul loc în alegerile parlamentare din octombrie, a insistat că el este pro-UE.

A repetat că euroscepticismul va crește în Cehia, dacă UE nu ia în considerare opiniile opuse, de pildă cele privind cotele de imigranți, pe care Praga și alte țări central-europene le resping.

Întrebat dacă el se consideră un apărător al Cehiei în UE, Babis a răspuns: „Bineînțeles”.

Oponenții lui Babis l-au acuzat că este populist, are tendințe autoritare, care au condus spre un sentiment anti-imigranți.

Dar, vorbind la Misiunea Cehiei la Bruxelles, cu steagurile Cehiei și UE în spatele lui, Babis s-a descris ca fiind cel mai bun – și probabil ultima șansă – de a preveni apariția unui sentiment radical anti-UE în țara sa.

Cehia are unul dintre cele mai ridicate nivele de euroscepticism dintre statele membre ale Uniunii. Doar 30% dintre cehi au o imagine pozitivă despre UE, conform ultimului Euroabrometru, de anul trecut.

„În Cehia, avem partide extremiste, care ar vrea un „Czexit”, a spus Babis, referindu-se la SPD, partidul anti-UE și anti-musulmani al politicianului născut în Japonia, Tomio Okamura. „Sunt în Parlament și au obținut 11% în alegerile din octombrie. Trebuie să înțelegem situația politică, pentru că data viitoare Okamura ar putea obține 30%”.

Babis a fost la Bruxelles pentru a transmite același mesaj președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și altor oficiali UE.

În acest moment, totuși, Babis este doar premier interimar și nu a reușit să câștige sprijinul majorității parlamentare, pentru a avea o coaliție de guvernare.

ANO are 78 de locuri în Camera Deputaților cu 200 de locuri, iar majoritatea partidelor au refuzat să susțină un Cabinet condus de Babis, pentru că el a fost inculpat pentru fraudă cu fonduri europene de 2 milioane de euro. Babis neagă acuzațiile și insistă că sunt motivate politic.

Președintele Milos Zeman, care a câștigat un al doilea mandat, în weekend, i-a oferit lui Babis a doua șansă de a forma guvernul cu sprijinul majorității.

Se pare, însă, că există neînțelegeri între aliații politice, pentru că Babis a sugerat că președintele ar trebui să se distanțeze de doi consilieri bănuiți de legături cu Rusia.

Tag-uri:
cehia, ue, premier, andrej babis, alegeri, milos zeman, guvern

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/01/button-share-1700.pnghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/01/button-share-1700-300x37.pngrootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Dar mesajul său față de Bruxelles este: „Sunt cel mai bun lider dintre cei pe care-i veți avea!”Într-un interviu pentru publicația Politico, Babis (63 de ani), om de afaceri miliardar, al cărui partid ANO a fost pe primul loc în alegerile parlamentare din octombrie, a insistat că el este...

Preluat de la EVZ