Ambasadorul Uniunii Europene în China îndeamnă autoritățile de la Beijing să dispună eliberarea imediată a lui Gui Minhai, un disident chinez care deține cetățenia suedeză, informează site-ul postului France 24.

“Aștepăm ca autoritățile chineze să îl elibereze imediat din detenție pe domnul Gui Minhai și să-i permită să se reîntoarcă la familie, să obțină sprijin consular și să beneficieze de asistență medicală”, a declarat Hans Dietmar Schweisgut, adăugând: “Este cetățean suedez și un cetățean al UE”.

Gui Minhai este unul din cei cinci librari din Hong Kong cunoscuți pentru faptul că au publicat informații despre viețile personale ale membrilor elitei politice din China.

În vârstă de 53 de ani, Gui a fost dat dispărut pentru prima oară în anul 2015, în timp ce se afla într-o vacanță în Thailanda, pentru ca ulterior să apară în custodia autorităților din China.

Beijingul a comunicat că Gui a fost eliberat în luna octombrie, după ce a executat o pedeapsă pentru o contravenție rutieră, însă nu este clar cât era acesta de liber.

Fiica disidentului a declarat pentru Radio Sweden că Gui Minhai a fost arestat sâmbătă de polițiști îmbrăcați în civil în timp ce librarul călătorea cu trenul spre Beijing, fiind însoțit de doi diplomați suedezi.

Gui Minhai mergea la Beijing pentru a fi consultat de un doctor suedez întrucât prezenta simptome ale bolii Lou Gehrig sau scleroză laterală amiotrofică (ALS).

Comenteaza aceasta stire

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/01/ambasadorul-uniunii-europene-in-china-indeamna-beijingul-sa-l-elibereze-pe-un-disident-chinez-cu-cetatenie-suedeza-46301.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/01/ambasadorul-uniunii-europene-in-china-indeamna-beijingul-sa-l-elibereze-pe-un-disident-chinez-cu-cetatenie-suedeza-46301-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv