Un avion de vânătoare Su-27 a interceptat un avion militar de spionaj american EP-3E Aries II ce zbura deasupra Mării Negre în apropierea spațiului aerian al Rusiei. Pentagonul a reclamat faptul că avionul de vânătoare a zburat „periculos de aproape”, la doar 1,5 metri de avionul american.

 „Un avion rusesc Su-27 a trecut la doar 1,5 metri de avionul nostru EP-3 Aries, înainte de a intersecta direcția de zbor a avionului american, obligându-l să zboare prin vaporii de apă emanați de avionul rus”, se arată într-un comunicat emis de Comandamentul Forțelor Navale ale SUA, Europa-Africa.

Un incident similar s-a petrecut la sfârșitul lunii noiembrie, atunci când un avion P-8A Poseidon a fost obligat de asemenea să zboare prin emisiile unui avion de vânătoare rusesc, cauzându-i avionului „turbulențe violente”, susține publicația armatei americane NavyTimes, scrie adevarul.ro.

Ministerul rus al Apărării a răspuns acestor acuzații apărute în presa occidentală, susținând că toate au fost luate toate măsurile de precauție. Conform oficialilor ruși, luni, la prânz, centrul de control al spațiului aerian a intrat în alertă după reperarea unui aparat neidentificat deasupra Mării Negre, într-o zonă neutră însă apropiindu-se de spațiul aerian al Rusiei.

„Un avion de vânătoare Su-27 din forța de alertă a interceptat avionul suspect. Avionul Su-27 s-a apropiat de acesta la o distanță sigură și l-a identificat ca fiind un avion de recunoaștere și război electronic EP-3E Aries II”, se arată într-un comunicat al ministerului rus de Apărare citat de Tass.

Conform sursei citate, avionul de vânătoare rusesc a urmărit avionul american pentru a preveni violarea spațiului aerian rusesc de către acesta.

„Zborul avionului Su-27 a fost executat cu respectarea strictă a regulilor internaționale, niciun incident nefiind raportat”, se mai arată în comunicatul ministerului rus. Postul de televiziune CNN, citând oficiali americani, a susținut că interceptarea a fost periculoasă. „Armata rusă are dreptul de a opera în spațiul aerian internațional, însă trebuie să acționeze în cadrul standardelor în vigoare pentru siguranța piloților și prevenirea incidentelor. Astfel de acțiuni periculoase nu fac decât să sporească riscul unor erori și probabilitatea unor coliziuni aeriene”, se arată în comunicatul marinei militare americane.

Luna trecută două avioane F-22 Raptor au interceptat prin utilizarea rachetelor de semnalizare două avioane de vânătoare ale forțelor aeriene ruse deasupra Siriei.

Comenteaza aceasta stire

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/01/avion-de-spionaj-american-interceptat-deasupra-marii-negre-de-catre-aviatia-rusa-46505.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/01/avion-de-spionaj-american-interceptat-deasupra-marii-negre-de-catre-aviatia-rusa-46505-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv