Acesta reprezintă “primul moment semnificativ” de folosire a autorizării judiciare dată la 21 august de către administrația Trump, prin care i se permite Pentagonului să atace sursa de venituri a talibanilor, a declarat Generalul John Nicholson Jr., comandantul forțelor armate ale SUA în Afganistan. Anterior, militarii americani puteau ataca doar în situații de amenințare iminentă sau în conlucrare directă cu forțele afgane.
Generalul Nicholson, care a stat de vorbă de la Kabul, prin videoconferință, cu reporterii acreditați la Pentagon, a declarat că atacurile – efectuate de bombardiere de tip B-52, avioane de vânătoare F-22 Raptor, avioane fără pilot și rachete lansate de pe portavioane – sunt în continuă desfășurare. Forțele aeriene afgane au început atacurile prin lansarea de bombe din aeronave de tip A-29, după care Statele Unite au continuat campania de bombardament.
Nicholson a mai declarat că atacurile nu au fost efectuate în ultimele trei luni, după ce Președintele Trump a aprobat noua strategie, deoarece a fost necesară o perioadă de pregătire și observare, militarii folosind avioane de supraveghere pentru a evalua locurile vizate. Administrația pentru Combaterea Drogurilor estimează că există aproximativ 400-500 de laboratoare de opiu în Afganistan, iar aproximativ 10 dintre acestea au fost bombardate până acum, conform aceluiași oficial.

Atacurile s-au concentrat în nordul provinciei Helmand, o zonă în care talibanii și-au păstrat controlul pentru multă vreme. Peste 20.000 de pușcași marini au fost staționați acolo în timpul administrației Obama, în urma efortului de eliminare a talibanilor și de a antrena forțele afgane în lupta contra militanților. Talibanii au recuperat rapid o mare parte a teritoriului acestei provincii după retragerea pușcașilor marinii, în 2014.
Generalul Nicholson s-a referit la câteva dintre atacuri, în timp ce Pentagonul a dat publicității imagini ale acestora. În cel mai mare dintre atacuri, o aeronavă de tip B-52 a distrus o fabrică de prelucrare a opiumului care putea procesa simultan 50 de butoaie cu droguri, a declarat acesta.Loading…

rootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Acesta reprezintă 'primul moment semnificativ' de folosire a autorizării judiciare dată la 21 august de către administrația Trump, prin care i se permite Pentagonului să atace sursa de venituri a talibanilor, a declarat Generalul John Nicholson Jr., comandantul forțelor armate ale SUA în Afganistan. Anterior, militarii americani puteau ataca...

Preluat de la EVZ