Televiziunile de ştiri, chiar şi cele amabile cu PSD, precum Antena 3, au dus o campanie necruţătoare împotriva măsurii punînd accent pe haosul produs de luarea ei.

Dacă ar fi să fixăm măsura, am putea spune lejer că e vorba de o nouă dovadă a surprinzătoarei slăbiciuni a PSD-ului condus de Liviu Dragnea în administrarea treburilor publice.

Formularul 600 s-a ivit – cum corect au scos în evidenţă jurnaliştii de specialitate – ca o consecinţă a Revoluţiei Fiscale făcute de PSD prin mutarea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat. Teoretic, în urma acestei Revoluţii, angajatul ar fi trebuit să primească şi suma corespunzătoare contribuţiei sale. Cu banii luaţi astfel, el ar fi trebuit să meargă la ANAF în fiecare lună şi să-şi achite datoriile.

Asta ar fi însemnat punerea în mişcare a milioane de oameni spre sediile ANAF, luate cu asalt mai ceva decît pe vremea năvălirii popoarelor migratoare asupra limesului roman. Şi atunci s-a decis ca achitarea contribuţiilor să fie făcută tot de angajator, dar de data asta în numele angajatului. Au rămas pe dinafară o categorie aparte, cea a persoanelor care obţin venituri din alte surse decît din salariu. Pentru aceştia, dar şi pentru cele care obţin venituri din alte surse pe lîngă salariu, s-a impus măsura care cuprinde şi Declaraţia 600.

Un guvern cu o minimă preocupare pentru administrarea treburilor publice ar fi cîntărit îndelung înainte de a lua măsura astfel încît aplicarea ei să nu genereze haos.
Nu s-a întîmplat aşa.

Decizia aiurea, la plesneală, din birouri, fără a ţine cont de România reală, a provocat haos şi, mult mai grav, revolta celor puşi pe drumuri, hărţuiţi de această măsură. Şi cum e vorba de o categorie care, în ciuda numărului mic, beneficiază de o uriaşă influenţă în spaţiul public, Formularul 600 a devenit uul dintre cele mai vulnerabile puncte ale guvernării PSD. Proiectul de Ordonanță mi-a atras atenția din două motive:

1. Ca simplu cetățean pensionar, dar beneficiar al unor drepturi de autor în urma activității de comentator la Evenimentul zilei și de invitat la emisiunea România9 de la TVR, trebuia să iau și eu calea cozilor fără speranță la ANAF.

Tărăboiul stîrnit de Formularul 600 durează de mai mult timp. Toate strigătele de revoltă ale victimelor, dar și toate mustrările din partea specialiștilor ( fostul șef al ANAF, Gelu Diaconu, s-a aflat în prima linie a campaniei), n-au avut nici un rezultat. Pur și simplu n-au fost luate în seamă. Cum deodată, ca prin farmec, s-a ivit semnul unei preocupări din partea autorităților, am fost curios să văd ce s-a întîmplat.

Cine și cum a avut atîta putere asupra mahărilor de la ANAF, care nici măcar nu tresar la campaniile corecte de presă, la scandalurile stîrnite de disprețul lor față de simplii cetățeni? În emisiunea de la Sinteza zilei din 10 ianuarie 2018, în care Mihai Tudose s-a dat în stambă cît mai puternic pentru a putea tranşa conflictul cu Liviu Dragnea, s-a discutat pe larg despre dezastrul numit Formularul 600. Începutul l-a făcut, trebuie precizat, Mihai Tudose. Etichetînd mesajele date de Opoziţie ca iresponsabile, premierul a declarat:

„Am văzut un mesaj iresponsabil acum, nu mai tîrziu de ieri. Cu formularul 600, ăla cu veniturile obţinute din activităţi proprii, aruncaţi ţara în aer! Trei milioane de oameni, şase milioane de oameni care or să se înghesuie la ghişee şi o să fie omorîţi…”

Realizatorul emisiunii – Mihai Gâdea – atîta aştepta. Să se ivească prilejul unei abordări a Scandalului. Pînă atunci Antena 3 dusese o campanie crîncenă împotriva Formularului. Bucuros că premierul a deschis vorba, Mihai Gâdea dă citire unui mesaj trimis de Florina Cercel prin care cunoscută actriţă se plînge că, în urma Directivei ANAF din 29 decembrie 2017, trebuie să meargă în fiecare lună să depună Declaraţia la Fisc. Pe drept cuvînt, Mihai Gâdea îi atrage premierului atenţia asupra punerii pe drumuri a unor cetăţeni pentru a plăti personal şi a completa un formular.

La această obiecţie, Mihai Tudose răspunde astfel:

Tag-uri:
PSD, ALDE, guvernare, premier, Liviu Dragnea, Declaratia 600, România lui Cristoiu, Ion Cristoiu, Cristoiu EVZ

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/01/button-share-1281.pnghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/01/button-share-1281-300x37.pngrootstireaActualitate/EsentialOpinii EVZ
Televiziunile de ştiri, chiar şi cele amabile cu PSD, precum Antena 3, au dus o campanie necruţătoare împotriva măsurii punînd accent pe haosul produs de luarea ei. Dacă ar fi să fixăm măsura, am putea spune lejer că e vorba de o nouă dovadă a surprinzătoarei slăbiciuni a PSD-ului condus...

Preluat de la EVZ