Documentul a fost susținut, în principal, de reprezentanții fracțiunilor coaliției, „Blocul Petro Poroșenko“ și „Frontul Popular“, precum și de Partidul Radical (de opoziție). Împotrivă au votat fracțiunile Samopomoci și Blocul de Opoziție.

Deși scopul formal al documentului era marcarea angajamentului și a strategiei de reintegrare teritorială a Estului Ucrainei, respectiv „eliberarea teritoriilor ocupate și restaurarea integrității Ucrainei”, documentul este mult mai important prin modul în care definește relația dintre Rusia și Ucraina, respectiv Rusia este declarată în lege ca „agresor și ocupant“.

Potrivit actului, acțiunile Kievului în regiune sunt definite ca „descurajare și apărare în fața agresiunii militare ruse în regiunile Donețk și Lugansk“, în conformitate cu articolul 51 din Carta ONU, care definește dreptul statelor la auto-apărare. Formularea de „descurajare și apărare” reproduce abordarea NATO la summitul de la Varșovia în legătură cu operațiunile sale din flancul Estic, după etapa de reasigurare pentru statele din flancul Estic convenită la Newport Beach Țara Galilor, în septembrie 2014.

Documentul mai acordă comanda acestei operațiuni Statului Central Operațional al Forțelor Armate din Ucraina. Potrivit legii, șeful statului poate decide, fără aprobarea Radei Supreme, să impună legea marțială pe teritoriul Donbasului. Ivan Vinnik, secretarul Comisiei parlamentare pentru securitate națională și apărare, a declarat ca, de acum încolo, în cazul teritoriilor ocupate ar trebui să fie utilizate nu sintagmele auto-proclamatele „Republica Populara Lugansk“ (LNR) și „Republica Populara Donetk“ (DNR), ci sintagma „reprezentanții administrației de ocupație a Federației Ruse”.

Scopul Legii privind reintegrarea Donbasului este și asigurarea unei poziții de protecție mai eficientă a Ucrainei în litigiile juridice cu Rusia din instanțele internaționale. Fostul premier Arseni Yatseniuk, liderul „Frontului Popular“, a declarat că legea „consolidează evaluarea juridică“ potrivit căreia „Rusia este stat agresor; luptele armate din Donbas – nu reprezinta conflict intern, ci un război de apărare al Ucrainei împotriva Rusiei; Crimeea și Donbasul – sunt declarate regiuni ocupate de ruși“. De asemenea, intenția legislatorului a fost și „aplicarea în cazul Rusiei a obligațiilor legale internaționale care îi revin ocupantului”.

În replică, Moscova pregătește înlocuirea soldaților ruși din Donbas cu formele militare private, printre care Wagner, MAR, E.N.O.T Corp, Slavyansky korpus, Redut și RSB, utilizate deja în agresiunea militară din Crimeea, Donbas și Siria. Pentru aceasta, Duma de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus, pregătește o lege de legalizare a activităților de private defense/private intelligence și a acestor companii, mai ales că activitatea de mercenariat este interzisă în Rusia.

Tag-uri:
lege, Rusia, agresor, ocupant militar, Ucraina, Pulsul planetei, Iulian Chifu, Chifu EVZ

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/01/button-share-1114.pnghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/01/button-share-1114-300x37.pngrootstireaActualitate/EsentialOpinii EVZ
Documentul a fost susținut, în principal, de reprezentanții fracțiunilor coaliției, „Blocul Petro Poroșenko“ și „Frontul Popular“, precum și de Partidul Radical (de opoziție). Împotrivă au votat fracțiunile Samopomoci și Blocul de Opoziție. Deși scopul formal al documentului era marcarea angajamentului și a strategiei de reintegrare teritorială a Estului Ucrainei,...

Preluat de la EVZ