Abia pe la începutul lunii octombrie am auzit la programele de știri de la noi că pe insula africană erau peste 30 de morți și mii de oameni contaminați. Sincer, nu mi-ar fi păsat de această informație mai mult decât senzaționalul unui fapt divers de peste mări și țări, dacă nu ar fi existat adevărata știre a sfârșitului de an despre Madagascar. Și nu, nu este vorba despre faptul că numărul morților ajunsese la un pic peste 200 de persoane și alte 2.500 fuseseră depistate cu virusul fatal, ci despre faptul că Radu Mazăre, fostul primar al Constanței, alesese să fugă acolo și să ceară azil politic pentru a scăpa de procurorii DNA.

FOTO: Băștinași și turiști, la complexul lui Mazăre

Radu Mazăre a plecat în Madagascar la sfârșitul anului trecut, sub pretextul că merge să petreacă vacanța de iarnă în complexul hotelier Mantasalay din nordul insulei, unde este acționar. Apoi a transmis o scrisoare prin intermediul avocaților, în care anunța că nu se mai întoarce în România din cauza procurorilor DNA care îi fabrică dosare penale pe bandă rulantă.

S-a mutat cu iubita și cu soacra

Ultimul dosar care îi fusese deschis era despre un teren din Mamaia, despre care un procuror scria că l-a vândut prea ieftin, iar altul că l-a vândut prea scump. Atunci a înțeles, probabil, că obiectivul DNA este să-l bage în închisoare cu orice preț, fără să-i lase posibilitatea de a se apăra și s-a decis să părăsească țara. Cu el ar fi trebuit să meargă în vacanță o gașcă întreagă de prieteni, dar în final au mers numai frații săi, Mihai, care este și el acționar la complexul din Madagascar, și Alexandru, fostul senator.

Aceștia au revenit în țară la începutul anului, în ciuda speculațiilor cum că ar rămâne și ei pe insula africană. Cu Radu Mazăre a rămas iubita sa, Roxana, cea căreia presa îi spune „blonda lui Mazăre” și care se ocupă de promovarea și bookingul stațiunii, dar și mama acesteia, Ileana, care este administratorul complexului hotelier Mantasalay și care locuiește de mai mulți ani pe insulă.

Despre plecarea lui Mazăre în Madagascar s-a tot dezbătut în presa din România. S-a vorbit și despre investiția acestuia în complexul hotelier, alături de asociatul său, Elan Schwartzenberg, dat în urmărire generală și arestat în lipsă în România. Între timp și Radu Mazăre a căpătat acest statut, primind un mandat de arestare în lipsă. Dar nu despre situația juridică a celor doi este vorba, ci despre Madagascar, insula pe care Mazăre și-a ales-o ca a doua casă.

Șefii de trib ar putea să-l alunge de pe pământurile lor

Un amic, cetățean francez de origine română, stabilit în Reunion, insula vecină a Madagascarului și teritoriu francez, a vizitat de curând regiunea Diego Suarez, acolo unde se află și complexul de bungalouri al fraților Mazăre. El a fost foarte mirat de curajul românilor de a investi în nordul insulei africane. Pământurile aparțin unor triburi vechi de când lumea, cu tradiții și obiceiuri aparte. Chiar dacă insula are un guvern și un președinte, șefii acelor triburi fac regulile pe plan local.

În Reunion sunt foarte mulți francezi care au avut investiții în zonele controlate de triburi, dar care au fost nevoiți în final să părăsească zona. Pământurile din Madagascar nu se vând, ci se concesionează pe termen lung, până la 99 de ani. Așa au luat și frații Mazăre respectivul teren, semnând un acord cu tribul local.

Doar că există riscul ca la schimbarea șefului de trib, înțelegerea să pice și investitorii să fie alungați. S-a mai întâmplat cu francezii așa. Nu pentru a le prelua investițiile, băștinașii nu sunt neapărat interesați de acest lucru, ci pur și simplu că așa vor ei sau că așa le dictează zeitățile la care se închină.

Voodoo și otrava, armele de temut ale băștinașilor

În rest, malgașii sunt oameni pașnici. Sunt considerați chiar cei mai pașnici băștinași din Africa. Criminalitatea este foarte scăzută pe insulă, însă acest lucru nu înseamnă că malgașii tolerează orice, mai ales de la străini. Principala lor răzbunare se materializează prin Voodoo, magia neagră. În realitate, însă, se pare că stăpânesc foarte bine arta de a produce fel de fel de otrăvuri provenite de la multitudinea de specii de animale și plante, cele mai multe unice în lume. Amicul meu mi-a povestit un caz care încă este în atenția autorităților. Povestea unui italian venit ca mulți alții la destrăbălare.

Pentru că insula Madagascar este renumită și pentru turismul sexual, pentru ambele sexe care caută experiența unei relații cu persoane de culoare. În fine, italianul a sedus o femeie măritată, iar soțul acesteia a aflat. Bărbatul a apelat la o vrăjitoare voodoo, iar povestea s-a terminat tragic. Italianul a fost găsit mort în camera sa de hotel, exact în ziua în care se pregătea să plece acasă. Natural, fără urme de violență. Vodoo își făcuse efectul. Sau vreo otravă misterioasă, cine știe…

„Băștinașii albi”, rămași de pe vremea colonialiștilor francezi

Tag-uri:
tifla, DNA, Radu Mazare, trib, Madagascar, Mantasalay, bastinasi

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/01/madagascar-mazare.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/01/madagascar-mazare-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialEVZ Special
Abia pe la începutul lunii octombrie am auzit la programele de știri de la noi că pe insula africană erau peste 30 de morți și mii de oameni contaminați. Sincer, nu mi-ar fi păsat de această informație mai mult decât senzaționalul unui fapt divers de peste mări și țări,...

Preluat de la EVZ