CONEXIUNI  În anul 1992, prin Legea nr. 102 din 21 septembrie au fost adoptate stema și sigiliul actual al României, lege amendată în anul 2016.

Stema reproduce aproape în totalitate, vezi https://www.google.ro/search?q=stema+romaniei&client=firefox-b&dcr=0&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwic9cPjwe3YAhUMbVAKHTSICkIQ_AUICigB&biw=1280&bih=890#imgrc=1DL9x2Y7kELejM  varianta mică din 1921 (cu excepția culorilor și a stemei dinastiei de Hohenzollern-Sigmaringen). Legea spune: „Stema României simbolizează statul român național, suveran și independent, unitar și indivizibil… ”.

În Constituția României se spune, Tilul I,  capitolul I, alianiatul (1) se arată:   Romania este stat național, suveran și independent, unitar și indivizibil.

CONEXIUNI  Și, ce vedem pe stema României? Simbolurile heraldice ale mai multor state, care s-au unit în decursul timpului, fiind locuite de același popor, de români.  Am arătat stema României multor străini, persoane cu cel puțin studii medii, în multele mele călătorii și i-am întrebat ce fel de stat este cel cu această stemă, unitar sau federal. Federal, mi-au răspuns toți, fără excepție. Sau, este un imperiu. I-am mai întrebat, a doua întrebare, ce fel de stat este monarhie, sau republică? S-au uitat ciudat la mine: este evident că este o monarhie, poate un imperiu a fost răspunsul lor. Cam o mie cinci sute de oameni, în ultimii 25 de ani au avut această reacție, din vreo 40 de țări.

Stema României poate fi perfectă din punct de vedere heraldic, istoric, sau academic, nu mă îndoiesc de erudiția sau de intenția bună, dar este o catastrofă din punctul de vedere al comunicării moderne. Un simbol vetust, de ev mediu, care arată că România este constituită din bucăți. Și că, la o adică, poate fi împărțită în aceste bucăți.

HOROSCOP  Iată cum este prezentată, pe scurt, in documentele oficiale de după 2016 Stema României: Scutul mare, pe albastru, are o acvilă de aur cu capul spre dreapta, cu ciocul și ghearele roșii, cu aripile deschise, ținând în cioc o cruce ortodoxă din aur, în gheara dreaptă o sabie, iar în gheara stângă un buzdugan. Pe cap poartă coroana de fier a Independenței Româmiei.

Pe pieptul acvilei se găsește scutul mic sfertuit cu insițiune:

a) în primul cartier este stema Țării Românești: pe albastru, o acvilă de aur cu ciocul și ghearele roșii, ținând în cioc o cruce ortodoxă de aur, însoțită de un soare de aur la dreapta și de o lună nouă de aur la stânga;

b) în cartierul doi este stema Moldovei: pe roșu, un cap de bour negru, însoțit de o stea de aur între coarne, cu cinci raze, de o roză cu cinci foi la dreapta și de o lună conturnată la stânga, ambele de argint;

c) în cartierul trei este stema Banatului și Olteniei: pe roșu, peste valuri naturale, un pod de aur cu două deschideri boltite, din care iese un leu de aur ținând un paloș în laba dreaptă din față; (niciodată cele două regiuni geopolitice nu au constitui un tot unitar, ba din contra n.a.)

d) în cartierul patru este stema Transilvaniei, cu Maramureșul și Crișana: un scut tăiat de un brâu roșu îngust; în partea superioară, pe albastru, o acvilă neagră cu ciocul de aur, ieșind din brâul despărțitor, însoțită de un soare de aur la dreapta, de o lună de argint conturată la stânga; în partea inferioară, pe aur, șapte turnuri roșii, crenelate, dispuse pe doua rânduri, patru și trei;

e) în insițiune sunt reprezentate ținuturile Mării Negre, (Dobrogea de Nord n.a.) pe albastru, doi delfini de aur afrontați, cu cozile ridicate.

CONEXIUNI  Această stemă este opera unui nobil maghiar, József Sebestyén de Keöpeczi (1878-1964) care a fost un eminent specialist în heraldică, artist heraldist şi un bun cunoscător al monumentelor transilvănene. Poate, cel mai bun din Europa, la timpul respectiv. El provenea dintr-o familie secuiască reformată, Joannes şi, prin el, tatăl său, Petrus Sebestyén de Keöpecz – fiind înobilaţi de principele Transilvaniei, Gabriel Báthory în 1682. József Sebestyén s-a născut la 12 noiembrie 1878 la Sic, în Covasna de astăzi. Vorbea cinci limbi europene și cunoștea latina medievală. De o erudție puțin obișnuită și de o politețe perfectă. Realizează în anul 1908 desenele pentru Stema de stat a Regatului Ungariei.

