Lumea noastră intelectuală este în fierbere nu doar pentru că în aprilie vor avea loc alegeri la Academia Română, unde va fi învestit un nou președinte după decesul inginerului Ionel-Valentin Vlad, ci și pentru că unda schimbării ar putea atinge și Uniunea Scriitorilor.

La începutul anului, mai precis din data de 10 ianuarie, s-a dat startul la depunerea candidaturilor pentru conducerea USR (însoțite obligatoriu de un proiect), singurul amator de până acum fiind scriitorul Dan Lungu, conf. univ. dr. la Universitatea „Al. I. Cuza“ din Iaşi și director al Muzeului Național al Literaturii Române Iași (2013-2017).

Nu vom scrie aici despre războaiele interminabile dintre scriitori (unii îl contestă pe Manolescu, alții îl susțin), despre procesele și injuriile revărsate în spațiul public în ultimii ani sau despre premii acordate pe sub mână. Nici despre demisiile de onoare depuse de anumiți literați nemulțumiți de domnia parcă interminabilă a reputatului critic literar, și nici despre presupuse excluderi abuzive. 

Nu vom vorbi nici măcar despre șansele lui Dan Lungu de a răsturna aparatul bine uns al lui Nicolae Monolescu. Oricum, e limpede că anul acesta, mai mult ca niciodată, lupii tineri au adulmecat rănile căscate în trupul USR și pașii împleticiți ai masculului alfa.

Ceea ce vă propunem astăzi este o privire discretă, strecurată pe crăpătura ușii în spatele căreia tronează adevăratele mize ale conducerii unei uniuni în România, fie ea și cea a scriitorilor. Așadar, dincolo de prestigiu și orgoliu, conducerea USR înseamnă și bani, mulți bani, influență teribilă, deci putere. Dar să vedem mai bine care sunt combinațiile financiare care-i amețesc pe cei 2.500 de membri (există date, neoficiale, care susțin că, în prezent, ar fi vorba de puțin peste 2.700 de membri!), care-i fac, pe cei mai mulți dintre ei, obedienți sistemului.

Suplimentul de pensie și indemnizația de merit

Ce înseamnă aceste două noțiuni? Fiecare scriitor, membru al Uniunii, cotizează, anual, cu o sumă modică (150 de lei) la „bugetul” comun, timp de cinci ani (sau șapte, pentru cei care nu și-au făcut încă un nume solid în branșă). După această perioadă, în care scriitorul a achitat 750 de lei (1.050 de lei pentru cei care ucenicesc încă doi ani) Uniunii, aceasta îi eliberează o adeverință, care, depusă la Casa de Pensii, îi asigură creșterea pensiei cu 50% din valoarea inițială! La o pensie de 2.000 de lei, de exemplu, legitimația de membru al USR îi mai aduce norocosului încă 1.000 de lei.

Cu alte cuvinte, o bună afacere. De menționat că pentru a deveni membru USR mai sunt de îndeplinit câteva condiții specifice: cel puțin trei cărți publicate, câteva recenzii în revistele literare importante, recomandări ale altor scriitori, deja consacrați, traducerea cărților scrise în cât mai multe limbi etc. Practic, este vorba despre un mecanism financiar ușor de controlat de factorii decizionali, care fac ca aceste beneficii să meargă doar către scriitorii agreați de conducerea USR.

Apoi, de parcă legitimația care-ți mărește pensia n-ar fi de ajuns pentru a ține sub control membrii Uniunii, mai există o pârghie, una de lux, mai sofisticată: indemnizația de merit. Aceasta este puțin peste 1.000 de euro și este acordată, de cele mai multe ori, discreționar.

Hotelul care aduce 10.000 de euro pe lună

Tag-uri:
lupta, sefia, Uniunea Scriitorilor, Nicolae Manolescu, Dan Lungu, alegeri

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/01/button-share-1212.pnghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/01/button-share-1212-300x37.pngrootstireaActualitate/EsentialCultură
Lumea noastră intelectuală este în fierbere nu doar pentru că în aprilie vor avea loc alegeri la Academia Română, unde va fi învestit un nou președinte după decesul inginerului Ionel-Valentin Vlad, ci și pentru că unda schimbării ar putea atinge și Uniunea Scriitorilor. La începutul anului, mai precis din data...

Preluat de la EVZ