Reamintim că, joi, Procurorii DIICOT Cluj au făcut 47 de percheziţii în judeţele Cluj, Neamţ şi Bistriţa-Năsăud, pentru destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de trafic de droguri de risc şi de mare risc. Membrii rețelei infracționale ar fi câștigat, prin trafic internațional de medicamente, aproximativ 55.000.000 de lei, adică peste 13,7 milioane de dolari.

Potrivit ptocurorilor DIICOT, grupul s-ar fi constituit în municipiul Cluj-Napoca, iar în perioada 2012-2017 este suspectat că a făcut trafic intern şi internaţional de medicamente care se dau doar pe baza reţetelor, precum Codeină, Xanax, Dormicum, Ultracod, Zolpidem, Diazepam etc.

Investigaţiile pentru destructurarea grupării au fost desfăşurate cu sprijinul autorităţilor americane DEA (Drug Enforcement Administration) – S.U.A, prin intermediul unor comisii rogatorii internaţionale.

   Sumele de bani obţinute prin traficul de medicamente ar fi fost reciclate prin intermediul mai multor societăţi comerciale, pentru a se ascunde adevărata provenienţă a acestora şi a se crea aparenţa legalităţii, existând astfel indiciile săvârşirii infracţiunii de spălare de bani.  „În urma cercetărilor efectuate în cauză a rezultat că membrii grupării infracţionale,  organizată pe  mai multe paliere, au intrat în posesia unor medicamente suspuse controlului special prin intermediul unor farmacii din județele Cluj și Bistrița, cu complicitatea unor farmaciști utilizând reţete falsificate, precum şi alte metode. Ulterior, membrii grupării infracţionale au preluat comenzi de la clienţi în sistem on-line (site-uri de farmacii online) printr-un ”call-center” ce funcționa în județul Cluj. În modul de operare se reţine faptul că membrii grupării simulau efectuarea unor controale medicale, întârindu-le convingerea clienţilor că au fost consultaţi de către un medic real, astfel aceştia lansând comanda de produse. Pentru onorarea comenzii, era necesar ca acel client să achite în avans contravaloarea medicamentelor şi a comisioanelor de curierat, prin intermediul unor servicii financiare de transfer de bani sau în monedă Bitcoin”, se arată în comunicatul DIICOT.

   Ulterior efectuării plăţii, unii membrii ai grupării se deplasau la oficii de transfer şi ridicau sumele de bani, iar alţi membri expediau comanda de produse medicale (în principal în SUA), prin intermediul oficiilor poştale, sub forma de scrisori poştale (pentru a disimula că în fapt se expediau produse farmaceutice în mod ilegal).

   „Sumele de bani, de obicei euro sau USD au fost colectaţi şi depuşi în diferite conturi aparţinând unor societăţi comerciale cu sediul în ţară şi străinătate, prin intermediul cărora, printr-un circuit complex, se realiza disimularea adevăratei naturi a provenienţei sumelor de bani, în scopul reintroducerii în circuitul economic ca venituri dobândite aparent legal. S-a reţinut că, prin circuitul  infracţional, membrii grup infracţional organizat au  obținut aproximativ 55.000.000 de lei”, mai arată DIICOT.

Tag-uri:
medicamente, traficanti, DIICOT, retineri, Cluj, farmacisti, reteaua, xanax

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/01/button-share-1417.pnghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/01/button-share-1417-300x37.pngrootstireaActualitate/EsentialJustiţie
Reamintim că, joi, Procurorii DIICOT Cluj au făcut 47 de percheziţii în judeţele Cluj, Neamţ şi Bistriţa-Năsăud, pentru destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de trafic de droguri de risc şi de mare risc. Membrii rețelei infracționale ar fi câștigat, prin trafic internațional de medicamente, aproximativ...

Preluat de la EVZ