Președintele PSD, Liviu Dragnea, a apreciat joi, după ce ambasadele Statelor Unite și Germaniei în România au criticat propunerile de modificare a legilor justiției, că “urmează să ni se interzică dreptul de a gândi”. Un deputat PSD a cerut “expulzarea de urgență” a diplomatului Hans Klemm.

Şi eu sunt îngrijorat de nişte ambasadori în România care îşi permit să ne interzică şi dreptul de a începe dezbaterea. Urmează să ni se interzică dreptul de a gândi”, a spus Dragnea, joi, în județul Arad.

Şi eu sunt îngrijorat când ambasadorii merg la miniştri în fiecare zi să promoveze interesele unor companii străine. Cine ştie, poate cineva se gândeşte că poate şi asta înseamnă acte de corupţie. Că sigur că dacă aţi merge dumneavostră la un ministru să promovaţi interesele companiei (…) aţi avea o problemă”, a adăugat liderul PSD.

După ce ministrul Justiției, Tudorel Toader, a prezentat pachetul de legi privind justiția, ambasada SUA în România a trimis marți un comunicat în care se declară “îngrijorată” de implicațiile în lupta anticorupție:

“(…) Instaurarea fermă a statului de drept are nevoie de un sistem judiciar puternic și independent, precum și de procurori independenți care pot urmări activitățile infracționale fără imixtiuni politice sau limitări ale actului legal de justiție. Statele Unite au luat cunoștință de propunerile Ministerului Justiției din 23 august cu îngrijorare pentru independența sistemului judiciar. Îndemnăm toți actorii executivi, legislativi și judiciari din România să colaboreze pentru a continua lupta țării împotriva corupției și pentru a asigura credibilitatea instituțiilor sale”

Ambasada Germaniei în România a transmis si ea, ulterior, că este de acord cu remarcele ambasadei SUA.

“Pana in prezent, am aflat despre propunerile complexe privind reforma sistemului judiciar doar dintr-o declaratie oficiala a ministrului Justitiei. Si noi, in calitate de parteneri in cadrul Uniunii Europene, asteptam cu mare interes publicarea acestor propuneri. Salutam asigurarile Guvernului Romaniei de a se consulta, pe larg, pe marginea acestor propuneri, impreuna cu toate partile relevante si interesate. Impartasim ingrijorarea Ambasadei SUA: unele dintre modificarile prezentate ar putea avea repercusiuni directe asupra independentei justitiei, de exemplu prin reorganizarea unor competente care si-au dovedit eficienta”, a spus ambasada Germaniei, potrivit HotNews.ro.

Deputat PSD cere expulzarea ambasadorului SUA

rootstireaActualitate/EsentialPolitica
Președintele PSD, Liviu Dragnea, a apreciat joi, după ce ambasadele Statelor Unite și Germaniei în România au criticat propunerile de modificare a legilor justiției, că 'urmează să ni se interzică dreptul de a gândi'. Un deputat PSD a cerut 'expulzarea de urgență' a diplomatului Hans Klemm. 'Şi eu sunt îngrijorat...

Preluat de la EVZ