Precedenta operațiune, „Scutul Eufratului”, a fost declanșată pentru a bloca trupele kurde să treacă la Vest de Eufrat sau să încerce joncțiunea cu alte zone locuite de kurzi pe toată lungimea frontiera de sud a Turciei. „Operaţiunea Afrin a început de facto pe teren”, a declarat Erdogan într-un discurs televizat. „Urmează apoi Minbej”, a adăugat el, referindu-se la un alt oraş sirian aflat sub controlul miliţiilor kurde.

„După aceea, pas cu pas, vom scăpa ţara noastră până la frontiera cu Irakul de această cruciadă a terorii care încearcă să ne asedieze”, a mai spus preşedintele turc. Afrin este o enclavă siriană controlată de Unităţile de Apărare a Poporului (YPG), o miliţie kurdă considerată de Ankara organizaţie teroristă, însă aliată Statelor Unite în lupta împotriva grupării Statul Islamic (SI). Perspectiva unei ofensive turce de anvergură în Siria provoacă îngrijorare la Washington, dar și la Moscova, care a anunțat aducerea temei în Consiliul de Securitate al ONU.

În plus, regimul Al-Assad a condamnat bombardamentele și incursiunea drept agresiune în teritoriul sirian, amenințând cu doborârea avioanelor turce. Militarii ruşi, care intraseră în regiunea Afrin-Idlib – zona de deconflictualizare sub responsabilitate turcă, în varianta acordurilor tripartite de la Astana între Rusia, Turcia și Iran – au părăsit regiunea Afrin, pentru a evita provocări și a asigura securitatea militarilor ruşi desfăşuraţi în zona Afrin. Ceea ce avem pe teren este asumarea de către Turcia a unei poziții de A Treia Parte în conflictul din Siria.

Aici, un război civil ce durează de 7 ani a opus regimul Bashar al-Assad structurilor opoziției sunnite, majoritare în Siria. Spațiul de vid de autoritate, din anumite zone de est ale teritoriului, a permis apariția organizației teroriste jihadiste Daesh, autointitulată Stat Islamic, care a preluat controlul teritorial pe o vastă arie din Siria și Irak. După înfrângerea ISIL/ISIS, spațiul rămas a intrat în disputa actorilor regionali și globali, care își desfășoară obiectivele după propriile strategii.

Turcia a abordat subiectul pe câteva dimensiuni. Mai întâi, menținerea prezenței sale în cadrul alianței occidentale de care aparține, NATO, dar cu linia roșie pe care o reprezintă perspectiva unei statalități kurde la frontiera sa de Sud. Turcia a permis traversarea teritoriului său de către Peshmerga kurdă irakiană, pentru a lupta și bloca acțiunile împotriva kurzilor sirieni. Apoi, atunci când SUA a înarmat și pregătit forțele de autoapărare kurde, Ankara a considerat subiectul inacceptabil, mai ales când s-a anunțat antrenarea a 30.000 de oameni din SDF, după ce Daesh-Stat Islamic a pierdut controlul teritorial și a revenit la postura de organizație teroristă clasică.

Tensiunile sunt mari și ating punctul de rupere, cu riscuri majore, pentru prima oară, pentru situația din Alianță. Pe de altă parte, Turcia a folosit formatele Astana și Soci, cu Rusia și Iranul, pentru a-și asigura dialogul și spațiul necesare pentru a-și atinge interesele în Siria. Din nou, aceste interese au intrat în coliziune cu celelalte două capitale în privința menținerii lui al-Assad și, totodată, cu Rusia în privința rolului și perspectivei autonomiei kurde în Nordul Siriei.

Tag-uri:
Turcia, Siria, bombardamente, Afrin, operaţiune militară, miliţii kurde, Pulsul planetei, Iulian Chifu, Chifu EVZ

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/01/button-share-1029.pnghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/01/button-share-1029-300x37.pngrootstireaActualitate/EsentialOpinii EVZ
Precedenta operațiune, „Scutul Eufratului”, a fost declanșată pentru a bloca trupele kurde să treacă la Vest de Eufrat sau să încerce joncțiunea cu alte zone locuite de kurzi pe toată lungimea frontiera de sud a Turciei. „Operaţiunea Afrin a început de facto pe teren”, a declarat Erdogan într-un discurs...

Preluat de la EVZ