27,28 ianuarie

Horoscop  Pe 27 ianuarie s-au născut Wolfgang Amadeus Mozart, Lewis Caroll, Elmore James, Nick Mason, Friedrich von Schelling,  Ilya Ehrenberg, William Randolph Hearst Jr., Edouard Lalo, Vasile Grigore, Dan Sergiu Hanganu, Andrei Pavel, Narcisa Suciu, Florin Piersic. Pe 28 ianuarie s-au născut Alan Alda, Auguste şi Jean Piccard, Arthur Rubinstein, Mihail Barîşnikov, Martha Bibescu, Camil Ressu, Jean Athanasiu, Florina Cercel.

 

 

Horoscop  În calendarul creștin-ortodox pe 27 ianuarie este  Aducerea moaştelor Sf. Ier. Ioan Gură de Aur şi Sf. Marciana împărăteasa. Pe 28 ianuarie sunt Sfinţii Efrem Sirul, Isaac Sirul, Paladie, Iacob Sihastrul şi Haris.

 

Horoscop  În „Kalendarul” poporului român, de la geto-daci, continuă zilele Lupului.

 

Horoscop  A treia zi a Filipilor de iarnă, 27 ianuarie, se ţine pentru sănătatea copiilor, mai ales a copiilor mici. Femeile, tinerele mame, mătură prin casă cu mătura învelită în cârpe. Se ţine mai ales pentru ca bolile copilăriei să fie uşoare şi „dulci”. Dacă ziua cade vineri, zi de poat, se duc la biserică mici prăjituri făcute neapărat cu miere, ca să se îndulcească bolile copilăriei, să nu fie forme grave. Tinerele mame nu trebuie să se atingă de zahărul industrial, care tradiţional, este malefic, în timp ce mierea naturală este benefică!

 

În unele cărţi de magie şi alchimie, pe care le am în bibliotecă, retranscrise şi iarăşi scrise şi adaptate, zahărul industrial, cristalizat, este denumit „cristalul alb al morţii”, iar mierea naturală, produsul harnicelor albine, „dulcele luminii solare”! Mierea nu are pic de zahăr, este un produs natural, are doar glucoză şi fructoză. Vedeţi, dragi lupi, padawani şi hobbiţi, dacă puteţi, să urmaţi sfatul lui Esculap, aşa cum se făcea în antichitate, să folosiţi pentru îndulcit numai mierea de albine. La cât zahăr se pune în toate, dar în toate produsele alimentare, este o precauţie necesară!

 

Horoscop 28 ianuarie – a patra zi a Filipilor de iarnă. Ziua este „rea de arsuri şi de înec”. Trebuie ţinută ca să nu se întâmple înecul sau arsurile. Normal, nu este bine să te pui rău că… „ăia”, care te pot îneca, sau arde!

 

Trebuie să realizăm, dragi lupi, padawani şi hobbiţi prezenţa punitivă a celor două elemente primordiale: apa şi focul!

 

De astăzi, 28 ianuarie, încep să fie pregătite măştile şi costumele pentru „schimbarea destinului” şi ascunderea, disimularea, schimbarea numelui şi a înfăţişării celor păcătoşi ca să nu mai fie recunoscuţi de Dumnezeu, Sfinţi şi mai ales de executor, de Lupul Şchiop şi astfel oamenii să nu mai primescă pedepsa cuvenită.

 

Horoscop  Un ecou al acestui obicei de la începutul omenirii este carnavalul. De exemplu, carnavalul veneţian, rămas la nivelul Evului Mediu, când a avut maximum de simboluri, costume şi organizare. Dar originea carnavalului este mult mai veche, de la sărbătorile europene ale lupilor, probabil, după unii autori, sărbători vechi de zeci de mii de ani, din neolitic.

 

La noi „carnavalul” cu măşti şi reprezentări fixe a migrat spre sărbătorile de iarnă ale solstiţiului, Crăciunul, Anul Nou… Ţăranul, în general, iar ţăranul român nu face excepţie, ei bine, ţăranul a fost şi este mai comod, mai conservator, mai uşor de convins să nu facă ceva, decât să muncească, să facă ceva, chiar pentru un carnaval!

 

Horoscop Toate aceste reguli, interdicţii, pedepse, sărbători, zei, apoi sfinţi, lupi, Filipi, aveau demult, la începutul istoriei, un singur scop: civilizarea europenilor. Civilizaţia se bazează pe reguli şi, mai ales, pe respectarea lor!

 

Istoricii sunt de acord asupra faptului că se poate vorbi despre „civilizaţia umană” actuală numai după anul 1780 înainte de Hristos, când a apărut, în Babilon, codul de legi al lui Hamurabbi, sau Hamurappi, 282 de legi, care, unele dintre ele, supravieţuiesc, adaptate, şi astăzi. Legea desparte sălbăticia de civilizaţie. Bună, rea, legea ne-a făcut oameni. Sigur că unii sunt mai mult maimuţe, dar „dura lex, sed lex”, dacă este în interesul general, nu cine știe ce legi făcute la comanda unor grupuri de… maimuțe ticăloșite! Sunt multe legi proaste, făcute de maimuţe, de exemplu legea uciderii căţeilor, care consfinţeşte moartea ca o regulă, nu ca o excepţie nefericită. Legi făcute sub presiunea străzii şi a televiziunilor.

 

                                              ⃰    ⃰    ⃰

 

Că tot am vorbit de lucruri dulci, ce este mai dulce decât o poveste frumoasă! Să vă spun povestea lui Harap Alb? Nu, cred că o să o spună el singur, povestea vieţii lui Harap Alb în ţara spânilor.

