România are o școală de transplant care s-a dezvoltat greu, încă din timpurile comunismului, numele profesorului Dan Setlacec sau cel al profesorului Eugen Proca fiind de referință în acest domeniu. Dar, de-a lungul timpului, cu ajutorul și tenacitatea unor vârfuri în domeniu, medicina românească a reușit să devină un centru de referință în domeniul transplantului. Ficat, pancreas, rinichi, piele, mână, inimă, orice organ poate fi recoltat și transplantat. Iar România (încă) are medici capabili să facă asemenea operații. Pe o parte din ei i-am menționat la începutul articolului. Sunt mulți alții care îi urmează, care vor să facă în țară ceea ce se poate face în vestul Europei. Numai că de ceva vreme asistăm la o campanie cel puțin ciudată!

Astăzi vă prezentăm o altă versiune a poveștii care se vinde opiniei publice din România, cu demonizarea unor oameni care, din punct de vedere profesional, reprezintă ultima șansă pentru mii de români în fiecare an. Scopul, așa cum sper că o să înțelegeți la finalul acestui nou episod din serialul „Medicul de Gardă” este transferarea unei „piețe” extrem de profitabile, din București, Cluj, Iași sau din alte orașe către centre medicale europene. Motivul? Așa cum se poate înțelege din titlu este vorba de interese financiare enorme, de ordinul a sute de milioane de euro în fiecare an.

Cum am făcut calculul? Destul de simplu. Un transplant în România costă între 10.000 și 50.000 de euro. Decontat de CNSAS. Aceeași operație costă în Austria, Germania sau Franța, între 100.000 și 250.000 de euro, poate chiar mai mult. Decontat tot de CNSAS, dacă este vorba despre un pacient român care a avut norocul să intre pe lista de priorități și să primescă aprobarea în timp util.

Oricum, înmulțiți aceste cifre cu o medie de 2.000 de persoane care pot beneficia de acest procedeu medical în fiecare an. Fără să mai luăm în calcul alte situații legate de dispariția interesului din partea celor implicați, teama care va paraliza sistemul, scăderea numărului de donatori ca urmare a campaniei de demonizare și mulți alți factori.

Autorul acestui material este fostul președinte al CNSAS, dr. Lucian Duță, cel care a reușit să atragă atenția opiniei publice asupra intenției guvernului Tudose de a anula taxa de clawback, respectiv presiunile pe care producătorii de medicamente le făceau asupra guvernului, prin campanii mediatice sau lobby politic. O afacere pe care EvZ, împreună cu Lucian Duță, a reușit să o aducă în atenția opiniei publice, în ciuda agendei politice încărcate. Acum deschidem un nou capitol, legat de dispariția școlii de transplant!

O să descoperiți numele unor personaje importante implicate, în frunte cu un fost ministru al Sănătății. De care o să vă rugăm să vă aduceți aminte atunci când veți avea nevoie, peste câțiva ani. Și lor trebuie să le mulțumiți, alături de cei care au avut „viziunea” construirii unei societăți în care salariile medicilor și ale profesorilor reprezintă doar o treime din cât poate câștiga un angajat din instituțiile de forță.

Precizăm și de această dată că vom găzdui opiniile tuturor celor incluși în această activitate medicală.


„Un transplant în Occident costă de cinci ori mai mult decât în România!”


(Lucian Duță)

„În urmă cu câteva zile, în plin scandal mediatic declanșat de ancheta DIICOT asupra profesorului Mihai Lucan, președintele Colegiului Medicilor din România, dr. Gheorghe Borcean, își punea o întrebare retorică. Citez: „Cui folosește ca pacientul să intre în cabinet și să mă privească precum un posibil infractor, iar eu să îl privesc ca pe un posibil telefon?”. 

Dr. Ioanel Sinescu. FOTO: RĂZVAN VÂLCĂNEANŢU

Schismă fără precedent între români

Dincolo de tristețea evidentă a întrebării, acest fapt este real, cu consecințe devastatoare a ceea ce înseamnă sistemul medical din România. Desigur că unii se vor grăbi să strige tare: „Corupția ucide”! Aceste două cuvinte, spuse întrun moment extrem de delicat, au schimbat societatea românească și au produs o schismă fără precedent între români. Nu știu dacă această afirmație este adevărată și, mai ales, dacă este cauza faptului că în România sistemul sanitar traversează cea mai profundă criză pe care a avut-o în ultimii 30 de ani. Pentru că este o criză de încredere, ceea ce face ca pacienții să nu mai aibă percepția că doctorii sunt aliații lor în lupta cu suferința. Inconștiența, incompetența, ura, lăcomia, minciuna și mai ales poziția etalată de cei care au pretenția că vor să schimbe sistemul sunt tot atâția factori care ucid, la fel sau mai mult decât corupția.

Vreau să fie clar de la început: acest articol nu-și propune să apere greșelile pe care unii doctori poate le-au făcut. Acest articol încearcă să puncteze, în urma unor elemente obiective, un lucru important: NU medicii sunt cei vinovați pentru actuala stare a sistemului sanitar! Dacă există un răspuns la întrebarea care și-a pus-o președintele Colegiului Medicilor, rămâne de spus și decideți dacă îl avem sau nu!

Dr. Ioan Lascăr. FOTO:  RĂZVAN VÂLCĂNEANŢU

Scurtă privire asupra sistemului de sănătate

Obiectivul principal al oricărui sistem de sănătate este, până la urmă, unul extrem de simplu de enunțat: victoria pacientului în lupta cu suferința cauzată de boală. Acest lucru, foarte ușor de enunțat, nu se poate face decât prin intermediul medicilor. Ori aceștia, la rândul lor, nu pot face față acestui deziderat decât dacă obțin niște cunoștințe și abilități profesionale. Cu alte cuvinte, doar dacă devin competenți în meseria lor, lucru care se întâmplă extrem de lent. Cel puțin în 15 ani.

Există un lucru comun în sistemul de sănatate. El se cheamă încredere în sistem. Ce înseamnă acest lucru? Pe de-o parte medicii au încredere și rămân în țară pentru a-și face meseria, deci pacienții au acces la medici bine pregătiți. Pe de altă parte, pacienții au încredere că, odată ajunși la medic, suferința lor va înceta și boala va dispărea. Ce se întâmplă când acest liant este distrus? Pe de-o parte, medicii părăsesc România și sistemul rămâne fără o bună parte din medicii competenți.

Tag-uri:
Lucian Duta, acuza, liderii chirurgiei, Prof. dr. Irinel Popescu, prof. dr. Ioanel Sinescu, prof. dr. Ioan Lascăr, prof. dr. Mihai Lucan, transplant, DNA, „Medicul de Gardă”, CNSAS, Dr.​ Lucian Duță

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/01/ioan-sinescu-rzv.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/01/ioan-sinescu-rzv-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialEVZ Special
România are o școală de transplant care s-a dezvoltat greu, încă din timpurile comunismului, numele profesorului Dan Setlacec sau cel al profesorului Eugen Proca fiind de referință în acest domeniu. Dar, de-a lungul timpului, cu ajutorul și tenacitatea unor vârfuri în domeniu, medicina românească a reușit să devină un...

Preluat de la EVZ