Organizatorii galei Grammy, criticați în mod regulat pentru lipsa de deschidere, ar putea opera modificări în acest sens, premiind mai mulți artiști de hip-hop, un gen care începe să domine industria muzicală din Statele Unite ale Americii, transmite AFP.

Trei materiale discografice hip-hop au fost nominalizate în categoria “albumul anului”, din cinci candidați – “24K Magic” (Bruno Mars), “4:44” (Jay-Z), “Awaken, My Love!” (Childish Gambino), “Damn.” (Kendrick Lamar), “Melodrama” (Lorde).

Veteranul Jay-Z, cu albumul “4:44”, conduce în topul nominalizărilor, cu opt, artistul având deja la activ 21 de premii Grammy.

Privit ca o curiozitate în anii 1970, căpătând amploare în anii 1980, genul hip-hop a devenit dominant în anii 1990. Dar, deși a înființat patru premii dedicate genului rap/ hip-hop în 1989, The Recording Academy, organizatorul evenimentului, care are aproximativ 13.000 de membri din industria muzicală americană, a fost acuzată că evită să nominalizeze artiștii de acest tip în categoriile cele mai importante.

Doar două albume hip-hop, “The Miseducation of Lauryn Hill”, al lui Lauryn Hill, în 1999, și “Speakerboxxx/The Love Below”, al trupei Outkast, în 2004, au fost premiate cu Grammy pentru cel mai bun material discografic.

La nivel comercial, genul hip-hop aduce încasări de miliarde de dolari și a devenit, anul acesta, stilul cel mai popular în SUA, 24,5% din melomani, față de 20,8% câți ascultă rock, potrivit Institutului Nielsen. Specialiștii spun că la popularizarea acestui gen au contribuit și serviciile de streaming, dar și mesajul muzical. De exemplu, Kendrick Lamar și Jay-Z vorbesc în textele lor și despre politică și despre rasism.

Însă, genul hip-hop este dominat de bărbați, în 28 de ani, o singură interpretă fiind premiată cu Grammy, Eve, în 2002.

Anul acesta, în plină mișcare de reemancipare a femeilor, după scandalul Harvey Weinstein, două senzații feminine ale genului, Cardi B și Rapsody, nu au primit nominalizări în categoriile principale de premii Grammy.

După ce la gala Globurilor de Aur 2018 actrițele au purtat ținute negre pentru a susține vicimele abuzurilor sexuale și campaniile #MeToo și Time’s Up, de data aceasta, vedetele invitate la gala Grammy vor apela la un alt gest simbolic comun în susținerea acelorași inițiative, un trandafir alb.

Inițiativa Time’s Up a fost lansată de aproximativ 300 de vedete, printre care Natalie Portman, Reese Witherspoon, Nicole Kidman, Meryl Streep și Jennifer Lawrence. Asociația își dorește să apere victimele abuzurilor sexuale, nu numai pe cele de la Hollywood, ci și pe cele din domenii mai puțin “glamour”, precum restaurante și agricultură.

Cea de-a 60-a gală a premiilor Grammy are loc duminică seară, la Madison Square Garden din New York.

Lista nominalizărilor poate fi consultată pe site-ul oficial al evenimentului, grammy.com.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/01/gala-grammy-2018-artistii-de-hip-hop-ar-putea-fi-marii-castigatori-46433.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/01/gala-grammy-2018-artistii-de-hip-hop-ar-putea-fi-marii-castigatori-46433-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv