Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile anunță, săptămânal, numărul cazurilor de infecții respiratorii acute, printre care și gripa. Ultima dată, au fost anunțate 74.953 de cazuri, doar că, dintre toate acestea, doar 50 au fost confirmate cu gripă. Asta nu înseamnă însă că, în România, în ultima săptămână, au fost doar 50 de cazuri de gripă. Nu! Nici n-ar avea cum, din moment ce doar la Institutul Matei Balș din Capitală au fost înregistrate în ultimele zile 30 de cazuri de gripă. „Sunt cazuri de gripă, nu grave, dar gripă, cu tulpini A și B. Doar că partea periculoasă a sezonului abia acum începe”, avertiza, într-un articol pentru EVZ, publicat ieri, Monica Luminos, șefa Secției de Pediatrie de la „Matei Balș”. Atunci, dacă sunt mult mai multe cazuri, de ce nu apar ele înregistrate în statisticile oficiale? Răspunsul l-am primit de la dr Valeria Herdea, medic de familie:

„Nu avem cum să știm cu exactitate câte cazuri de gripă sunt. Ca să confirmi un caz se recoltează un exudat faringian care trebuie testat. Cu acesta, părinții trebuie să meargă să efectueze analiza, dar cum ea costă 150 de lei, bani care nu sunt decontați de Casa Națională de Sănătate, puțini părinți o mai fac. Cum să înregistrezi, atunci, cazurile de gripă?”.

„Mama” tuturor pandemiilor

De remarcat că, în această perioadă, ca și în anii trecuți, România nu este singura țară lovită de gripă. America de Nord, anumite țări din Africa și Europa luptă cu aceeași boală. Un studiu realizat în 2006, pentru History, de Jeffery K. Taubenberger și David M. Morens, în care se vorbește despre temuta „gripă spaniolă”, propune o ipoteză pe cât de plauzibilă, pe atât de interesantă:

„Impactul «gripei spaniole» de acum 100 de ani se simte și acum, pentru că toate pandemiile cu virusuri de tip A care i-au urmat au fost cauzate de descendenții virusului din 1918, inclusiv H1N1 și cele asociate lui H2N2 și H3N2 (tulpina care amenință în prezent și România)”. Concluzia cercetătorilor este limpede: (…) Asta face din «gripa spaniolă » mama tuturor pandemiilor”.

Cel mai temut ucigaș

Pandemia de gripă spaniolă din perioada 1918-1920 a fost cea mai devastatoare din istoria omenirii. Se estimează că circa o treime din populația planetei a fost infestată și a manifestat simptome clinice ale bolii – în jur de 500 de milioane de oameni. Rata mortalității a fost mai mare de 2,5%, în condițiile în care pandemiile înregistrate până atunci abia ajungeau la rate de 0,1%. Numărul total al morților a fost estimat la circa 50 de milioane de persoane.

Spania, Kansas sau Asia?

Tag-uri:
gripa, bantuie, Romania, Pandemia, Gripa Spaniola, populatie, Virusul AH3N2, virus

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/01/button-share-1293.pnghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/01/button-share-1293-300x37.pngrootstireaActualitate/EsentialSocial
Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile anunță, săptămânal, numărul cazurilor de infecții respiratorii acute, printre care și gripa. Ultima dată, au fost anunțate 74.953 de cazuri, doar că, dintre toate acestea, doar 50 au fost confirmate cu gripă. Asta nu înseamnă însă că, în România, în...

Preluat de la EVZ