Acum, că Guvernul a fost învestit de Parlament fără emoții, în ciuda încercărilor presei de a găsi, într-o zi pustie de întîmplări năprasnice, un cal de bătaie pentru supraviețuirea ratingului și a tirajului – Cu cine votează UDMR?- simt nevoia unei reveniri asupra unuia dintre aspectele de esență ale bătăliei politice din aceste zile: Felul în care Opoziția folosește momentul numit al Treilea Guvern PSD într-un an de zile pentru a administra lovituri PSD și, evident, a dobîndi un spor de capital politic.

Înainte de a trece la radiografia poziției adoptate de PNL, USR și PMP, Opoziția noastră de hăis – cea, față de acest moment politic se cuvine să precizez că titlul dezvăluie și antipatia mea față de contestarea unor oameni pe motive minore în raport cu marile responsabilități ale funcțiile lor.

Bogdan Iacob de la InPolitics și-a făcut o preocupare din a dezlega ceea ce el numește enigma Valentin Popa, una dintre cele mai mari enigme din postdecembrism: Bătălia publică de proporții în jurul celui propus ministru al Educației, de parcă ar fi vorba de una dintre cele mai controversate vedete ale istoriei românești din ultimul deceniu și de un post cheie în Republică, mai important decît cel de președinte.

Năpustirea presei și Opoziției cu o furie incredibilă asupra deocamdată, neica nimeniului Valentin Popa, rectorul de la Suceava, mi s-a părut și mie bizară. Doar în cazul lui Liviu Dragnea și Codruța Kovesi, personaje vedete, am mai întîlnit atîta energie contestatară. Traian Băsescu și-a făcut un țel al vieții, depășindu-l pe cel unionist, din a dovedi că Valentin Popa e mai analfabet decît Elena Băsescu

.Dînd în mintea USR, PNL s-a asociat la un montajliterar artistic de tip Mălin Bot la audierea ministrului în Parlament. Reacția a 45 de rectori în apărarea lui Valentin Popa e și asta o ciudățenie. Nici Traian Băsescu, supus Referendumului, n-a beneficiat de o astfel de apărare din partea lumii universitare.

Eu însă am tresărit la această campanie, deoarece mi s-a părut nelalocul ei prin raportare la faptul imputat: Dificultățile de vorbitor în public. Repet ceea ce am scris și ieri, reamintind reacția mea la campaniile împotriva Elenei Băsescu și Elenei Udrea: Poticnelile dintr-un discurs public pot fi întîlnite și la un savat atomist.

Dacă n-ai fi știut că izvorul campaniei stă într-un filmuleț care-l surprinde pe Valentin Popa în flagrant delict de greșeli de exprimare ai putea crede că i s-a descoperit, odată cu desemnarea, fapte oribile în biografie, gen violator de copile sau trădător de țară. Poticnelile lui Valentin Popa sînt o problemă pentru un demnitar, mai ales pentru unul care conduce educația și sper că distinsul să ia lecții de vorbit în public.

De aici însă pînă la campania de o rară virulență e o distanță lungă. Am luat atitudine împotriva acestei campanii din două motive: Primul, mă amuză să văd fătucele analfabete din presă judecînd prestația intelectuală a politicienilor cu pretenția de a fi un Titu Maiorescu. Al doilea motiv, vîrful de lance al acestei campanii a fost Traian Băsescu, tatăl Elenei Băsescu, victimă și ea a unei campanii menite a o prezenta drept o analfabetă.

Concentrarea reacției la noul guvern asupra Cazului Valentin Popa a jucat rolul unei abile diversiuni: În loc să se discute despre marile probleme ale noului Guvern, s-a clămpănit prostește despre greșelile gramaticale comise (oral, e drept) de un candidat la funcția de ministru. Să revenim, așadar, la reacțiile presei anti-PSD și ale Opoziției la formarea noului Guvern. De remarcat mai întîi că există cîteva puncte comune în abordarea noului Guvern de către presa anti-PSD și Opoziție.

1) Insistența pînă la dezgustul dat de suprasaturare pe teza E un Guvern Liviu Dragnea. Pe lîngă continuarea uneia dintre marile erori ale adversarilor PSD – practicarea involuntară a unui Cult al personalității lui Liviu Dragnea – teza unui Guvern Liviu Dragnea nu spune nimic în materie de slăbiciuni ale noului Cabinet.

Altfel ar fi stat lucrurile dacă atît presa anti-PSD, cît și Opoziția ar fi bătut monedă pe o aiureală vizibilă în cazul noului Guvern: Deși PSD insistă necesitatea unui Guvern politic, a unui Guvern PSD, cu mici excepții, noii miniștri par mai degrabă tehnocrați decît lideri PSD. Liviu Dragnea a justificat absența Vioricăi Dăncilă de la o conferință de presă, invocînd că e ocupată cu învățarea Programului de Guvernare.

Programul de guvernare e însă, în cazul unui partid, Biblia membrilor săi. Ca și în cazul Sorin Grindeanu se pare că PSD are o Biblie pe care majoritatea credincioșilor n-au citit-o pînă acum.

Tag-uri:
guvernul, neghiobia, opozitie, PNL, ALDE, Dragnea, Dancila, România lui Cristoiu

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/01/button-share-1669.pnghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/01/button-share-1669-300x37.pngrootstireaActualitate/EsentialOpinii EVZ
Acum, că Guvernul a fost învestit de Parlament fără emoții, în ciuda încercărilor presei de a găsi, într-o zi pustie de întîmplări năprasnice, un cal de bătaie pentru supraviețuirea ratingului și a tirajului – Cu cine votează UDMR?- simt nevoia unei reveniri asupra unuia dintre aspectele de esență ale...

Preluat de la EVZ