HOROSCOP Pe 21 septembrie s-au născut H. G. Wells, Stephen King, Leonard Cohen, Larry Hagman, Marius Popp, Păuniţa Ionescu, Iosif Sârbu, Valeriu Sterian, George Crin Laurenţiu Antonescu.

 

În calendarul creştin ortodox sunt Sfinţii: Codrat şi Proorocul Iona. Nimic în „Kalendar”.

 

Zi fastă. Ultima zi de vară, vară care ţine de la solstiţiul de vară, la echinocţiul de toamnă. Mâine, 22 septembrie, la ora 23:01:45, este echinocţiul de toamnă, Soarele, descendent, taie ecuatorul celest, sursă Obseratorul Amiral Urseanu sub semnătura dr. Harald Alexandrescu. Bun, s-ar putea considera și ziua de mâine că este tot de vară, echinocțiul cade aproape de miezul nopții. Nu în fiecare an.

 

HOROSCOP  Marturisesc că am şi am avut prieteni buni mulţi astronomi. Îmi lipsesc enorm şi îmi sângerează sufletul după Irina Predeanu şi Harald Alexandrescu. Acum, aceşti buni prieteni studiază stelele de aproape, din Mâna lui Dumnezeu. Îmi lipsesc discuţiile interminabile, proiectele la care lucram împreună, apariţiile în public şi la televizor, care făceau mare audienţă.

 

După cum îmi lipseşte Amir Mushirzadeh, doctor în matematică, astronomie şi filozofie, şeful de la Nur-e-Dasht, celebrul observator Lumina Deşertului, ultimă redută a ştiinţei adevărate în calea explicaţiilor absurde, şi el plecat acum câțiva ani, către stele, la venerabila vârstă de 102 ani.

 

Erau astronomi de vârf şi persoane foarte inteligente şi instruite. Poate că aici este explicaţia, de ce ei acceptau să discute corect şi elegant despre astrologie, iar alţi oameni de ştiinţă resping a priori astrologia, cu cuvinte jignitoare. Sufletele mici, chiar cu doctorate, sunt obtuze şi intolerante!

 

HOROSCOP  Îmi amintesc lungile discuţii avute cu Harald în cupola observatorului din Bucureşti. Pe atunci nu era turbulenţa asta atmosferică, nici luminozitatea nocturnă a oraşului, se mai puteau face observaţii bunicele cu marele refractor ecuatorial al amiralului. Dar, importante erau discuţiile noastre. Eu aduceam cafeaua, Harald biscuiţii. Făcuţi în casă, după o reţetă portugheză. Dacă nu ştiaţi, Harald s-a născut în Portugalia, era cu câţiva ani mai mare ca mine. Familia lui a fost un exemplu de patriotism, de atitudine corectă şi de poziţie verticală pe calea istoriei. Diplomaţi, care au refuzat nazificarea României. Harald avea o slăbiciune pentru locul lui natal, pentru Portugalia. Mereu îmi povestea, despre una şi despre alta, istorii lusitane. Eu îi răspundeam cu poveştile mele din Orient, întâmplări adevărate, sau pilde cu Nastratin Hogea. Aveam ce discuta cu Harald.

 

În amintirea Capricornului Harald Alexandrescu, un asteroid îi poartă numele. O corespondentă mi-a scris că Harald nu se purta frumos cu colegii, mai ales cu femeile și țipa la femeia de serviciu de la Observator. Nu am ce obiecta, probabil că așa a fost, dar nu pot să nu-mi amintesc vechiul proverb persan care spune că: cu un rege, trebuie să te porți ca un rege, cu un soldat, ca un soldat, cu un cerșetor, ca un cerșetor.

 

HOROSCOP  Dragi lupi, padawani și hobiți destul de mulți mi-ați scris. Să scriu mai mult, să încep odată noua rubrică, să deschid o școală de jurnalistică, să dau exemplu de ziaristică constructivă, să fac un partid că lumea ar avea încredere în mine, să mă implic mai mult etc etc.

 

Alo, alo, dragii mei, vorbiți cu un pustnic! Îmi sunt străine vanitățile și averile. Nu scriu ca să motivez lumea, așa scriu eu, pentru că așa sunt eu, altfel nu pot să scriu. Sunt un om normal, care judecă după morala mic burgheză și cei șapte ani de acasă, plus o viață de călătorii. Nu doresc să schimb lumea, sunt în afara ei. Am câteva mii de cititori, mereu aceiași. Pe domniile voastre. Mă bucur și consider că mi-am făcut datoria dacă vă prind în magia stării de bine și vă dau niște informații interesante. Un doctor nu poate face o națiune întreagă bine, dar își poate ține pacienții lui sănătoși. Așa fac și eu.

 

Dar nu despre asta doream să vă scriu, ci despre o teorie a conspirației, auzită în weekend de la niște oaspeți străini. Germani.

 

HOROSCOP  Din industria filmulului, caută pe aici niște exterioare, niște locații, pentru un film istoric de mare anvergură. Din una, în alta, s-a adus în discuție și multele catastrofe naturale petrecute acum, într-un timp scurt. Regizorul german, un tip greu, cu multe premii și vreo duzină de filme mari la activ, din nefericire la noi nu se distribuie filmele nemțești, a zâmbit pe sub mustața teutonă și m-a întrebat: ”Mein Herr, chiar crezi că fenomenele astea sunt naturale?”