 

Pe Harap Alb, adică pe Florin Piersic, acest Alain Delon al României, l-am văzut prima dată pe scenă în ”Înșiră-te mărgărite”, ba nu, în „Tragedia optimistă”, în anii 60’. La „Teatrul de Comedie” în spatele Poştei Române, astăzi Muzeul Naţional. Juca alături de Radu Beligan, într-o formă extraordinară, atunci şi de Marcela Rusu, aflată în vârful seducţiei artistice a unei femei frumoase şi inteligente, o actriţă fără pereche. Apoi l-am văzut în toate piesele şi filmele. Am fost, poate, cel mai fidel spectator. Când nu eram în ţară, făceam rost de înregistrarea filmului sau a piesei, dar nu pierdeam nimic.

 

Un mare, un actor uriaş, ultimul mare actor în viaţă, ULTIMUL UNICORN. Ce ciudat, ce întorsătură neaşteptată a vieţii: cât m-a impresionat acum peste cincizeci și cinci de ani, în „Tragedia optimistă”!

 

Dar, la fel ca şi Harap Alb, Florin Piersic era un magnet pentru peripeţii, care de care mai… interesante! Am fost martor la două dintre ele. Prima, tot în anii 60’, la sfârșitul deceniului. Tata era pe atunci şeful muzeelor şi făcea parte din Consiliul de cultură şi artă. Mai era și supleant la Consiliul Cinematografiei, pentru că așa se mâncau între ei oamenii noștri de cultură și artă cinematografică că nu au putut să numescă pe nimeni în fruntea lor, o perioadă. Eu, după ce terminam cursurile la şcoală, Politehnica, în Polizu, încă nu se construiseră Grozăveștii, mă urcam în 31 şi ajungeam la Casa Scânteii, unde avea biroul tata în corpul central din dreapta, la etajul patru. Era un obicei al familiei ca fiul să-şi urmeze tatăl la muncă, ca să înveţe câte ceva, „să fure meseria”. Stăteam cuminte în biroul tatei, ascultam cu luare aminte ce se vorbea acolo şi la ora 18, mergeam, pe jos, prin Parcul Herestrău, amândoi,  spre casă. Locuiam în zonă, pe Aviator Ștefan Protopopescu. Vorbeam mult, îl întrebam de una şi de alta. O dată, când am ajuns la tata în birou, acolo erau cei doi prieteni ai lui, care veneau săptămânal la noi acasă, uneori şi mai des, regizorul Liviu Ciulei şi actorul Lazăr Vrabie. Aduseseră cu ei un al treilea om de cultură, pe Ion Popescu-Gopo. Nu ştiu ce au vorbit, nu l-am întrebat pe tata. Dar, când am intrat, tata era în picioare, roşu la faţă şi transpirat şi vorbea la telefon: „Da, tovarăşe secretar general, sigur că ştiu, aveţi perfectă dreptate! Vă mulţumim din suflet că ne ajutaţi. Ştiţi cum este în cultură, sunt mulţi invidioşi, mulţi geloşi, dar băiatul ăsta, Florin Piersic, este un înger, vă rugăm să daţi dispoziţie să-l lase în pace!” Probabil că Florin nu ştie nici în ziua de astăzi de boroboaţa în care intrase şi din care l-au scos cei care îl admirau şi aveau încredere în el.

 

Horoscop A doua încurcătură a fost ceva mai recentă. Lucram amândoi pe parte de imagine a unei firme evreieşti. Care, într-o zi, a dispărut, fără urmă, lăsându-ne cu buza umflată şi cu mai multe zeci de mii de dolari pagubă. Eu i-am reclamat pe evrei lui Isaac Yaffe, un vechi prieten din Orient. Ştiam eu de ce, Mossad scria pe Yaffe. Isaac a dat nişte telefoane, s-a certat cu unul şi cu altul pe limba lui şi apoi a oftat: „Măi Radule, măi, cine te-a pus să faci afaceri cu evreii? Iar despre Florin să ştii că-mi pare tare rău, este un înger!”

 

Florin Piersic este un înger! Un înger de 82 de ani, dar tot înger rămâne!

 

În noaptea asta o să-i trimit un SMS cu: „La Mulţi Ani! Să nu faci pe ciocoflenderul, sărbătorim 100 de ani împreună!” dar nu înainte de a mă uita la unul sau două dintre filmele lui. Neapărat la „Liberation”, parcă seria a 4-a, un film sovietic de excepţie, din punctul meu de vedere şi al Academiei de filme, cel mai bun documentar-artistic despre cel de al Doilea Război mondial, făcut în anul 1968. Florin Piersic are un rol secundar, al colonelului de commando SS Otto Skorzeny. Susţin că a fost cea mai bună „impersonalizare” a sa, cel mai bun rol din domeniul film. Îngerul devenise un vultur austriac, cu o privire de oţel şi cu maniere impecabile de ofiţer de elită. Florin a fost atât de Otto, încât parcă simţeam mirosul de unt, Skorzeny fiind un mare amator, din cauza unei copilării sărace, în care nu prea a mâncat unt.

 

Tag-uri:
horoscop, florin piersic, radu stefanescu, astrologie, zodiac, destin, viitor, spernata

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/01/button-share-1475.pnghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/01/button-share-1475-300x37.pngrootstireaActualitate/EsentialHoroscop
27,28 ianuarie Horoscop  Pe 27 ianuarie s-au născut Wolfgang Amadeus Mozart, Lewis Caroll, Elmore James, Nick Mason, Friedrich von Schelling,  Ilya Ehrenberg, William Randolph Hearst Jr., Edouard Lalo, Vasile Grigore, Dan Sergiu Hanganu, Andrei Pavel, Narcisa Suciu, Florin Piersic. Pe 28 ianuarie s-au născut Alan Alda, Auguste şi Jean Piccard,...

Preluat de la EVZ