Alegerile de la sfârșitul anului trecut au adus, din nou, în prim plan o majoritate de voturi anti-separatiste, ca vot popular, dar legea spaniolă a cetățeniei duble – permisă doar unor țări din America latină – a interzis multe voturi ale rezidenților europeni, pe care se bazează economia regiunii. Pe de altă parte, majoritatea la nivelul deputaților aleși revine unei alianțe între formațiunea lui Puidgemont Împreună pentru Catalunia (JxC), Stânga republicană din Catalunia (ERC) și secesioniștii din Candidatura unității populare (CUP). Cele trei formațiuni au un singur candidat prezidențial, pe Puidgemont, președintele separatist urmărit penal și fugit în Belgia.

Aspectele juridice sunt cele care au constituit miezul în bătălia ultimelor săptămâni, în timp ce multe probleme le ridică și refuzul lui Carles Puidgemont de a veni în țară pentru a se confrunta justiția spaniolă. Madridul a retras funcționarea mandatului european, pentru a evita o confruntare juridică la extrădare cu justiția belgiană, acolo unde partidul separatist flandru poate influența soluția.

Apoi, același mandat nu a fost reactivat atunci când Puidgemont a călătorit în Danemarca pentru că acesta provoca eventuala arestare care să-i dea motive obiective pentru alegerea sa în lipsă, marți, la Barcelona.

Revenirea în Spania înseamnă arestarea sa, deci nealegerea sa pe baza legii, de această dată, care respinge alegerea unui inculpat penal pentru fapte grave. Pe aceeași linie, Curtea Constituțională spaniolă a respins explicit numirea unui candidat care e prezent prin teleconferință sau e reprezentat prin procură de către un alt parlamentar, prezența sa fizică fiind obligatorie.

În caz contrar, rămâne în vigoare articolul 155 al Constituției spaniole, în vigoare, pe baza căruia Madridul a preluat administrarea Cataluniei până la alegerea unui nou președinte regional care să preia mandatul. Mai mult, Curtea Constituțională a avertizat Parlamentul Catalan pentru responsabilitatea pe care o are, inclusiv individual- penală, în cazul nerespectării acestei hotărâri.

Puidgemont nu ia în considerare revenirea în Spania, preferând să rămână liber și acuzând UE de nerespectarea drepturilor cetățenilor catalani, în același timp cetățeni europeni. Evident că răspunsul Comisiei Europene este foarte exact, pentru că organizarea administrativă internă a statelor membre e apanajul exclusiv al statelor, nu al UE.

În plus, eventualul separatism situează Catalunia în afara UE, deci obligă la reluarea completă a procedurilor de aderare, inclusiv votul din Consiliul European, acolo unde Spania și toate celelalte țări au drept de veto pe asemenea chestiuni, ce reclama unanimitatea și consensul.

Tag-uri:
Catalunia, condusa, telecomanda, Puidgemont, vot, Pulsul planetei, Iulian Chifu, Chifu EVZ

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/01/button-share-1683.pnghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/01/button-share-1683-300x37.pngrootstireaActualitate/EsentialOpinii EVZ
Alegerile de la sfârșitul anului trecut au adus, din nou, în prim plan o majoritate de voturi anti-separatiste, ca vot popular, dar legea spaniolă a cetățeniei duble – permisă doar unor țări din America latină – a interzis multe voturi ale rezidenților europeni, pe care se bazează economia regiunii....

Preluat de la EVZ