Pentru cele trei locuri vacante s-au înscris 13 candidați, unii cu CV-uri impresionante în domeniul auditului financiar, alții cu CV-uri impresionante în politică. Printre cei înscriși la interviul pentru un post de Consilier de conturi pe o perioadă de nouă ani s-au numărat, Nicolae Balalaia, șeful Curții de Conturi Prahova, Marin Popescu, Director general al Direcției de Control și Informații Clasificate din Senat, Bogdan Stan, fost președinte ANAF, Horia Neamțu, fost Presedinte al Camerei Auditorilor Financiari din Romania și fondator al Curții de Conturi în anii 90,  Claudia Boghievici, fost Ministru al Muncii, Vasile Gherasim, fost primar al sectorului 1 și consilier al Primarului General Gabriela Firea.


 

Comisiile reunite au selectat trei dintre candidați și anume pe Vasile Gherasim, Claudia Boghievici și Bogdan Stan iar dintre aceștia, plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului i-a ales pe Vasile Gherasim și pe Bogdan Stan să fie consilier de conturi ai Curții de Conturi pentru următorii nouă ani. Însă aceste numiri sunt puse sub semnul întrebării, urmând ca Agenția Națională de Integritate și Curtea Constituțională să se pronunțe în cel mai scurt timp asupra legalității și compatibilității membrilor bordului Curții de Conturi aleși, dar și a unora dintre cei aleși luna trecută. 

Prima problemă în desemnarea candidaților a ridicat-o Eugen Orlando Teodorovici, șeful comisiei de buget-finanțe din Senat care a făcut referire la faptul că cei care au ocupat funcții de ordonatori de credite nu ar trebui să poată ocupa funcții în aparatul de control care urmează să verifice cum au fost cheltuite sumele alocate instituțiilor bugetare. Este vorba despre cei care au ocupat funcții de miniștri, în special al lui Mihai Busuioc, fost secretar general al guvernului în condițiile în care SGG-ul este principalul ordonator de credite pentru aparatul de lucru al Guvernului.

 

Este și cazul lui Vasile Gherasim, care a fost și primar de sector, dar și consilier pe probleme de urmărire a investițiilor pentru Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea. Membrii partidelor de la putere din comisiile reunite de buget-finanțe au refuzat să țină cont de această problemă și au decis să-i voteze pe cei doi, motivând că dacă o să reclame careva această situație, se va cere punct de vedere la Agenția Națională de Integritate și la Curtea Constituțională, dar nu înainte. Astfel, Mihai Busuioc a devenit chiar Președinte al Curții de Conturi, iar Vasile Gherasim Consilier de conturi.

 

Loading…

rootstireaActualitate/EsentialEVZ Special
Pentru cele trei locuri vacante s-au înscris 13 candidați, unii cu CV-uri impresionante în domeniul auditului financiar, alții cu CV-uri impresionante în politică. Printre cei înscriși la interviul pentru un post de Consilier de conturi pe o perioadă de nouă ani s-au numărat, Nicolae Balalaia, șeful Curții de Conturi...

Preluat de la EVZ