Romanciera americană Ursula K. Le Guin, considerată unul dintre cei mai importanți scriitori de science fiction, a murit luni, la vârsta de 88 de ani, a anunțat marți familia ei prin intermediul contului său oficial pe Twitter. 

Autoare prolifică, Ursula a publicat colecții de povestiri, poezii și mai multe cărți pentru copii, dar operele sale “fantasy” sunt cele care i-au adus faima și au atras vânzarea a milioane de exemplare ale titlurilor sale, relatează miercuri AFP și DPA.

Scriitorul american Stephen King a salutat pe Twitter o autoare “dintre cele mai bune”. Pentru el, Ursula K. Le Guin nu a fost “doar o scriitoare de science fiction”, ci “o icoană a literaturii”.

Născută în Berkeley, California, pe 21 octombrie 1929, ea a devenit curând interesată de science fiction înainte de a abandona genul la adolescență, considerând că era prea masculin și stereotip.

Va reveni la acesta la mijlocul anilor 1960 și va publica “The Left Hand of Darkness” (Mâna stângă a întunericului, carte publicată în română de Editura Nemira în 2014), care a devenit o operă de ficțiune clasică ce i-a deschis ușa spre succes.

În total, ea a scris douăzeci de romane care explorează natura umană, plasând omul în diferite situații și universuri.

Toată viața ei a luptat pentru ca science fiction să nu fie considerat un gen minor. În ultimii ani, a fost menționată de mai multe ori printre posibilii laureați ai premiului Nobel pentru literatură.

A câștigat totuși cele mai mari premii de literatură – Hugo, Nebula și Locus – de mai multe ori. În 2014, ea a fost rcompensată pentru întreaga carieră în cadrul US National Book Awards, unul dintre cele mai prestigioase premii din literatura americană.

Le Guin a avut probleme de sănătate în ultimii ani

Comenteaza aceasta stire

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/01/doliu-in-lumea-cartilor-o-scriitoare-celebra-a-murit-46302.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/01/doliu-in-lumea-cartilor-o-scriitoare-celebra-a-murit-46302-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv