În localitatea sălăjeană Bădicin a fost descoperită o placă de calcar care aparținea conducătorului roman Caesar Marcus Aurelius Antoninus. Relicva datatează din anul 213 și și-a găsit adăpost în casa lui Iuliu Maniu, potrivit România Actualități.

Placa face parte dintr-un set de șase. Toate au fost inscripționate în anul 213, dar până astăzi s-au păstrat doar trei.

FOTO: Placa din anul 213 găsită în casa lui Iuliu Maniu

Dintre cele șase plăci, două se află în prezent în custodia Muzeului din Zalău. Cea de-a treia a ajuns în posesia lui Iuliu Maniu în anul 1934.

Politicianul a zidit-o în peretele verandei casei sale din județul Sălaj pentru a preveni deteriorarea ei, realizând probabil valoarea istorică a plăcii. Astfel, starea relicvei este un a foarte bună.

Custodele casei, Cristian Borz, a explicat cum a ajuns placa în casa fostului premier al României.

„În acea vreme nu existau muzee și era o practică a familiilor de nobili să salveze obiectele vechi de la pieire. Astfel, Iuliu Maniu a salvat placa găsită de niște țărani, încastrând-o în peretele casei de la Bădăcin, în anul 1934.

De-a lungul anilor, placa a fost acoperită cu var de cei care au avut în primire casa, dar aceasta a rămas intactă”, a spus acesta.

Tag-uri:
Iuliu Maniu, descoperire, muzeu, salaj, casa iuliu maniu

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/01/placa-maniu-salaj.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/01/placa-maniu-salaj-300x255.jpgrootstireaActualitate/EsentialFapt divers
În localitatea sălăjeană Bădicin a fost descoperită o placă de calcar care aparținea conducătorului roman Caesar Marcus Aurelius Antoninus. Relicva datatează din anul 213 și și-a găsit adăpost în casa lui Iuliu Maniu, potrivit România Actualități.Placa face parte dintr-un set de șase. Toate au fost inscripționate în anul 213,...

Preluat de la EVZ