UPDATE – După ce liderii PSD au decis să nu mai ceară avize de la SRI pentru miniștrii care vor face parte din Guvernul Dăncilă, purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea, susține că acesta este un non-subiect. „SRI nu dă avize ci doar date beneficiarilor legali”, spune acesta citat de Știri pe surse.

„Asa-zisa dezbatere despre “avizele” SRI pentru noul Guvern este un non-subiect. Exista vreo lege care ne obliga sa dam aviz pe o numire a unui ministru? Nu! Dar dam totusi vreun aviz? Nu! Dam date daca ne solicita vreun beneficiar legal, iar acele date sunt exclusiv date pe care noi le putem culege potrivit legii! Deci, date privind securitatea nationala.

Unde scrie asta in lege?”

Dar să vedem cum a început totul. O simplă declarație ce putea să treacă neobservată: 

„Comitetul Executiv a decis ca primul-ministru să nu mai ceară niciun aviz pentru niciun ministru”, a afirmat Ecaterina Andronescu, într-o emisiune TV miercuri seară. De aici s-a declanșat o întreagă isterie. 

Presa a început să “sape” pe această temă și a obținut mai multe detalii: 

„În ultimii ani am simţit că se întâmplă lucruri bizare, în sensul că cei care câştigă alegeri şi doresc să-şi promoveze colegii, cu cât sunt mai vocali împotriva statului paralel, cu atât primesc avize negative şi fără explicaţii şi nu se spune care sunt problemele pentru că sunt secrete de stat. Ne-am cam săturat”, a argumentat Codrin Ştefănescu decizia CExN al PSD.

Surse din PSD ne-au precizat faptul că în ședința CEx de acum câteva zile, Mihai Tudose, fostul prim-ministru, a fost acuzat că toate CV-urile persoanelor care se angajau în Guvern erau trimise, până la numirea acestora în funcție, spre verificare la serviciile secrete, informație publicată de noi la acel moment.

“Zeci de persoane au fost respinse de la numiri de către Tudose și Ciolacu pe motiv că nu au aviz de securitate”, ne-a declarat unul din liderii PSD. La întrebarea mea dacă acest lucru a fost verificat vreodată ca fiind adevărat, dacă era doar un pretext pentru a-l șicana pe Liviu Dragnea, răspunsul a fost interesant: “Cine știe? Cei doi formaseră la guvern o gașcă în care nu intra nimeni din afară, iar informațiile care veneau la partid erau zero!”

Totodată în rândul liderilor PSD se vorbește despre faptul că pe vremea guvernelor lui Victor Ponta se cereau avize de la SRI pentru persoane, proiecte de legi, ordonanțe, adică cam pentru tot. Liderii PSD spun că Victor Ponta nu făcea nici o mișcare guvernamentală importantă fără să se consulte cu George Maior sau Florian Coldea, șefii SRI. 

De altfel, Victor Ponta a dat de înțeles că a procedat așa: 

„Pe mine, instituțiile statului, cât am fost prim-ministru, vorbesc de SRI, SIE, BNR, Curte de Conturi, m-au ajutat în sensul în care nu să fac ceva rău sau ilegal, ci să guvernez bine. Eu le-am cerut să mă protejeze. Adică, spune-mi dacă vrea să mă caute cineva care are probleme, dacă vreau să numesc pe cineva în funcție care are probleme, da, spuneți-mi ca să nu greșesc”, a povestit la un moment dat, fostul premier PSD.

La prezentarea lui Sorin Grindeanu, în ianuarie 2017, Liviu Dragnea făcea referire la această “traumă”, atribuită în folclorul pesedist în special lui Victor ponta, așa cum spuneam:

”Eu sper ca premierul Grindeanu să ceară de la SRI informații despre persoane pe care intentioneaza să le numească în funcție, nu avize. Decizia de numire în funcție trebuie să și-o păstreze prim-ministrul, să țină cont de acele informații, pentru că nu cred că SRI trebuie să avizeze numiri pe care le face un premier în Guvern sau în structurile guvernamentale.

Ce înseamnă acest “aviz de securitate”? Potrivit legii 14/1992 art. 4 lucrurile sunt reglementate astfel:


<!–

–>
<!–

Alte articole din categoria: Politica

–>

<!–

evz.ro

end row catbottom –>

capital.ro

libertatea.ro

rtv.net

wowbiz.ro

b1.ro

cancan.ro

infoactual.ro

unica.ro

fanatik.ro

dcnews.ro

Loading…

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/01/parlamentul-romaniei-465x390.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/01/parlamentul-romaniei-465x390.jpg