Peste 15.000 de pelerini s-au adunat, astăzi, la mănăstirea ce poartă hramul Sfântului Apostol Andrei din comuna constănțeană Ion Corvin, pentru a-l prăznui pe cel care este considerat creștinătorul și protectorul românilor. Slujba este oficiată de către un sobor de 13 ierarhi.

Sute de credincioși din județul Constanța, dar și din județele limitrofe au poposit încă de miercuri seară la mănăstirea ridicată în vecinătatea peșterii din județul Constanța în care a sălășluit Sfântul Apostol Andrei.

Noaptea a trecut fără incidente, oamenii rugându-se pentru sănătatea lor și a celor dragi.

De asemenea, credincioșii au putut cinsti moaștele sfinților Teodosie de la Balta și Matrona, aduse din Ucraina.

Începând cu ora 9.00, la mănăstirea ”Peștera Sf. Ap. Andrei” a fost oficiată Sfânta Liturghie de către un sobor de 13 ierarhi din țară și din străinătate, pe lângă Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie fiind prezenți și IPS Ambrozie, Mitropolit de Durostorum (Bulgaria), IPS Alexandru, Mitropolit de Pereiaslav-Hmelnițk și Vișnevsk, vicar al Mitropoliei Kievului (Ucraina), IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, IPS Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, PS Ignatie, Episcopul Hușilor, PS Lucian, Episcopul Caransebeșului, PS Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, PS Galaction, Episcopul Alexandrei și Teleormanului, PS Ieronim Sinaitul, Episcop vicar – patriarhal, delegat al PF Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, P Paisie Lugojanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, PS Damanschin Dorneanu, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și PS Tihon, Episcop vicar de Tiberias (Bulgaria).

Autoritățile au luat măsuri speciale de securitate în zonă, fiind prezente echipaje de Poliție și Jandarmerie și ambulanțe. La această manifestare, peste 200 de jandarmi, dar și polițiști asigură măsurile de ordine publică. Dispozitivele de ordine sunt formate din echipe de patrulare pedestră și auto, precum și echipe de intervenție mobile. De asemenea, două echipaje de pompieri militari au fost dislocate din subunitate și amplasate în vecinătatea mănăstirii pentru asigurarea unui răspuns prompt în situația producerii unor evenimente nedorite.

Prăznuit în fiecare an în ziua de 30 noiembrie, creștinătorul românilor se bucură de o evlavie deosebită în rândul credincioșilor.

Conform istoricilor bisericești, Sfântul Apostol Andrei a fost martirizat în cetatea Patras din Grecia de astăzi, prin răstignire cu capul în jos pe o cruce în formă de X, numită ”crucea Sfântului Andrei”.

La aproximativ 80 de kilometri de Constanța, în apropierea localității Ion Corvin, se află peștera în care s-a adăpostit Sfântul Apostol Andrei. În anii 1930 cunoscutul teolog Ioan Dinu a amenajat peștera unde a trăit Sf. Andrei. PS Chesarie Păunescu, episcopul Constanței, a sfințit acest așezământ în 23 iulie 1944. În perioada comunistă, acesta a fost desființat, dar reactivat în anul 1990. Tot atunci a devenit schit, iar trei ani mai târziu a devenit mănăstire de călugări.

Anual, pelerini din întreaga țară poposesc la această mănăstire pentru a sta preț de câteva minute în Peștera Sfântului Andrei și pentru a se închina la relicvariul ce conține o parte din moaștele Sfântului, dăruite în anul 2003 de către Mitropolia Kefaloniei din Grecia.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/11/peste-15-000-de-credinciosi-la-manastirea-sfantul-apostol-andrei-44651.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/11/peste-15-000-de-credinciosi-la-manastirea-sfantul-apostol-andrei-44651-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv