23 ianuarie

Horoscop Pe 23 ianuarie s-au născut Humphrey Bogart, Edouard Manet, Stendhal, Jeanne Moreau, Ileana Mălăncioiu, Aurel Vernescu, Mircea Horia Simionescu.

 

Horoscop  În calendarul creștin-ortodox sunt Sfinţii Clement din Ancira, Agatanghel şi un întreg sinod, Sfinţii Părinţi de la al VI-lea Sinod Ecumenic. Nimic în ”Kalendar”.

 

Dragi lupi, padawani şi hobbiţi nu v-am spus de mult o poveste și îmi reproșați acest lucru.

Aşa că imi cer cu umilinţă iertarea domniilor voastre și iată o poveste pe care poate v-am mai spus-o și altădată, cu ani în urmă, dar acum mi-o amintesc diferit.

 

Huan este numele unui împărat legendar al Chinei. Roata, apa caldă şi mersul pe jos au fost inventate de enigmaticul conducător! Așa se spune…

 

Horoscop Studiile sino-sovietice de acum mai bine de 50 de ani, când cele două superputeri se iubeau mult, au ajuns la concluzia că, probabil, împăratul Huan nici nu a existat, fiind vorba de o locuţiune populară de genul „De la taica Noe…”. Ideologia comunistă a vremii nu permitea o abundenţă de împăraţi inventatori şi simplificarea lucrurilor era pe gustul maselor populare amorfe şi inculte. 

 

Cu  mare surprindere s-a constata mai târziu, în urma săpăturilor arheologice, că acum mai bine de cinci mii de ani a existat, într-adevăr, un împărat Huan, arhetipul civilizator al Chinei.  Calendarul, „Cartea Schimbărilor”, organizarea în provincii, armata permanentă, irigarea orezului şi aşezarea capitalei într-un loc strategic, dar uşor accesibil şi mai ales într-o zonă telurică benefică – iată câteva dintre realizările miticului Împărat Huan.  Se spune că unificarea imperiului nu a fost nici uşoară şi nici repede înfăptuită. Zeci de ani i-au trebuit longevivului împărat – cronicile spun că a trăit 107 ani – ca să cucearească, anexeze sau să cumpere una câte una provinciile care compun astăzi imensa Republică a Chinei.

 

Horoscop   Sinologii ascund cu grijă faptul că o bună bucată a părţii din vestul Chinei de azi era locuită de populaţii de rasă albă, probabil chiar indo-europeni. Populaţii care au fost distruse sau asimilate de chinezi, sau au fost împinse în vest şi în sud. Dezrădăcinate, s-au amestecat cu băstinaşii. 

 

Horoscop În toată această operă imensă de unificare în care asasinatele, trădările şi comploturile au fost monedă curentă de schimb, împăratul Huan nu s-a implicat direct în niciuna dintre acţiuni. Cu toate că era tot timpul aproape de teatrul operaţiunilor militare, sau în inima vreunui complot, împăratul Huan împingea mereu în faţă un general arătos, sau un guvernator iscusit. Nu, nu era vorba de echipă, ci de ceva mai mult. Huan descoperise că inefabilul, necuprinsul,  lucrurile neprecizate şi înconjurate de mister sunt o armă formidabilă, iar dacă era vorba de o persoană, omul respectiv se bucura de o faimă şi o putere de convigere absolute.

 

Horoscop  Se formulase conceptul de împărat-zeu, „Fiul Cerului”, atât de folosit în Egipt, Mexic sau Peru, în antichitate. Trebuie însă ca această tehnică de management politic să se potrivească cu profilul psiho-somatic al populaţiei respective, gata să accepte minunea întotdeauna, dar sub forme şi ipostaze diferite. De exemplu grecii nu au acceptat niciodată ascendenţa divina a unui conducător de-ai lor. L-au otrăvit pe Alexandru cel Mare când s-a proclamat zeu. Și apoi au spus, ipocrit, că ei nu au niciun păcat, un zeu nu moare otrăvit.  

 

Huan nu prea avea de unde să ştie mitologia grecescă, iar cu materialul uman care îl avea la îndemână, ideea cu „Fiul Cerului” i s-a părut cea mai bună. Probabil că motorul concepţiei ideii a fost de tipul vechii vorbe româneşti: „Dacă te bagi în troacă, te mănâncă porcii!”, dar împăratul Huan a fost departe de a lăsa totul la voia întâmplării, sau la latitudinea unor delegaţi. El nu părea că se băga în troacă, iar dacă porcii nu ştiau că este în troacă, nu aveau cum să-l manânce!

 

Împăratul Huan este un bun exemplu de “disimulare inteligentă” cum ar fi spus Maestrul meu, ultimul Bătrân din Munte.

 

Poţi ieşi din orice înfruntare cu un inamic pe trei căi : aliază-te cu alţii, eventual mai puternici şi împinge-i în faţă; plânge-te de loviturile inofensive şi nu da nici un semn când ai fost într-adevăr atins; crează o a treia parte care pare că te atacă atât pe tine cât şi pe duşmanul tău şi foloseşte-te de prilejurile astfel create!” – spunea înţeleptul sufi; dar tot el spunea : „…seninătatea şi liniştea sunt bunul cel mai de preţ. Dacă ai duşmani, scapă repede de ei ca să-ţi păstrezi starea de echilibru interior !”

 

Horoscop  Am scris ceea ce mi-am amintit despre împăratul Huan, pentru că, iată, Liviu Dragnea încearcă să influențeze lucrurile, să se disimuleze, nu se poate spune că prea inteligent, pentru că nu i s-a permis să fie împărat, adică prim ministru. Am râs peste poate de o reacție a lui, mi-a trimis unul dintre domniile vostre o captură video, o mirare a lui ipocrită că de ce se protestează că abia se instalează guvernul, nu a făcut încă nimic, nici bine, nici rău.

 

Protestatarii care au venit pe frig, ninsoare și ploaie au dreptate. Lucrurile nu merg deloc bine în România, de exemplu faptul că pe piață sunt prețuri la bunurile de consum, exact și fără nicio diferență ca în Occident, Italia de exemplu, dar salariile noastre sunt de trei-patru ori mai mici. Cum să o duci bine în România, dintr-un salariu cinstit?  Bună întrebare, răspunsul este mai greu.

 

Nu știu la ce film să mă uit, cred că o să citesc ceva, să mă mai uit pe caietul cu povețele starețului (era să scriu sfântului) Dionisie, atonitul. Și poate, abia am primi pachețelul prin poștă, o carte veche și interesantă ”Autohtonii în Dacia” a lui Protase. O știam prin citatele din alte cărți, dar acum am reușit să dau de ea.

 

Dar, oricum o fi, mâine este, o altă zi!

 

Tag-uri:
horoscop, huan, liviu dragnea, radu stefanescu, astrologie, zodie, destin, viitor, speranta

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/01/button-share-1119.pnghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/01/button-share-1119-300x37.pngrootstireaActualitate/EsentialHoroscop
23 ianuarie Horoscop Pe 23 ianuarie s-au născut Humphrey Bogart, Edouard Manet, Stendhal, Jeanne Moreau, Ileana Mălăncioiu, Aurel Vernescu, Mircea Horia Simionescu.   Horoscop  În calendarul creștin-ortodox sunt Sfinţii Clement din Ancira, Agatanghel şi un întreg sinod, Sfinţii Părinţi de la al VI-lea Sinod Ecumenic. Nimic în ”Kalendar”.   Dragi lupi, padawani şi hobbiţi...

Preluat de la EVZ