Legenda ei începe în vara anului 1958, când a fost omorâtă cu 42 de lovituri de cuțit după ce a încercat să își apere curățenia sufletească, iar din acel moment pe seama ei au fost puse mai multe întâmplări ciudate. Veronica Antal era membră a Ordinului al Treilea Franciscan (Terțiar), unde depusese jurământ de castitate.

FOTO: Veronica Antal​

Vineri, 26 ianuarie 2018, printre crime, negocieri politice, atentate ale extremiștilor islamiști, și-a făcut loc o știre ieșită din mediul cu care ne-am obișnuit. Papa Francisc a semnat un decret prin care recunoaște „martiriul Slujitoarei lui Dumnezeu Veronica Antal, laică, aparținând Ordinului Franciscan Secular, născută la 7 decembrie 1935 la Nisiporești (România) și ucisă din ură pentru Credință pe 24 august 1958 la Hălăucești (România)”. Actul înseamnă practic că românca Veronica Antal va fi beatificată, pasul următor fiind canonizarea ei.

Va fi organizată o mare procesiune pentru beatificarea ei

Ion Ciuraru, preotul paroh din comuna Hălăucești a explicat pentru Evenimentul Zilei ce înseamnă actul semnat de Papa Francisc. „Actul înseamnă că Veronica Antal va fi declarată «Fericită» în Biserica Catolică, ceea ce înseamnă beatificarea ei. În acest an, încă nu s-a stabilit data, va avea loc o mare procesiune în România pentru a se consifinți această beatificare.

Este primul pas spre canonizarea Veronicăi Antal și trecerea ei în rândurile sfinților”, ne-a explicat preotul catolic. Dacă experții Bisericii Catolice vor constata, în urma cercetărilor, că Veronica Antal face minuni pentru cei ce se roagă la ea și îndeplinește toate condițiile, ea va deveni prima sfântă de origine română din calendarul catolic.


Omorâtă cu 42 de lovituri de cuțit pentru că și-a apărat credința


Legenda Veronicăi Antal începe în seara zilei de 24 august 1958. În acea zi de duminică în zona comunei Hălăucești a fost mare sărbătoare, inclusiv Episcopul catolic al Iașiului venind în comunitate pentru a administra Sfântul Mir. Printre miile de credincioși aflați la slujbă, era și Veronica Antal, în vârstă de 23 de ani. Tânără venea zilnic de la un sat aflat la 6 kilometri, Zapodia, comuna Nisiporești, pentru a se ruga la biserica din Hălăucești.

Seara, după slujbă, Veronica a plecat spre satul ei, având de traversat un câmp care desparte cele două localități. Pe drum s-a întâlnit cu Pavel Mocanu, care a încercat să o violeze. Tânăra, care era virgină, s-a luptat cu el spunându-i că nu vrea să păcătuiască. Acesta a devenit violent și a omorât-o cu 42 de lovituri de cuțit.

Mergea zilnic 12 kilometri pentru a se ruga

EVZ a stat de vorbă cu Tereza Păuleț pentru a afla cum și-o amintesc bătrânii pe Veronica Antal și ce s-a întâmplat în acea seara fatidică. „Mi-o amintesc bine pentru că eu în acea perioadă locuiam chiar lângă biserica din Hălăucești. Ea a fost botezată la noi, în Hălăucești, pentru că la Nisiporești, deși exista biserică, preotul se ducea rar. Venea în fiecare dimineață la slujbă și apoi se întorcea în satul Zapodia, comuna Nisiporești. Mergea zilnic cam 12 kilometri, în total, pe câmp pentru a ajunge la biserică. Era o fată foarte așezată și cuminte”, ne-a povestit bătrâna.

Despre crima de la finalul anilor ’50 încă se vorbește în localitatea ieșeană. „Pavel Mocanu, cel care a omorât-o, avea o mândră la Luncaș, o localitate aflată în apropiere. În seara aia el era beat și se întorcea de la iubita lui pentru a ajunge la gara de la noi din sat. Pe drum a întâlnit-o pe Veronica și, fiind beat, a încercat să o convingă la lucruri necurate. Dar ea era neprihănită așa că a refuzat, s-a zbătut să nu își murdărească sufletul. Așa a omorât-o”, își amintește bătrâna, care în acel moment avea 18 ani.

„Ai luptat cu bărbăție pentru sfânta curăție”

Crima i-a șocat pe oamenii din cele două comunități, mai ales prin cruzimea celor 42 de lovituri de cuțit. Incidentul a fost și mai șocant pus în balanță cu trăsăturile morale ale victimei, care se pare că își simțea legătura specială cu divinitatea din timpul vieții. „Și la noi sunt oameni și oameni, unii mai răi, alții mai buni. Erau unii care o luau la mișto când o vedeau dimineața că vine la biserică și îi spuneau „Sfânta”.

Ea le răspundea că este „Mireasa lui Iisus”, își amintește Tereza Păuleț. Moartea ei a fost considerată de toți un sacrificiu în schimbul legământului de castitate ce-l făcuse cu Cristos. Pe covoarele în care a fost îmbrăcat catafalcul au fost prinse banderole albe pe care scria: „Ai luptat cu bărbăție pentru sfânta curăție”.


Întâmplări ciudate care au rezolvat dosarul crimei


Imediat după înmormântarea ei, oamenii au început să preseze autoritățile de atunci să afle cine este criminalul. Miliția aflase că pe acolo trecuse în acea seară Pavel Mocanu și tot pe acolo s-au întors acasă, la Zapodia, încă doi tineri – Pavel Dumitraș și Neculai Magdici.

Tag-uri:
romanca, sfanta, Biserica Catolica, feciorie, Papa Francisc, Nisiporești, Veronica Antal, beatificare, Hălăucești, canonizare

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/01/veronica-antal.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/01/veronica-antal-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialEVZ Special
Legenda ei începe în vara anului 1958, când a fost omorâtă cu 42 de lovituri de cuțit după ce a încercat să își apere curățenia sufletească, iar din acel moment pe seama ei au fost puse mai multe întâmplări ciudate. Veronica Antal era membră a Ordinului al Treilea Franciscan...

Preluat de la EVZ