Un tribunal spaniol îl blochează pe politicianul pro-independență, Carles Puigdemont, să preia președinția Cataloniei, informează BBC.

Puigdemont este singurul candidat la președinția catalană. Fostul lider catalan se află în exil autoimpus la Bruxelles de când a fost destituit de către guvernul central de la Madrid din funcția de șef al executivului Cataloniei. La 19 ianuarie, Puigdemont a declarat că noile tehnologii îi permit să guverneze regiunea catalană, chiar dacă se află în Belgia.

Guvernul spaniol a transmis că un “fugar” nu poate conduce un parlament regional și a cerut Curții Constituționale să se pronunțe în această problemă. 

Curtea Constituțională din Spania a decis că Puigdemont nu poate conduce parlamentul din regiune din străinătate. Acuzațiile împotriva lui sunt grave, acesta putând fi condamnat la 30 de ani de închisoare.

Instanța a decis că suspendă nominalizarea lui Puigdemont la președinția catalană dacă nu se prezintă personal în parlamentul Cataloniei. Decizia a fost unanimă.

Parlamentul Cataloniei a anunțat că va organiza în 30 ianuarie un vot de încredere privind desemnarea lui Puigdemont. Întrucât cele mai importante două partide proindependență dețin majoritatea în Parlament, Carles Puigdemont va fi, cel mai probabil, nominalizat la funcția de premier al Cataloniei.

Puigdemont este acuzat de răzvrătire și rebeliune de către justiția spaniolă, fiind emis un mandat de arestare pe numele lui. La 27 octombrie 2017, Parlamentul Cataloniei a aprobat, prin vot secret, proclamarea independenței regiunii față de Spania și constituirea unei republici, în baza rezultatului de la referendum. Ulterior, Senatul Spaniei a decis să aprobe suspendarea autonomiei Cataloniei – prin aplicarea Articolului 155 din Constituție – și demiterea tuturor liderilor regionali, considerând că declararea independenței a a fost ilegală.

Comenteaza aceasta stire

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/01/carles-puigdemont-nu-poate-conduce-catalonia-din-strainatate-decide-instanta-46428.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/01/carles-puigdemont-nu-poate-conduce-catalonia-din-strainatate-decide-instanta-46428-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv