Sensurile faimoaselor versuri ale lui John Donne, care spun că nici un om nu e o insulă, ci toți aparținem unui continent („No man is an island,/ Entire of itself, /Every man is a piece of the continent, /A part of the main.”) se vădesc mereu nu doar în legăturile pe care le avem cu cei din familia noastră ori cu prietenii, ci și departe, în timp și într-un mod complicat, dar splendid. De pildă, în acest caz.

Revin, din cînd în cînd, la proza lui Katherine Mansfield (1888 – 1923). Formidabilă nuvelistă! Răsfoindu-i corespondența , apărută în volume foarte interesante încă din primii ani de după moartea ei, am găsit o scrisoare foarte interesantă. O reproduc aici, lăsînd în engleză formulele de introducere și încheiere, pentru că nu găsesc o varinată românească echivalentă mulțumitoare: „24 martie 1921.

Dear Princess Bibesco, mă tem că trebuie să vă opriți din a scrie scrisori de dragoste soțului meu atîta timp cît eu și el trăim împreună. Este ceva ce nu se face în lumea noastră. Sînteți foarte tînără. Îl puteți ruga pe soțul dumneavoastră să vă explice imposibilitatea unei asemenea situații. Vă rog, nu mă faceți să vă scriu din nou. Numi place să mă cert cu nimeni și pur și simplu detest să îi învăț pe oameni bunele maniere. Yours sincerely, Katherine Mansfield.”

Destinatara scrisorii era Elizabeth Bibesco. Soțul ei , căruia, veninos, Mansfield o îndemna să se adreseze pentru a înțelege de ce nu se face să scrii scrisori de dragoste bărbaților căsătoriți, era Antoine Bibesco. Ironia este mușcătoare, pentru că Antoine Bibesco a fost unul dintre cei mai nepotoliți amanți ai saloanelor înaltei societății din București, Paris și Londra de la începutul secolului XX. O amantă de-a sa, Rebecca West, l-a denumit „atletul budoarelor”, fixîndu- i în veac renumele.

Antoine Bibesco (1878 – 1951) a fost un diplomat român de mare talent, cu o biografie absolut fabuloasă. A rămas celebru, mai ales, pentru prietenia lui strînsă cu Marcel Proust. Natural, cercul său de amici includea oameni precum Andre Gide și George Enescu. Părinții lui (prințul Alexandru Bibescu și Elena Epureanu) au fost adevărați mecena, ținînd la Paris un salon la care veneau des Gounod, Debussy, Saint-Saens, Degas, Anatole France. Printre ei, a crescut Antoine.

Soția lui, Elizabeth, cea care scria scrisori de amor soțului lui Katherine Mansfield, era fiica unui prim-ministru britanic, Herbet Asquith. S-au căsătorit în 1919 – el avea 40 de ani, ea 20. La nunta lor, care a fost evenimentul monden al anului la Londra, au participat ca invitați, printre alții, George Bernard Shaw și Alexandra de Danemarca, Regina Mamă a Angliei în acel moment.

După ce a tot umblat prin lume cu misiuni diplomatice importante, Antoine Bibesco și soția lui au venit în România în 1939. În 1945, ea s-a îmbolnăvit de tuberculoză și a murit. Mormîntul lui Elizabeth Bibesco se află la Palatul Mogoșoaia. Fragilizat de tragedia morții soției sale, pe care a iubit-o cu adevărat, la doar 45 de ani, Antoine Bibesco nu a putut suporta presiunea crescîndă a comuniștilor și a plecat în 1946 la Paris, unde a murit cinci ani mai tîrziu.

Antoine și Elizabeth au avut o fiică, Priscilla, născută în 1920. Nașul de botez a fost Marcel Proust. Priscilla nu a vorbit niciodată despre asta, pentru că a dezvoltat o relație tensionată cu tatăl său. Pare-se că, la un moment dat, școlăriță fiind, Priscilla a trăit un moment traumatic cînd tatăl ei i-a descoperit jurnalul intim și l-a citit în public, la o petrecere, prietenilor săi, amuzîndu-se de ceea ce copilul scrisese. Așa ceva, un copil nu prea uită și nu prea iartă.

Tag-uri:
amantlicuri, litere, atlet, budoar, Reflexul de cultura, Sever Voinescu, Voinescu EVZ

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/01/button-share-1704.pnghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/01/button-share-1704-300x37.pngrootstireaActualitate/EsentialOpinii EVZ
Sensurile faimoaselor versuri ale lui John Donne, care spun că nici un om nu e o insulă, ci toți aparținem unui continent („No man is an island,/ Entire of itself, /Every man is a piece of the continent, /A part of the main.”) se vădesc mereu nu doar în...

Preluat de la EVZ