Cel mai cunoscut spărgător de bănci din Europa, de pe vremea comuniştilor, poreclit banditul Whisky, s-a întors în România natală, cu un film despre viaţa lui palpitantă. În tinereţe, Attila Ambrus a jefuit 30 de bănci şi a stat la închisoare.

Acum, spune cu umor, că ar cam merita un premiu, pentru că a contribuit la dezvoltarea sistemului de securitate, din sistemul bancar din Ungaria. “Dat fiind că băncile nu mă susţin sunt nevoit să muncesc, dar per total pot să spun că mă consider un om echilibrat cu o viaţă echilibrată”, sun ele.

În câteva cuvinte, Attila Ambrus de la 51 de ani se poate descrie aşa: om aşezat, cu soţie şi un hobby transformat în afacere: olăritul. Acelaşi Attila era însă, la sfârşitul anilor 80, cel mai temut spărgător de bănci din Europa, potrivit stirileprotv.ro.

Cel mai romantic mod de operare…

Le trimitea sticle de vin poliţiştilor care se ocupau de cazul lui şi care s-au chinuit 7 ani să-l prindă. În final, a stat la închisoare 10 ani şi a fost eliberat în 2012. “Nu am primit un premiu Nobel sau Pulitzer alternativ şi nu ştiu ce aduce viitorul dar sunt convins că şi activitatea mea a contribuit la dezvoltarea sistemelor de securitate în băncile din Ungaria, le-am demonstrat cât e de importanta securizării”

Povestea lui Attila Ambrus l-a inspirat pe regizorul Nimród Antal

Povestea reală de viaţa l-a inspirat pe Nimród Antal, regizor cunoscut pentru Predators, de pildă, care a transformat-o într-un film care va rula de joi în cinematografele noastre. O singură mâhnire a avut banditul whisky: banca lui favorită din Ungaria nu i-a permis să filmeze în sediu. Altfel, nu se apropie de bănci. Nu are cont şi nici card.

Arestat in Budapesta, Ambrus a devenit celebru in lumea intreaga dupa ce un american a scris o carte despre el, intitulata “Balada banditului Whiskey”. Drepturile de ecranizare au fost cumparate de Johnny Depp.

De la jafuri pe bandă rulantă la olărit

Nimeni nu se astepta sa se reabiliteze, insa cel mai temut spargator de banci din Europa dovedeste ca orice detinut isi poate gasi calea, daca doreste intr-adevar o schimbare.

Unde a învățat Attila Ambrus să lucreze cu lutul

Attila Ambrus, sau “Banditul Whisky”, asa cum a fost poreclit, a invatat sa lucreze cu lutul in inchisoare, unde a stat zece ani. Zilele acestea isi expune produsele la un targ mestesugaresc din Sfantu Gheorghe. Barbatul are 45 de ani marturiseste cu mandrie ca obiectele pe care le-a creat au ajuns pana si la staruri sau diverse personalitati.

In anii ’90, Ambrus era spaima bancherilor din Ungaria, dupa ce a comis zeci de jafuri armate. Dar n-a ranit niciodata pe nimeni. S-a nascut in Miercurea Ciuc si a jucat hochei pe gheata, inainte sa devina infractor. Sapte ani s-au chinuit politistii sa-l prinda, iar in 2002 a fost condamnat pentru tot ce-a facut.

Povestea lui Ambrus, în cinematografe din 26 ianuarie

Filmul „Banditul Whisky/ The Whisky Bandit”, povestea celui mai mare spărgător de bănci român din Ungaria, va rula începând de vineri în cinematografele româneşti.

Regizat de Nimród Antal, cunoscut pentru lungmetrajele „Metallica Through the Never” (2013) şi „Predators” (2010), filmul „Banditul Whiskey” a fost lansat în 2017.

Povestea se bazează pe cazul real al lui Attila Ambrus, născut la Miercurea Ciuc. În tinereţe, a fugit în Ungaria, unde a jefuit 27 de bănci şi oficii poştale, strângând peste o jumătate de milion de dolari în şase ani. Porecla „Banditul Whisky” i-a fost dată deoarece bea de fiecare dată înaintea unui jaf.

Filmul, cu ratingul „Nerecomandat copiilor cu vârste sub 15 ani”, va fi distribuit de Taylor Projects în reţeaua Cinema City din Bucureşti şi din ţară, din 26 ianuarie.

Tag-uri:
Attila Ambrus, WHISKY MAN, film, spargator, ungaria, banci, spaima, bancheri

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/01/button-share-1311.pnghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/01/button-share-1311-300x37.pngrootstireaActualitate/EsentialSocial
Cel mai cunoscut spărgător de bănci din Europa, de pe vremea comuniştilor, poreclit banditul Whisky, s-a întors în România natală, cu un film despre viaţa lui palpitantă. În tinereţe, Attila Ambrus a jefuit 30 de bănci şi a stat la închisoare.Acum, spune cu umor, că ar cam merita un...

Preluat de la EVZ