În 2014, pe rolul DNA Cluj era un dosar penal care a stârnit mare vâlvă, fostul președinte al Consiliului Județean Cluj, Horea Uioreanu, fiind acuzat de luare de mită. În acest dosar, procurorii DNA au interceptat foarte multe persoane, una dintre acestea fiind comisarul șef Sorin Rus, șeful Poliției Rutiere Cluj, acesta fiind pus sub urmărire fără să aibă vreo legătură cu acuzațiile din dosar. Polițistul nu vorbise niciodată cu Uioreanu sau cu celelalte persoane cercetate și nici nu avea vreo implicare în acel dosar.


Dovada acestui abuz al DNA Cluj a ieșit la iveală în momentul în care reporterul EVZ a luat la verificat toate mandatele de ascultare din dosar. Astfel, prin mandatul de supaveghere tehnică 62/UP/17.04.2014 a fost autorizată „interceptarea, înregistrarea, și localizarea comunicațiilor telefonice purtate la și de la postul telefonic cu numărul de apel 0744-5558**, utilizat de David Ciceo (n.r. – directorul Aeroportului Internațional Cluj), în legătură cu faptele ce fac obiectul prezentei cauze”. Numai că numărul de telefon cerut și aprobat spre ascultare nu era deținut de directorul Aeroportului Cluj, ci de comisarul șef Sorin Rus, iar procurorii DNA Cluj puteau să afle repede asta, făcând o adresă la operatorul de telefonie mobilă.„M-au căutat cei de la Doi Și-un Sfert”

Polițistul a fost ascultat timp de trei săptămâni, după care, brusc, procurorul Elena Botezan, fost șef al DNA Cluj, a dispus anularea mandatului de interceptare pe motiv că discuțiile nu au legătură cu dosarul penal. Procurorii credeau că îl urmăresc pe David Ciceo, dar la telefon se vorbea doar de chestiuni de poliție rutieră, cum ar fi planificarea posturilor sau accidente grave.

Contactat, polițistul Sorin Rus a declarat că nu este surprins de acest abuz al procurorilor DNA. „Înainte de dvs. m-au căutat cei de la Protecție Internă să mă întrebe ce e cu numărul meu printre cele ascultate. I-am trimis la plimbare și le-am sugerat să meargă să îi întrebe pe cei de la DNA, nu pe mine, și asta pentru că eu habar nu aveam, cum nu am nici azi, de ce m-au ascultat”, spune Sorin Rus. Polițistul susține, ironic, că cei de la DNA Cluj sunt niște adevărați profesioniști, care l-au indus în eroare pe judecătorul care a emis mandatele de ascultare, judecător care nici măcar nu a fost curios să afle adevărul. „L-au determinat să creadă că telefonul este al lui Ciceo și utilizat de către Ciceo, au ascultat ilegal altă persoană, iar la final, când au realizat că telefonul nu e al lui Ciceo, fiind al meu de peste 20 de ani, nu și-au cerut scuze că l-au ascultat ilegal, și nici nu mi-au comunicat în scris asta, unde, cât și ce conțin înregistrările ilegale”, a mai spus comisarul.

Ce prevede legea

Loading…

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/11/mandat-sorin-rus.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/11/mandat-sorin-rus-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialEVZ Special
În 2014, pe rolul DNA Cluj era un dosar penal care a stârnit mare vâlvă, fostul președinte al Consiliului Județean Cluj, Horea Uioreanu, fiind acuzat de luare de mită. În acest dosar, procurorii DNA au interceptat foarte multe persoane, una dintre acestea fiind comisarul șef Sorin Rus, șeful Poliției...

Preluat de la EVZ