Jens Stoltenberg, Secretarul general al NATO, l-a contactat, sâmbătă, telefonic pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi şi-a cerut scuze după incidentul de la exerciţiul Alianței desfășurat vineri, în Norvegia, relatează agenţia de presă Anadolu. Scandalul a izbucnit după ce un oficial norvegian civil l-a inclus pe liderul turc pe lista de „colaboratori ai inamicului” . De asemenea, un portret al fondatorului Turciei, Mustafa Kemal Ataturk, a fost prezentat și el în „lista liderilor ostili” în timpul unui exercițiu asistat de calculator. Imediat liderul de la Ankara a reacționat dur.


„Înțeleg această impudență care mă atacă pe mine și pe fondatorul republicii noastre, Gazi Mustafa Kemal Ataturk, ca o reflecție a unui punct de vedere distorsionat pe care îl observăm pentru o vreme în NATO”, a spus Erdogan.

Drept urmare, tot vineri, Turcia și-a retras cei 40 de militari care participau la exercițiul Trident Javelin din Norvegia, bazat pe simulări pe computer. Exerciţiul – care nu implica manevre ale trupelor la sol şi care era menit să testeze structura de comandament a Alianţei – a avut loc în Centrul de Război Interarme al NATO de la Stavanger, în sud-vestul Norvegiei.Stoltenberg încercase să-l îmbuneze pe Erdogan, inițial, printr-un  comunicat de presă. „Prezint scuzele mele pentru ofensa cauzată. Incidentele au fost rezultatul acţiunilor unui individ şi nu reflectă opiniile NATO”, afirmase el în documentul respectiv transmis vineri, dar președinte turc Recep Tayyip Erdogan i-a respins oferta de „împăcare”.

 „Aţi văzut comportamentul lipsit de respect de la execiţiul NATO de ieri. Unele greşeli sunt făcute nu de imbecili, ci de oameni josnici. Acesta este un astfel de caz, care nu poate fi rezolvat doar cu scuze”, a declarat ofensat Erdogan, într-un discurs transmis în direct de televiziunea turcă.

Potrivit unor surse guvernamentale citate de Anadolu, sâmbătă, în discuția telefonică, Stoltenberg i-ar fi spus lui Recep Tayyip Erdogan că Alianța a făcut o anchetă în legătură cu ceea ce s-a întâmplat la exercițiul militar şi că tehnicianul norvegian responsabil pentru incident a fost concediat.

În plus, șeful NATO ar fi promis că vor fi luate toate măsurile necesare pentru a nu mai avea loc astfel de incidente și ar fi spus că speră ca scandalul să nu afecteze relaţia NATO – Turcia. 

Loading…

rootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Jens Stoltenberg, Secretarul general al NATO, l-a contactat, sâmbătă, telefonic pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi şi-a cerut scuze după incidentul de la exerciţiul Alianței desfășurat vineri, în Norvegia, relatează agenţia de presă Anadolu. Scandalul a izbucnit după ce un oficial norvegian civil l-a inclus pe liderul turc...

Preluat de la EVZ