La Spitalul Clinic de Urgență Județean „Pius Brânzeu” din Timișoara mai mulți pacienți în perfuzii sunt internați de câteva zile pe hol, pentru că nu mai e loc în saloane. Oamenilor li se aplică tratamentul pe coridor, și tot acolo trebuie să ia și masa. În văzul tuturor li se fac injecții, li se pun perfuzii și sunt consultați.

Scandal cu iz de competiție

În timp ce pacienții sunt umiliți în condiții improprii, un adevărat război al nervilor se duce între prof. dr. Mihai Ionac, șeful Clinicii de Chirurgie Vasculară, cel care a și înființat secția pe vremea când era manager al spitalului, și actualul manager, prof.dr. Marius Craina, aflat în fața unui nou concurs pentru ocuparea funcției.

Șeful Clinicii, dr. Ionac, susține că a ajuns să interneze pacienți inclusiv pe hol din cauza conducerii unității care, în ciuda faptului că a fost notificată în repetate rânduri, nu a crescut numărul de paturi conform necesarului.

„De patru ani de când e manager, i-am solicitat să găsească soluții. În România sunt 3,5 milioane de persoane peste 60 de ani, din care 15% suferă de boli vasculare periferice. Adică vorbim de 70.000 de pacienți care ar trebui tratați, conform statisticilor. În România există doar patru secții de chirurgie vasculară, care, cu greu, reușesc să trateze 8.000 de pacienți anual. Nu mai vorbim de dotări, condiții etc. Acestea sunt cifre, fapte și nevoi ale oamenilor bolnavi. Pe de altă parte, există statistici ale spitalului care indică gradul de ocupare al paturilor pe fiecare secție, în unele cazuri doar de jumătate din timp. Managerul nostru a avut la dispoziție patru ani să caute soluții, dar nu a făcut-o”, arată dr. Mihai Ionac.

Structura secției nu poate fi schimbată peste noapte

Actualul manager al spitalului atrage, însă, atenția că structura unui spital nu se poate schimba peste noapte. Paturile nu se mută dintr-o secție în alta după cum vrea fiecare medic, ci legal, mărirea unei secții trebuie aprobată de Ministerul Sănătății și să figureze în autorizația de funcționare a spitalului.

Clinica de Chirurgie Vasculară din cadrul SCUJPB Timișoara a fost înființată în 2010 cu 27 de paturi, și așa figurează în autorizație. „Din punctul meu de vedere toată activitatea medicală și administrativă a SCUJPB Timișoara are o singură regulă: respectarea legii”, spune managerul, prof.dr. Marius Craina. În plus, după ce a studiat dosarele pacienților „cazați” pe hol, managerul spune că o parte dintre ei puteau fi internați în alte secții, iar pentru alții efectuarea operațiilor putea fi amânată.

Tag-uri:
scandal, Spitalul Județean Timișoara, pacienti, perfuzii, operatii, hol, internati

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/01/pacienti-hol-spital-1.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/01/pacienti-hol-spital-1-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialSanatate
La Spitalul Clinic de Urgență Județean „Pius Brânzeu” din Timișoara mai mulți pacienți în perfuzii sunt internați de câteva zile pe hol, pentru că nu mai e loc în saloane. Oamenilor li se aplică tratamentul pe coridor, și tot acolo trebuie să ia și masa. În văzul tuturor li...

Preluat de la EVZ