Pippidi i-a cerut, printr-o scrisoare, președintelui Comisiei parlamentare de control a activității SRI, Claudiu Manda, să îi audieze pe Dragnea și Pahonțu, dar mai presus de toate, să verifice cum a devenit SPP un serviciu secret.

Scrisoarea semnată de Alina Mungiu-Pippidi:

„Stimate domnule președinte Claudiu Manda,

În cursul săptămînii trecute au fost făcute declarații de o mare gravitate despre serviciile secrete românești, care at juca un rol în criza politică actuală.

E vorba de declarația domnului președinte al Camerei Deputaților confirmată prin declarația domnului Codrin Șetfănescu.

Presa semnalase anterior ca SPP, serviciul vizat, a devenit oficial serviciu secret și a primit facilități economice secrete, cu încălcarea Constituției și cu girul Președinției, printr-o ordonanță guvernamentală și o decizie CSAT.

Am rugămintea să vă faceți datoria și să îl convocați deîndată pe generalul Lucian Pahonțu, cel nominalizat în aceste denunțuri publice, pe autorii denunțurilor și pe presupușii martori asupra cărora s-ar fi făcut presiuni.

De asemenea, e de datoria Parlamentului să investigheze cum anume a devenit SPP serviciu secret sub guvernul Victor Ponta, ocolind suveranitatea parlamentară și, posibil, unele legi în vigoare.

Ca inițiator al Alianței pentru o Românie Curată și expert în bună guvernare pentru mai multe instituții europene îmi exprim stupoarea că a trecut deja o săptămînă de la aceste declarații publice fără să existe un parcurs explicit și transparent de investigare a lor. În Germania, șeful serviciului secret ar fi demisionat deja, pînă la lămurirea situației, cînd ar putea demisiona cei care l-au acuzat, dacă acuzația se dovedește falsă.

Nu am nici o îndoială că Parlamentul e capabil să rezolve această sitiație, chiar dacă presupune colaborarea cu alte comisii și organisme abilitate. Vă rog, nu lăsați să mai treacă zilele fără a rezolva o situație care pune la îndoială unul din fundamentele unui regim democratic, controlul forțelor armate de către organismele civile alese.

Cu stimă,

Prof. Dr. Alina Mungiu Pippidi

Alianța pentru o Românie Curată

București, 21 ianuarie 2018”

Tag-uri:
pippidi, dragnea, sri, pahontu, comisie, ancheta, psd, audiere

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/01/button-share-1132.pnghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/01/button-share-1132-300x37.pngrootstireaActualitate/EsentialJustiţie
Pippidi i-a cerut, printr-o scrisoare, președintelui Comisiei parlamentare de control a activității SRI, Claudiu Manda, să îi audieze pe Dragnea și Pahonțu, dar mai presus de toate, să verifice cum a devenit SPP un serviciu secret.Scrisoarea semnată de Alina Mungiu-Pippidi:„Stimate domnule președinte Claudiu Manda,În cursul săptămînii trecute au fost...

Preluat de la EVZ