Nu mai constituie deja pentru nimeni un mister faptul că procurorul poreclit Mandarină se dă în vânt după vânătoare. Anchetat, cu ani în urmă, pentru braconaj, de magistraţii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Ciprian Man a comis-o din nou.

 

Potrivit surselor noastre, în decembrie 2017, din iniţiativa lui Man, o partidă de vânătoare s-a încheiat cu un adevărat măcel printre cerbii aflaţi în fondul Asociației Crișana Hunting din comuna Tinca județul Bihor: 9 exemplare adulte au fost atunci masacrate de procurorul Mandarină şi partenerii săi de vânătoare.

 

Pe cale de a deveni la fel de celebru ca procurorul Mircea Negulescu, zis Portocală, procurorul Ciprian Man de la DNA Oradea, care s-a procopsit cu porecla Mandarină, este suspectat iar de braconaj. Se pare că procurorul orădean are mania armelor și a vânătorii de când a păşit în biroul DNA Oradea.

 

În perioada în care a activat la Parchetul Beiuș și-a achiziționat nu unul ci două pistoale Smith&Wesson, dintre care unul cu butoiaș precum cele din westernuri. Și-a cumpărat și arme de vânătoare sofisticate, printre care o carabină cu lunetă și raze infraroșii și o pușcă lisă cu două țevi.Conform ultimei declarații de interese fostul procuror șef al DNA Oradea este membru în două asociații de vânătoare, Diana Hunting Bihor și AVP Valea Barcăului Bihor.

 

Potrivit unor surse din zonă, Man ar fi stăpân pe un fond de vânătoare situat la Poiana de Vașcău-Băița în Munții Apuseni. Printre partenerii de vânătoare ai procurorului Man se numără comisarul șef de poliție Alin Hanis, actualmente șeful Inspectoratului de Poliție al Județului Bihor, consătean și prieten vechi de-al lui Man, și procurorul Cristian Ardelean, coleg cu procurorul Mandarină la DNA Oradea.

 

Antecedente de braconier

 

Ancheta, demarată,  cu câțiva ani în urmă, de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție care-l viza pe Ciprian Man a pornit de la faptul că, în seara zilei de 20 octombrie 2009, perioadă în care procurorul activa la Parchetul de pe lângă Judecătoria Beiuș, Man a fost prins la braconaj pe raza localității Șuncuiuș din județul Bihor, împreună cu soțul unei colege procuror, de către un echipaj mixt de polițiști și jandarmi.

 

Echipajul a fost trimis în zonă în urma unei sesizări din care rezulta că cei doi au urmărit o ciută cu un autoturism de teren. A fost întocmit proces-verbal de constatare la postul de poliție din localitate, dar Man a refuzat să-l semneze, iar în noaptea respectivă a reușit să obțină și să prezinte o autorizație de vânătoare. Autorizația era, însă, eliberată pentru mistreț și comporta mari discuții asupra valabilității sale.

 

Procesul-verbal de constatare a fost înregistrat la Poliția municipiului Beiuș, dar șeful acestei instituții din perioada respectivă, consăteanul, amicul și partenerul său de vânătoare Alin Haniș, nu a dispus să fie înregistrat dosar penal și să fie sesizat parchetul competent (Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea). 

 

A fost nevoie de șase ani pentru ca Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție să primească pe masă denunțul penal pentru braconaj împotriva procurorului Ciprian Man. Cercetările efectuate atunci au avut ca finalitate clasarea cauzei, printr-o ordonanță emisă în data de 27 iunie 2017 în dosarul nr.635/P/2015, cu motivația că a intervenit prescripția răspunderii penale întrucât prin noul Cod Penal au fost reduse limitele de pedeapsă de la 3-10 ani la 1-5 ani.

 

Simțindu-se cu musca pe căciulă, Man nu a contestat soluția de clasare bazată pe prescripția răspunderii penale și nu a solicitat continuarea cercetărilor pentru a i se stabili nevinovăția. Este de semnalat că, după episodul din 2009, asociația de vânătoare care i-a eliberat autorizația ulterioară și-a încetat activitatea, iar evidențele acesteia au dispărut, inclusiv cotoarele pentru autorizații.

 

Prins în flagrant cu trei cerbi lopătari

 

În dimineața zilei de 20 decembrie 2017, în jurul orelor 10,30, un echipaj de poliție rutieră din cadrul Poliției municipiului Beiuș a oprit pentru un control de rutină un autoturism de teren cu benă marca Toyota Hilux, în care se aflau doi bărbați. Polițiștii i-au solicitat șoferului actul de identitate, permisul de conducere și certificatul de înmatriculare al autoturismului.

 

Șoferul autoturismului le-a comunicat că au fost la vânătoare cu procurorul Ciprian Man și le-a înmânat o autorizație de vânătoare în care era menționat numele acestuia, sperând probabil că îi va intimida pe polițiști pentru a nu mai proceda la control. Polițiștii nu s-au lăsat intimidați și, în lipsa unei reacţii din partea șoferului care se codea să prezinte actele, au aruncat un ochi spre bena autoturismului.

 

Nu mică le-a fost mirarea când au observat, pe partea exterioară a acesteia, dâre de sânge. La o verificare minuţioasă s-a aflat şi provenienţa sângelui: mai multe carcase tranșate din trei cerbi zăceau pe fundul benei. Luaţi la bani mărunţi de poliţişti, ocupanţii maşinii au mărturisit că cerbii au fost vânați în baza autorizației de vânătoare eliberate pe numele procurorului Ciprian Man.

 

Sunat de poliţişti în legătură cu descoperirea făcută, șeful Serviciului Arme și Explozivi din IPJ Bihor, Adrian Pecea, a mărturisit că știe despre ce este vorba și i-a asigurat pe poliţişti că totul este în regulă. Răspunsul lui Pecea a fost de natură să-i liniştească pe oamenii legii care au abandonat ancheta privind vânatul descoperit.

 

Tag-uri:
man, ciprian, procuror, dna, oradea, braconaj, cerb, lopatar

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/01/button-share-1324.pnghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/01/button-share-1324-300x37.pngrootstireaActualitate/Esential
Nu mai constituie deja pentru nimeni un mister faptul că procurorul poreclit Mandarină se dă în vânt după vânătoare. Anchetat, cu ani în urmă, pentru braconaj, de magistraţii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Ciprian Man a comis-o din nou.   Potrivit surselor noastre, în decembrie 2017,...

Preluat de la EVZ