1. Calculul parlamentar – efectul direct al dezinteresului cetățenilor la alegerile din 2016, respectiv votul fără drept de apel acordat coaliției PSD-ALDE și nu, nu culpabilizez pe nimeni – este net defavorabil PNL. Să vorbim concret: principalul partid de opoziție are 68 de deputați și 29 senatori, raportat la PSD, cu 152 de deputați și 67 senatori.

Ne place sau nu, Constituția este foarte clară în privința învestirii unui nou guvern: ai majoritatea, îți pui premier, nu ai majoritatea, stai în Opoziție! Și după cum arată cifrele de mai sus, diferența de voturi în Parlament dintre principalul partid aflat la guvernare și principalul partid aflat în Opoziție este covârșitoare. Poate e un pragmatism care nu vă place, dar asta este realitatea cu care lucrăm.

Paranteză: lupta împotriva PSD, în Parlament, se face cu articolele din Regulamentul Camerei Deputaților și al Senatului, folosind proceduri și norme. Știu, nu e la fel de incitantă ca filmările live distribuite pe Facebook din plen, dar, din nou, sper să nu vă rup sufletul, este singura eficientă. 

2. La ora actuală, colaborarea dintre PNL și USR pare misiune imposibilă. Până la alegerile europarlamentare, și mult mai intens în campania respectivă, USR va continua să atace PNL și explicația este simplă: țintesc același tip de electorat. La care se adaugă nehotărâții. Publicul lor țintă nu poate fi cel al PSD, de exemplu.

USR vrea să își arate forța la europarlamentare și demonizarea PNL este parte a strategiei pe care au ales-o. De fapt, apariția, dar și succesul USR la parlamentarele din 2016 sunt strict legate de incapacitatea PNL de a-și mobiliza la vot și de a-și păstra electoratul tradițional.

La rândul său, PNL reacționează și ripostează la atacurile USR și ne aflăm într-un cerc vicios care face imposibilă o colaborare onestă PNL-USR. Închipuiți-vă cum ar fi arătat o colaborare guvernamentală  și parlamentară dintre cele două partide: conflicte de dimineața până seara, certuri, insulte, etc.. Faptul că președintele USR, Dan Barna, a anunțat că PNL va avea un candidat la Președinția României se află în aceeași logică a mobilizării și activării electoratului USR. 

3. Președintele Iohannis ar fi fost pus într-o postură imposibilă tocmai de partidul care l-a susținut să ajungă la Cotroceni. Chiar înainte de consultări, mesajul președintelui a fost foarte clar: vreau să se termine repede criza politică.

În traducere liberă, având în vedere aritmetica parlamentară, acest lucru înseamnă că președintele deja a anunțat, indirect, că va numi un premier de la PSD – partidul care deține lejer majoritatea în Parlament.

Opiniile exprimate de invitații EVZ aparțin autorilor și nu reprezintă punctul de vedere al publicației

Tag-uri:
opozitia, premier, iohannis

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/01/button-share-1049.pnghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/01/button-share-1049-300x37.pngrootstireaActualitate/EsentialInvitaţii evz
1. Calculul parlamentar - efectul direct al dezinteresului cetățenilor la alegerile din 2016, respectiv votul fără drept de apel acordat coaliției PSD-ALDE și nu, nu culpabilizez pe nimeni - este net defavorabil PNL. Să vorbim concret: principalul partid de opoziție are 68 de deputați și 29 senatori, raportat la...

Preluat de la EVZ