Azi vă spun că se închid secții întregi din lipsă de medici anesteziști, de personal mediusanitar, iar copiii români cu malformații cardiace sunt operați în urma unor misiuni pro-bono ale unor echipe de medici din Italia, conduse de un chirurg cardiac pediatru, Dr. Youssef Tammam, de origine siriană. Sute de copii bolnavi de inimă sunt lipsiți de tratatament în România pentru că nimeni nu vrea să facă ceva în acest domeniu

Așa cum spuneam mai sus, România ocupă penultimul loc în Europa la numărul de medici pe cap de locuitor. De șapte ani suntem în această situație, iar perspectivele sunt crunte. Campaniile de „eradicare a corupției” în domeniul medical au eșuat. Au fost luați la ochi, țintit, niște vârfuri ale sistemului, numai că DNA refuză să ancheteze adevarata cauză a corupției și distrugerii sistemului medical. Relația între managerii de spitale și zona instituțiilor de forță a fost evitată cu grijă de fiecare dată. DNA a preferat să aresteze medici pentru o „șpagă” de câteva sute de lei, decât să scormonească în măruntaiele sistemului.

Am urmărit reacțiile oamenilor la primul material. Acestea se învârt în jurul ideii condiționării actului medical, a modului în care se comportă unii medici, plus idei de tip egalitarist, cu care nu voi fi niciodată de acord. Dar ca să vă dau un singur exemplu despre ceea ce înseamnă distorsionarea faptelor în beneficiul neadevărului, vă redau finalul unui „eveniment” disecat în urmă cu câteva săptămâni.

O doctoriță a trimis o bătrână acasă, refuzând să o trateze. Așa a sunat știrea pe toate televiziunile, siteurile de știri, inclusiv evz. ro. Numai că povestea nu s-a terminat așa cum ați fi crezut:

„Datorez o continuare a poveștii. Doctorița în cauză s-a prezentat în fața Colegiului Medicilor. Fără avocat. Au fost 8 doctori în comisie. Actele originale există. Cele rupte erau copii xerox. Asta a constatat și autosesizata Polițe. Bătrâna se pare că avea toate analizele perfecte, iar din punct de vedere medical doctorița nu a greșit cu nimic.

În rest… aceeași doctoriță în sfârșit reușește să doarmă de 2 nopți, mănâncă și reușește să nu verse, iar familia ei în sfârșit a îndrăznit să iasă din casă. Cu toate acestea nu a luat concediu, se duce la spitalul unde lucrează și face gărzi pentru că sunt doar 4 doctori în total și unul e in concediu, deci nu își permite să ia concediu și ea.

Înteleg că a dat și ea în judecată aparținătoarea. Sunt curioasă dacă și aceste lucruri vor fi la fel de intens mediatizate…”, scria Oana Claudia pe FB.

Pentru că avem datoria să privim medicii ca pe niște oameni, nu ca pe niște dușmani, vă invit să citim și partea a doua a materialului care îl are drept autor pe fostul președinte al CNAS, dr. Lucian Duță, și să tragem fiecare concluziile necesare.

dr. Lucian Duță. FOTO: RĂZVAN VÂLCĂNEANŢU

Efectul ministeriatului lui Vlad Voiculescu la Sănătate: 100 de pacienți și-au văzut șansele la viață spulberate doar în 2016

(Lucian Duță)

Începând cu anul 2013 și până în anul 2015 au existat, în mod constant, 150 de donatori.

S-au efectuat pe fiecare an, 300 de transplanturi renale (aproximativ 150 la Cluj și la Fundeni) și peste 100 de transplanturi hepatice (la Fundeni). Cu alte cuvinte, pe fiecare an se salvează 300 de pacienți cu afecțiuni renale, potențial mortale, și încă 100 de pacienți cu afecțiuni hepatice foarte grave. Pentru a nu nedreptăți pe nimeni, precizez că s-au făcut și alte transplanturi (măduvă, piele).

La mijlocul anului 2016, ministrul Sănătății de atunci, Vlad Voiculescu, începe să facă afirmații publice extrem de grave, care, practic, au dus la declanșarea unui fenomen extrem de dureros: neîncrederea în medicii care efectuau transplantul. Cu o inconștiență vecină cu prostia, fără să aibă nicio dovadă, ministrul Voiculescu lansează două mari atacuri de o gravitate excepțională:

1) Nu există reguli în alocarea organelor transplantate. Cu alte cuvinte, este alocat pacienților pe criterii nemedicale, netransparente, clientelare, în funcție de interesul medicilor.
2) În România nu există condiții pentru transplantul de plămâni, cu toate că spitalul Sf. Maria încearcă să-i demonstreze exact contrariul.

Am încercat de-a lungul timpului să mă documentez, cu elemente obiective, și să încerc să verific dacă aceste afirmații aveau cât de cât un sâmbure de adevăr. Consecințele au fost devastatoare și le veți vedea singuri, puțin mai jos.

Demontarea neadevărurilor spuse de fostul ministru Vlad Voiculescu

Referitor la prima afirmație a ministrului Voiculescu, care este extrem de gravă, vă pot spune următoarele: am discutat personal cu medici care lucrează la Agenția Națională de Transplant, dar și cu medici care fac propriu-zis aceste transplanturi. Și m-am convins că totul este o mare minciună a domnului Vlad Voiculescu. 

Există criterii foarte clare pe baza cărora se alocă organul către bolnavi. Criterii extrem de complexe, medicale și etice pe baza cărora, atunci când există un organ, sunt selectați câțiva pacienți care se califică cel mai bine din punct de vedere al criteriilor medicale și care, deci, au cea mai mare șansă de reușită.

Mi s-a mai explicat că, în concordanță cu ce se întâmplă la ora aceasta pe plan mondial, cele mai bune șanse de reușită le au pacienții în primele șase luni de la începerea dializei. Cu cât stau mai mult pe dializă, șansele scad. De aceea, este posibil, uneori, ca un pacient intrat recent pe lista de așteptare să fie operat mai repede. Mi s-a spus că s-a încercat convingerea ministrului de a avea măcar interesul să se uite pe aceste criterii. A refuzat!

De ce? Era mai ușor să vii la TV și să spui tare: Corupția ucide! Eu mă lupt cu corupția. Și toată lumea a tăcut.

Tag-uri:
distrugerea, scoala de transplant, pacienti, Dr. Youssef Tammam, medici, dr. Lucian Duță, transplanturi renale, transplanturi hepatice, transplantul de plămâni, coruptie, Igor Tudorache, transplant de organe

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/01/lucian-duta-rzv_1.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/01/lucian-duta-rzv_1-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialEVZ Special
Azi vă spun că se închid secții întregi din lipsă de medici anesteziști, de personal mediusanitar, iar copiii români cu malformații cardiace sunt operați în urma unor misiuni pro-bono ale unor echipe de medici din Italia, conduse de un chirurg cardiac pediatru, Dr. Youssef Tammam, de origine siriană. Sute...

Preluat de la EVZ