Omul de afaceri turc Resit Tavan, pe numele căruia SUA au formulat cerere de extrădare, a cerut Curţii de Apel Bucureşti să fie plasat în arest la domiciliu şi susţine că demersul americanilor are caracter politic.

Magistraţii au decis, ieri după-amiază, să îl menţină în arest pe omul de afaceri turc, dar au cerut din SUA relaţii suplimentare. Procurorii americani cer extrădarea lui Resit Tavan, pe care îl acuză că ar fi încercat să livreze echipament militar din SUA în Iran, via Turcia, stat membru NATO. Surse apropiate lui Resit Tavan, a cărui familie a venit să asiste la proces, au declarat pentru EVZ că echipamentele în cauză erau, de fapt, două motoare de yacht.

Avocatul omului de afaceri – fostul ministru al Justiţiei Cătălin Predoiu – a formulat o cerere de suplimentare a probatoriului prin care solicită primul mandat de arestare emis de autorităţile americane pe numele lui Resit Tavan.

Predoiu a arătat că omul de afaceri are două mandate de arestare în SUA: unul emis în data de 30 mai, iar altul în data de 28 iunie, iar la dosarul cauzei a fost depus numai acesta din urmă.

„În cererea de extrădare se vorbeşte despre acel mandat din data de 30 mai, pe care nu l-a văzut nimeni. (…) Aici nu e vorba de utilitate, ci de formalism. Frumuseţea unui dosar de extrădare este că nu pune în discuţie conduita persoanei, ci şi conduita statelor”, a declarat avocatul Cătălin Predoiu.

În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Turcul cerut de SUA acuză un dosar politic.

rootstireaActualitate/EsentialJustiţie
Omul de afaceri turc Resit Tavan, pe numele căruia SUA au formulat cerere de extrădare, a cerut Curţii de Apel Bucureşti să fie plasat în arest la domiciliu şi susţine că demersul americanilor are caracter politic. Magistraţii au decis, ieri după-amiază, să îl menţină în arest pe omul de afaceri...

Preluat de la EVZ