Guvernul de la Chișinău vrea să ofere un ”statut special” regiunii Transnistria, dacă aceasta ar rămâne parte componentă a Republicii Moldova, în contextul în care și președintele Igor Dodon s-a declarat favorabil acestei inițiative.

Potrivit Unimedia.info, acesta a fost unul dintre subiectele discutate de prim-ministrul Pavel Filip cu reprezentantul special al Președinției austriece a OSCE în procesul de reglementare a problemei transnistrene, și cu Michael Scanlan, șeful misiunii OSCE în Moldova.

”Este important să avansăm multilateral în reglementarea transnistreană: să identificăm, atât soluții tehnice, cât și politice”, a afirmat Pavel Filip.

Prim-ministrul Republicii Moldova a declarat că printre principalele probleme se numără: asigurarea bunei funcționări a școlilor moldovenești din regiunea transnistreană, recunoașterea diplomelor de studii superioare de la Tiraspol, restabilirea legăturilor telefonice dintre cele două maluri ale Nistrului, dar și înmatricularea automobilelor transnistrene pentru admiterea acestora în traficul rutier internațional.

Săptămâna trecută, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a afirmat că Transnistria trebuie să rămână parte componentă a Republicii Moldova, însă a adăugat că regiunea ar trebui să aibă propriul Guvern, propriul președinte și propriul drapel.

”Toți știu poziția mea privind organizarea statală federală. În realitate, nu contează cum se va numi asta: federație sau autonomie. Contează ce anume va conține acest statut. Eu consider că toate prerogativele pe care le are astăzi Transnistria trebuie să-i fie lăsate. Parlamentul, președintele, guvernul, drapelul. Și din bugetul transnistrean noi nu trebuie să luăm niciun ban. Noi trebuie să avem o organizare de stat comună, un sistem comun bugetar, bancar, o politică externă comună și granițe comune”, a declarat președintele de la Chișinău.

Comenteaza aceasta stire

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/11/guvernul-republicii-moldova-dispus-sa-acorde-un-statut-special-regiunii-transnistria-44353.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/11/guvernul-republicii-moldova-dispus-sa-acorde-un-statut-special-regiunii-transnistria-44353-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv