O propagandă prin nimic deosebită de cea meșterită pe vremuri de Leonte Răutu cu binecuvîntarea Preotesei Roșii, Ana Pauker, s-a scremut, timp de trei săptămîni, să umfle cu trompeta o manifestare TeFeListă de rutină, prin nimic deosebită de cele de pînă acum.

N-au fost lăsate să doarmă în pace nici cuvintele mari, unele inspirate din propaganda legionară, gen, Revoluţia generaţiei noastre, generației tinere, nu-i așa?, ca și cele legionare, ridicole la confruntarea cu viața, pentru că nu văd cum ar face parte din generația tînără multi matusalemicul Mihai Șora, tînăr pe vremea cînd nu se inventase televiziunea. Au venit apoi cunoscutele trucuri menite a face dintr- un amănunt un eveniment mediatic, potrivit vorbei De departe trandafir / De aproape borș cu știr.

Cum să mai atragi atenția doar cu ieșirea în stradă urmată de momentul de montaj literar artistic Aprindeți telefoanele la comanda mea!? Și atunci s-a născocit un grup pitoresc, alcătuit dintr-un franțuz fără căpătîi eșuat pe meleagurile noastre (curios, ca și în cazul pe drept deja uitatei Clotilde Armand, cum devin la noi vedete niște neica nimeni în țara lor), un orb și unul valid, pus să vină pe jos de la Cluj, într-un fel de ștafetă de protocol, amintind de cele născocite de Carol al II-lea pentru Serbările Restauraţiei din iunie 1940.

Locul de adunare a fost mutat din Piața Victoriei în Piața Universității, pentru a se putea bloca circulația și a da naștere unor incidente cu jandarmii, astfel încît fătucele gîfîinde de la televiziunile de ştiri să dea buzna în studiouri, strigînd, ca și cum ar fi fost în travaliu: Breaking news, incidente în Piața Universității!. Pentru a ridica tensiunea publică, înainte de miting, au fost distribuite hîrtiuţe cu manifeste în diferite locuri din Capitală, după modelul de distribuire a Scînteii ilegale înainte de Lovitura de stat de la 23 august 1944.

Ce mai încolo și încoace, dacă ai fi fost mai slab de inimă și n-ai fi știut că sergenții majori mesianici din Servicii nu ies cu fantezia dincolo de Drepți!, ai fi crezut că sîmbătă, 20 ianuarie 2018, seara, România va fi lovită de o Apocalipsă TeFeListă, în absența celei Meteorologice. Desfăşurarea manifestaţiei n-a sărit nici cu un milimetru peste hotarele unei acţiuni de rutină, în genul celor iniţiate de comuniştii ilegalişti (baluri, petreceri dansante, adunări) pentru ceea ce azi s-ar numi socializare.

La astfel de acţiuni, tinerii cizmari cu complexe față de femei, precum Nicolae Ceauşescu îşi găseau iubitele, croitorese, iar tinerele croitorese, cu coşuri pe faţă, bărbaţi de însurat. La comuniști și la legionari, viziunea politico- ideologică comună avea un rol afrodiziac. De data asta, cu toată strădania de a crea un eveniment mediatic, din punctul de vedere al interesului public rezultatul a fost nul și neavenit.Grăbite să reflecte manifestația, pentru că astfel s-ar fi trezit cu publicitatea de la multinaţionale tăiată, televiziunile de ştiri au căzut în bot în clipa cînd au dat să decoleze spre ratinguri cît de cît acătării.

Cu toate acestea, eu am urmărit atent manifestaţia. Am făcut-o dintr-un interes de analist. Am vrut să văd cît de spontan reuşeste o manifestare spontană să evite orice bombănit la adresa lui Klaus Iohannis. Din cîte se ştie, anunţul făcut de Klaus Iohannis că mai dă PSD-ului o şansă, acceptînd candidatura Vioricăi Dăncilă la funcţia de premier, a lăsat impresia unei reacții mînioase din partea unor grupuri TeFeListe. Grăbindu-se să reacţioneze mai înainte de a fi emis Ordinul pe unitate, ele au anunţat că sînt supărate pe TeFeListul numărul unu al ţării, purtătorul de geacă roșie, Klaus Iohannis. C-a fost un gest necugetat, făcut înainte de a se da Ordinul pe unitate, îl dovedeşte degringolada din zilele următoare. 

TeFeLiştii nu mai ştiau cum să-l pupe pe Klaus Iohannis pe buca de care-l muşcaseră critic. TeFeLiştii care se exprimă în scris sînt simplu de ţinut sub control. Mai greu e cu cei care se exprimă în stradă prin zbierete. Sînt tare curios cum se va aplica Ordinul pe Unitate în cazul TeFeLiştilor din stradă, mi-am zis, deşi prelucarea stradalilor de îndrumătorii TeFe-Liştilor pe facebook şi pe bloguri trebuia să mă convingă că eram curios degeaba.

Şi într-adevăr, aşa cum am bănuit, nu numai că niciunuia dintre miile (după unii zecile de mii, după alții, peste 60.000, după Digi 24, televiziunea fondată de Florian Coldea) nu i-a trecut prin cap să strige Hai la Cotroceni! sau măcar să poarte un carton cu o lozincă anti- Iohannis. Ca să vezi! O mișcare spontană care nu și-a îngăduit nici o spontaneitate! Din toate punctele de vedere, orice alt motiv decît acceptarea de către Klaus Iohannis a propunerii PSD nu era pentru ținerea protestului pe 20 ianuarie 2018. Legile Justiției sunt la CCR.

Tag-uri:
acceptarea, propunerea PSD, PSD, Klaus Iohannis, lovitură electorală, România lui Cristoiu, Ion Cristoiu, Cristoiu EVZ

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/01/button-share-1024.pnghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/01/button-share-1024-300x37.pngrootstireaActualitate/EsentialOpinii EVZ
O propagandă prin nimic deosebită de cea meșterită pe vremuri de Leonte Răutu cu binecuvîntarea Preotesei Roșii, Ana Pauker, s-a scremut, timp de trei săptămîni, să umfle cu trompeta o manifestare TeFeListă de rutină, prin nimic deosebită de cele de pînă acum. N-au fost lăsate să doarmă în pace nici...

Preluat de la EVZ