 

Hopa, zic, o teorie a conspirației! Pe scurt urganele și cutremurele sunt provocate artificial ca să se dea de lucru, să se învioreze economia mondială. Sau, sunt arme în dezvoltare, în experimentare.

 

HOROSCOP  Nu cred că este chiar imposibil să declanșezi un uragan, sau un cutremur. Se știe că exploziile nucleare pot declanșa cutremure, vezi experiența nord-coreeană iar un tir de lasere care încălzește brusc anumite zone ale atmosferei pot produce uragane. Regizorul mi-a arătat o secvență pe Mac-ul lui. 

 

Așa mi-am amintit de omul care aduce ploaia, care …a existat cu adevărat.  Charles Mallory Hatfield nu a fost invenţia vreunui autor dramatic: el s-a născut la sfîrşitul secolului XIX în statul Kansas, S.U.A.  si pînă prin 1910 a fost vînzător de maşini de cusut. Apoi, ca orice american care se respectă, a avut o idee. Cum să producă ploaia! Observase că întotdeauna după marile bătălii apar furtuni întovărăşite de ploi abundente. Hatfield era de părere că fumul produs de praful de puşca era cauza care înclina balanţa naturii.

 

HOROSCOP De altfel, şi vrajitorii pieilor roşii, cînd chemau ploia,  pe lînga dansurile şi  cîntecele folclorice respective, aveau la îndemana un foc de tabară enorm, în care aruncau din cînd în cînd substanţe magice, în general producătoare de fum. Mulţi ani al rînd, Hatfield şi-a experimentat metoda şi a perfecţionat-o la ferma tatălui sau din Kansas. La început, fumul gros şi rău mirositor care se ridica spre cer, dintr-un fel de turnuri înalte de lemn, nu făcea decît să sperie animalele de la fermă. “Omul care aduce ploaia” a schimbat de mai multe ori formula substanţei pe care o ardea şi, la un moment dat, primele rezultate au început să se arate: mai întîi cîteva picături de ploaie, apoi averse, ba uneori, chiar ploi torenţiale.

 

Faima lui Hatfield începe să se răspîndească: ferma lui din Kansas era deosebit de prosperă, deoarece nu-i lipsea niciodată… ploaia !

Charles Hatfield miroase imediat afacerea. De exemplu, mai mulţi fermieri din  San Joaquin îl solicită pe Hatfield să pună capăt secetei care domnea de mai bine de un an in valea lor. Charles işi ridică ciudatele turnuri, dar încheie şi un contract în toată regula. În acel an fermierii, foarte mulţumiţi de ploile “la comandă”,  îi plătesc lui Hatfield 10 000 de dolari, reînnoind comanda în fiecare an. Devenit “profesionist”, Charles Hatfield doreşte să demonstreze întregii Americi valabilitatea metodei sale prin care aduce ploaia.

 

HOROSCOP Işi ofera serviciile oraşului San Diego, care suferea de o secetă cumplită, de mai mult de doi ani. Sistemul de alimentare cu apa al oraşului era compus în principal din lacul arificial Morena, la acea dată, complet golit. Apa potabilă se aducea in oraş de la mari distanţe, cu eforturi greu de închipuit. În ianuarie 1916, Consiliul municipal al oraşului San Diego voteaza angajarea lui Hatfield ca să … aducă ploaia. Contractul încheiat stipula ca suma platită sa fie de 50 000 de dolari dacă Hatfield va fi în stare să umple lacul Morena, fapt ce nu se întîmplase niciodată în istoria oraşului.

 

Hatfield îşi respectă contractul, ridică nişte turnuri de lemn mai înalte ca niciodată şi arde o cantitate dublă din substanţa fumigenă care aducea ploaia. Şi începe să plouă. Numai că după trei zile de ploaie torenţială, mai multe case sunt avariate, pistele de curse de la Tia Juana sunt inundate, iar lacurile artificiale din amonte de Morena sunt umplute, apa trecand peste coronamentul barajului de pămant. O viitura de 20 de metri înalţime se repede la vale, omorînd pe loc peste 50 de persoane. După ce lucrurile se mai potolesc, Hatfield se înfăţişeaza primarului cerîndu-i achitarea obligaţiilor asumate. Nu-şi va primi, însa, banii. Motivul : pagubele produse de ploile lui artificiale s-au ridicat la aproximativ 10 de milioane de dolari. Se spune că Hatfield s-a retras la ferma lui din Kansas unde a mai bricolat vesel cîteva idei , dar pe care nu le-a facut publice – probabil că lumea ar fi arătat altfel… Charles Mallory Hatfield a încetat din viaţă în 1958, fericit că oamenii de ştiinţă, care pînă mai ieri îl combăteau, i-au aprobat principiul de producere a ploilor arificiale prin producerea de microcentre de condensare a vaporilor de apă.

 

rootstireaActualitate/EsentialHoroscop
      HOROSCOP Pe 21 septembrie s-au născut H. G. Wells, Stephen King, Leonard Cohen, Larry Hagman, Marius Popp, Păuniţa Ionescu, Iosif Sârbu, Valeriu Sterian, George Crin Laurenţiu Antonescu.   În calendarul creştin ortodox sunt Sfinţii: Codrat şi Proorocul Iona. Nimic în „Kalendar”.   Zi fastă. Ultima zi de vară, vară care ţine de la...

Preluat de la EVZ