Procurorii de la Parchetul Militar s-au autosesizat în cazul jandarmului care ar fi lovit protestatari la protestul de sâmbătă, fiind deschis un dosar penal pentru purtare abuzivă, transmite Pachetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ).

“Având în vedere informațiile apărute în spațiul public cu privire la incidentele petrecute cu ocazia manifestației din data de 20 ianuarie 2018, ce s-a desfășurat în Piața Universității din București, Biroul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este abilitat să aducă la cunoștința publicului următoarele: La data de 22 ianuarie 2018, procurorii Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar București s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de purtare abuzivă prev. de art. 296 alin. 2 din Codul penal, constând în aceea că unul dintre jandarmii din dispozitivul desfășurat pentru menținerea ordinii și liniștii publice a agresat fizic una sau mai multe persoane, pe fondul unei busculade create în zona cordonului de protecție”, transmit procurorii.

Potrivit imaginilor apărute în spațiul public, mai mulți protestatari aflați, sâmbătă seara, la protestul de la Piața Universității, încercau să îndepărteze gardul instalat de jandarmi pentru a ajunge pe carosabil. Jandarmii încercam să îi împiedice să blocheze stradă, unul dintre ei lovind cu pumnul mai mulți participanți la protest.

Colonelul Sebastian Gheorghe Cucoș, comandantul Jandarmeriei Române, a declarat luni seară că misiunea de sâmbătă din Capitală, unde a avut loc protestul, a fost un succes și că agentul filmat în timp ce lovea participanții la manifestare nu este suspendat până nu se demonstrează vinovăția lui.

„În activitatea aceasta, de foarte multe ori se minimalizează efortul. Misiunea, din punctul de vedere al Jandarmeriei – și nu doar – a fost un succes. Atât timp cât nu avem persoane rănite, cât nu au existat violențe, atât timp cât oamenii, cei care au fost acolo, (…) gestionarea unei mase mari de oameni într-un spațiu despre care vorbeam a fost un succes. Faptul că există o situație care stârnește contradicții la momentul actual și care – vă asigur cu toată hotărârea că Jandarmeria analizează foarte bine și va lua măsuri dacă se constată că acel om a greșit”, a mai spus Sebastian Cucoș.

Totodată, colonelul a explicat de ce jandarmul filmat în timp ce lovea protestarii nu este în prezent suspendat: „Până se demonstrează vinovăția acestuia, își desfășoară în continuare activitatea în dispozitiv”.

În ceea ce privește comportamentul aceluiași jandarm, însă de data aceasta de la DNA, atunci când a făcut parte din dispozitivul ce asigura ordinea publică atunci atunci când Liviu Dragnea a mers la audieri, Cucoș a subliniat că nu s-a constatat că agentul ar fi avut un comportament ce contravine legii.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/01/parchetul-militar-s-a-autosesizat-in-cazul-jandarmului-care-ar-fi-lovit-protestatari-46280.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/01/parchetul-militar-s-a-autosesizat-in-cazul-jandarmului-care-ar-fi-lovit-protestatari-46280-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv