“O informare scurtă au făcut, am stabilit ca în baza informării să creăm o comisie, dar vreau să creez această comisie după ce se finalizează şi se înaintează raportul ITM. Dacă aş trimite eu o comisie de la minister care să înceapă să pună întrebări în acelaşi timp şi eventual să avem şi răspunsuri în acelaşi timp cu ancheta pe care ar avea-o ITM, s-ar putea interpreta şi de ITM şi de către Parchet că vrem într-un fel să influenţăm sau să ducem ancheta lor într-o direcţie. Aşteptăm să comunice raportul ITM-ul către Parchet, după aceea vom declanşa şi noi propria noastră anchetă. Am cerut Consiliului de Administraţie al complexului şi conducerii să aibă o întâlnire de analiză, să vadă dacă au fost unele lucruri care au putea fi prevenite, de ce nu s-au prevenit, să se ia acele măsuri de îndreptare”, a precizat Toma Petcu.

Ministrul Energiei a mai afirmat că directorul Complexului Energetic Hunedoara (CEH) l-a informat, joi seara, că au fost achiziţionaţi 200 de stâlpi de susţinere care vor fi distribuiţi în minele care au nevoie.

“O veste bună am primit-o aseară de la domnul director, au reuşit să accelereze procesul de achiziţionare a acelor stâlpi şi grinzi de susţinere, am înţeles că săptămâna asta le-au intrat 200 de astfel de stâlpi noi în complex, urmând să fie distribuiţi către minele care au nevoie şi bineînţeles şi către Lupeni şi sper să-şi achiziţioneze materialele de care au nevoie. (…) Din ce m-au informat, decizia de achiziţie au avut-o mai demult, numai că la aceste proceduri de licitaţii nu s-a prezentat nimeni. Cu sindicaliştii din Valea Jiului am discutat de trei ori pe acest subiect, le-am spus că resurse financiare sunt, procedurile au fost demarate, dar nu mai aveţi credibilitate şi nu mai vin companii care să încheie contracte cu voi. (…) Îmi doresc ca tot ce se achiziţionează să cumpere din Românie, dar ţinând cont că suntem o piaţă deschisă, nu putem să intervenim să spunem că stâlpii ar trebui să fie fabricaţi la Gorj sau la Dolj sau în altă parte. Ştiu că nu se mai fabrică în România (stâlpii n.r.), probabil că sunt de undeva de afară”, a mai spus Petcu.

Doi mineri şi-au pierdut viaţa, iar al treilea a fost rănit în urma unei surpări care s-a produs pe 5 octombrie într-un abataj al Minei Lupeni, din Valea Jiului. Victimele făceau parte dintr-o echipă de 11 mineri care lucrau în subteran, opt dintre aceştia reuşind să fugă ori să scape cu viaţă din locul surpării de cărbune.


rootstireaActualitate/EsentialPolitica
'O informare scurtă au făcut, am stabilit ca în baza informării să creăm o comisie, dar vreau să creez această comisie după ce se finalizează şi se înaintează raportul ITM. Dacă aş trimite eu o comisie de la minister care să înceapă să pună întrebări în acelaşi timp şi...

Preluat de la EVZ