Pe 31 ianuarie pe cer vor avea loc trei fenomene cosmice: apariția unei luni albastre, o elipsă de lună și perigeu lunar. Cele trei fenomene concomitente au fost denumite ”superluna albastră sângerie”’. Evenimentul a mai avut loc anterior în anul 1866, scrie descopera.ro.

Fenomenul de Luna Albastră se produce atunci când au loc două luni pline în aceeași lună calendaristică. Atunci când luna trece prin fața Pământului are loc eclipsa de lună, iar superluna se produce atunci când perigeul lunii coincide cu momentul lunii pline. În timpul superlunii, satelitul natural al Pământului va fi cu 14% mai luminos decât de obicei, iar fenomenul de lună sângerie se produce atunci când luna aflată în umbra Pământului capătă o culoare roșiatică.

Pe 1 ianuarie a avut loc prima lună plină din ianuarie, iar a doua va avea loc în 31 ianuarie sau 1 februarie, în funcție de locul în care se află privitorul. De asemenea, superluna va avea loc în noaptea de 30 ianuarie, deși practic fenomenul va avea loc cu o zi înainte ca luna să atingă apogeul, NASA a decis să catalogheze evenimentul ca fiind o superlună.

Întregul fenomen va dura aproximativ o oră și 15 minute, informează The Guardian.

Conform Space, pe 31 ianuarie, Luna Albastră nu va putea fi vizibilă din toate regiunile planetei, deoarece a doua lună plină va fi vizibilă în aceste regiuni abia pe 1 februarie. Fenomenul va fi vizibil pe toată perioada în Alaska, Hawaii, America de Nord, Asia și Australia. Superluna Albastră nu va putea fi vizibilă în România, însă doritorii pot să vizioneze online întregul eveniment. NASA va furniza imagini live cu evenimentul începând cu ora 5:30 am EST (12:30 ora României)

Specialiștii NASA susțin că evenimentul le va oferi oportunitatea de a studia momentul în care suprafața lunii se răcește rapid. ”În întuneric, pot fi observate multe cratere și structuri mult mai în detaliu,” a declarat Paul Hayne din cadrul Laboratorului pentru Astrofizică din cadrul Universității din Colorado.

Comenteaza aceasta stire

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/01/fenomen-astronomic-rar-superluna-albastra-sangerie-nasa-va-furniza-imagini-live-46507.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/01/fenomen-astronomic-rar-superluna-albastra-sangerie-nasa-va-furniza-imagini-live-46507-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv