O femeie în vârstă de 100 de ani are o poveste demnă de un roman. Și asta din simplul motiv că bătrânica din Buzău nu doarme de peste 7 decenii!

Iar misterul se adâncește atunci când ajungi să dialoghezi cu medicii despre cazul straniu al bătrânei. Aceștia nu pot să explice cum a reuşit femeia să supraviețuiască fără somn, scrie România TV.

Femeia nu a mai dormit deloc de la 26 de ani. Ziua avea grijă de gospodărie, iar noaptea, când toţi cei din jur dormeau, ea făcea croitorie.

Povestea acesteia este relatată de vecini, care mărturisesc că în perioada în care femeia era în putere permanent se vedea lumina aprinsă în camera de lucru. Dimineaţa pleca la CAP, iar noaptea croia, acest ciclu fiind repetat continuu timp de multe decenii.

„De copil o ştiu, pentru că suntem şi vecini. O ştiu că a fost foarte muncitoare. Până la 80 şi ceva de ani a lucrat croitorie, iar la ea lumina nu se stingea niciodată. Plus că a învăţat foarte mulţi tineri meserie. Oamenii o apreciau şi îşi croiau diverse modele de îmbrăcăminte, iar printre cliente au fost şi bunica mea, mama, fina noastră. Era foarte vestită“, spune Sorin Tănase, primarul din Săgeata, localitatea buzoiana unde locuiește bătrâna.

Activitatea intensă a lui tanti Drăguța a continuat și după pensionare. Picioarele și mâinile acesteia au continuat mulţi ani să coasă la bătrâna maşină Singer, pe care o are şi acum în casă. Nu a mai putut să doarmă, chiar dacă ar fi vrut.

Rudele spun că uimirea le era mare atunci când observau că, în ciuda nopţilor albe pe care le făcea, femeia nu simţea oboseală şi nu dădea semne de slăbire fizică. Despre consăteanca lor care nu închidea un ochi noaptea au aflat repede toţi localnicii din Săgeata, de la cei mici, până la cel mai vârstnic. „Mergeam şi noi din când în când la dânsa să o ajutăm la croitorie, noaptea, iar nouă când ni se închideau ochii renunţam. Doamna Drăguţa îşi făcea treaba în continuare, iar dimineaţa o vedeai cum pleacă la muncă fără nicio problemă“, a povestit una dintre vecine.

Deşi literatura de specialitate abundă în informaţii conform cărora lipsa somnului are consecinţe grave asupra sănătăţii, specialiştii în neuropsihiatrie spun că domeniul nu a fost intens explorat. Aceştia bănuiesc că, în cazul femeii din Săgeta, ar fi vorba despre o particularitate genetică extrem de rară, întâlnită doar la delfini şi cetacee.

rootstireaActualitate/EsentialFapt divers
O femeie în vârstă de 100 de ani are o poveste demnă de un roman. Și asta din simplul motiv că bătrânica din Buzău nu doarme de peste 7 decenii! Iar misterul se adâncește atunci când ajungi să dialoghezi cu medicii despre cazul straniu al bătrânei. Aceștia nu pot să...

Preluat de la EVZ