Deși s-a spus, în repetate rânduri, că tinerețea sa a fost marcată de simpatiile pentru nazism, Ingvar Kamprad a declarat că acest lucru a fost una dintre cele mai mari greșeli făcute și nu a vrut să vorbească prea mult despre acest subiect.

Fondatorul Ikea și miliardarul Ingvar Kamprad a trecut la cele veșnice duminică, la vârsta de 91 de ani. Potrivit informațiilor companiei sale, Kamprad a murit în somn, chiar în casa în care locuia.

Unul dintre numeroasele lucruri datorită cărora va rămâne în istorie este faptul că, deși putred de bogat, Kamprad a trăit o viață modestă, lipsită de lux și mofturi.

Pentru un multi-miliardar, Ingvar Kamprad părea să trăiască o viață ostentativ de modestă. El a condus un Volvo alb vechi de 15 ani, purta mereu numai haine second hand, cumpăra frcute și legume doar după amiaza, când prețurile erau mai mici și prefera să se tundă în țările în curs de dezvoltare, penru că era mai ieftin.

A zburat mereu la clasa economică, iar atunci când a ales cazare la un hotel s-a asigurat că ajunge la cel mai ieftin și modest. De mini-baruri costisitoare nici nu s-a pus problema!

Atunci când își dorea, totuși, să facă extravaganțe, Ingvar Kamprad tot la capitolul modestie le făcea. Își satisfăcea poftele culinare cu șuncă sau icre de pește suedez. Iar în zilele în care chiar își dorea să „arunce banii pe fereastră”, miliardarul Ikea își cumpăra o cămașă nouă sau o cravată.

Pare o viața ciudată pentru un bărbat care, în 2004, a depășit fondatorul Microsoft, Bill Gates și a devenit cel mai bogat om din lume.

Kamprad a dus o viață activă. Acesta a fost fondatorul firmei Ikea, compania de mobilier cu costuri reduse. Kamprad a cunoscut noțiunea de succes alături de firma sa de mobilă și a întreținut afacerea, fiind chibzuit cu fiecare mișcare pe care o făcea. Acesta s-a extins, construind magazine de tip depozit pe terenuri ieftine și cumpărând materiale la un preț redus.

Când cea de-a doua soție, Margaretha, i-a spus că își dorește o casă de vacanță în Franța, Kamprad a fost obligat să îi îndeplinească dorința, însă cu o singură condiție. Miliardarul a dat spre închiriere restul camerelor din casa de vacanță pe care cei doi nu le foloseau.

Kamprad a refuzat să se deplaseze folosind taxiurile în Londra și a preferat să meargă la întâlnirile de afaceri, dintre care unele extreme de importante, cu autobuzul. Mai mult, când una dintre întâlniri s-a terminat mai devreme, fondatorul Ikea a refuzat să plece, doar pentru că plătise pentru o zi întreagă de parcare.

Acesta a fost un model pe care angajații săi s-au simțit obligați să îl urmeze. Kamprad îi încuraja să scrie pe ambele părți ale unei bucăți de hârtie și să recicleze lucruri.  Au lucrat modest și au făcut profituri fenomenale. În Suedia a fost considerat un geniu-anteprenor, un erou care a creat un imperiu și a revoluționat industria mobilei.

Duminică, Torbjörn Lööf, director executiv și președinte al societății-mamă, Inter Ikea Group, a declarat: „Ne vom aminti dedicarea și angajamentul său de a le fi întotdeauna aprape multor oameni. Să nu renunțați niciodată, să încercați întotdeauna să deveniți mai buni și să conduceți prin exemplu”, potrivit Daily Mail.

Tag-uri:
ingvar kamprad, trecut, fondator ikea, trecut nazist

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/01/button-share-1650.pnghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/01/button-share-1650-300x37.pngrootstireaActualitate/EsentialDivertisment
Deși s-a spus, în repetate rânduri, că tinerețea sa a fost marcată de simpatiile pentru nazism, Ingvar Kamprad a declarat că acest lucru a fost una dintre cele mai mari greșeli făcute și nu a vrut să vorbească prea mult despre acest subiect. Fondatorul Ikea și miliardarul Ingvar Kamprad a...

Preluat de la EVZ