 

El a fost propus, după război, regelui Ferdinand de către Alexandru Tzigara Samurcaş. Sebestyén a fost invitat la Bucureşti, unde a discutat cu regele, apoi a realizat stema ţării în trei variante, mare, mijlocie şi mică. Stema a fost adoptată în 23 iulie 1921. Desenul heraldic al stemei, în trei variante, a apărut în Monitorul Oficial nr. 92, din 24 iulie 1921, iar desenul stemei mari, cu semnătura autografă a autorului – J. Sebestyén de Keöpecz – a fost publicat în cotidianul „Universul” din aceeaşi zi şi în revista „Ilustraţia”.

 

József Sebestyén a luat stema Transilvaniei de pe stema Ungariei și a pus-o pe stema României, dar a avut grijă să lase un câmp verde în locul stemei Transilvaniei, câmp în așteptare, în heraldică. Așa este și astăzi vezi https://ro.wikipedia.org/wiki/Ungaria#/media/File:Coat_of_arms_of_Hungary.svg  se așteaptă ca Transilvania să revină Ungariei.

József Sebestyén de Keöpeczi a fost un mare patriot maghiar. În anul 1941, în toamnă, nota: ”După cum merge războiul, o să se termină repede. România o să se întindă, cu siguranță, până la Don, o să înglobeze Crimeea și probabil că nu o să fie o problemă să retrocedeze Transilvania și ținuturile anexe (Banatul, Maramureșul și Crișana) către Ungaria. Această revenire a Transilvaniei la patria-mamă trebuie făcută în pace și în dreptate fără să se atingă de un fir de pe capul românilor. Am fost buni vecini o mie de ani!”  De asemenea, a protestat în scris, însă diplomatic, împotriva măcelurilor ungurilor contra țăranilor români.

 

CONEXIUNI  Acestă poziție l-a salvat de multe neplăceri când comuniștii au pus mâna pe putere în România și în Ungaria. L-au lăsat în pace să se ocupe de heraldică și de bisericile reformate din Transilvania. József Sebestyén de Keöpeczi s-a săvârșit din această viață la vârsta de 86 de ani, la 27 decembrie 1964. Se odihneşte în cimitirul Házsongárd din Cluj. În concordanţă cu menirea sa de heraldist, monumentul funerar este decorat cu stema nobiliară, de neam, a familiei Sebestyén, în basorelief.

 

Dar să nu pierdem din vedere faptul că el a făcut Stema României ca să aibă de unde să fie luată Transilvania, în ideea că România poate fi împărțită, că este făcută din bucăți.

 

Ce s-ar fi întâmplat dacă puterile Axei ar fi câștigat războiul? România, poate, s-ar fi întins mult către Est și Transilvania… Bună întrebare!

 

CONEXIUNI  Iredentismul maghiar se bazează și pe stema României. Stema este ca o capă roșie fluturată în fața unui taur furios. Iată, Transilvania este aici la mine, sîc, nu mai este la tine, tu ai doar un câmp verde, ce ar fi dacă ai cultiva acolo cartofi, sau ridichi! Păi cum să nu ceri crearea unei bucăți secuiești, unde sunt atâtea bucăți, mai merge una!

 

Tag-uri:
conexiuni, stema, romania, radu stefanescu, simbol, stat modern

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/01/button-share-1140.pnghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/01/button-share-1140-300x37.pngrootstireaActualitate/EsentialConexiuni
CONEXIUNI  În anul 1992, prin Legea nr. 102 din 21 septembrie au fost adoptate stema și sigiliul actual al României, lege amendată în anul 2016. Stema reproduce aproape în totalitate, vezi https://www.google.ro/search?q=stema+romaniei&client=firefox-b&dcr=0&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwic9cPjwe3YAhUMbVAKHTSICkIQ_AUICigB&biw=1280&bih=890#imgrc=1DL9x2Y7kELejM  varianta mică din 1921 (cu excepția culorilor și a stemei dinastiei de Hohenzollern-Sigmaringen). Legea spune: „Stema României simbolizează...

Preluat de la EVZ