Omul de afaceri turc Resit Tavan, pe numele căruia SUA au formulat cerere de extrădare, a cerut Curţii de Apel Bucureşti să fie plasat în arest la domiciliu şi susţine că demersul americanilor are caracter politic. Magistraţii au decis, joi după-amiază, să îl menţină în arest pe omul de afaceri turc, dar au cerut din SUA relaţii suplimentare.

Procurorii americani cer extrădarea lui Resit Tavan, pe care îl acuză că ar fi încercat să livreze echipament militar din SUA în Iran, via Turcia, stat membru NATO.

Surse apropiate lui Resit Tavan, a cărui familie a venit să asiste la proces, au declarat pentru EVZ că echipamentele în cauză erau, de fapt, două motoare de yacht.

Acelaşi lucru a susţinut şi omul de afaceri turc, în ultimul cuvânt: „La biroul din Turcia a sosit un fax de la Ministerul de Finanţe din SUA. În acesta se arată că adevărata problemă o constituie două motoare. (…) N-am făcut nicio afacere ilegală, nu am încălcat legea nicăieri”, a declarat Resit Tavan.

Anterior, avocatul omului de afaceri – fostul ministru al Justiţiei Cătălin Predoiu – a formulat o cerere de suplimentare a probatoriului prin care solicită primul mandat de arestare emis de autorităţile americane pe numele lui Resit Tavan. Predoiu a arătat că omul de afaceri are două mandate de arestare în SUA: unul emis în data de 30 mai, iar altul în data de 28 iunie, iar la dosarul cauzei a fost depus numai acesta din urmă.

„În cererea de extrădare se vorbeşte despre acel mandat din data de 30 mai, pe care nu l-a văzut nimeni. (…) Aici nu e vorba de utilitate, ci de formalism. Frumuseţea unui dosar de extrădare este că nu pune în discuţie conduita persoanei, ci şi conduita statelor”, a declarat avocatul Cătălin Predoiu.

„(…)Admite solicitarea de informaţii suplimentare formulată de apărarea persoanei extrădabile şi dispune efectuarea unei adrese către Ministerul Justiţiei pentru a solicita Departamentului pentru Justiţie al S.U.A. a mandatului de arestare privind persoana extrădabilă din data de 30.05.2017, care a stat la baza solicitării iniţiale de arestare provizorie.Admite proba cu înscrisuri solicitată de apărarea persoanei extrădabile în dovedirea susţinerii neîndeplinirii condiţiilor pentru extrădare, în contextul invocării opoziţiei la extrădare (…)”, se arată în minuta Curţii de Apel Bucureşti.

Resit Tavan este urmărit internaţional de către autorităţile judiciare americane pentru conspiraţie, contrabandă, conspiraţie pentru spălare de bani şi intenţii de spălare de bani pe plan internaţional, inclusiv transferuri frauduloase, în baza unei cereri de arestare provizorie în vederea extrădării, formulată pe 5 mai 2017.

„Faptele reclamate în sarcina acestuia se referă la procurarea şi facilitarea exportului de bunuri (utilaje) de origine americană în Turcia, care ulterior erau exportate în mod ilegal în Iran, şi anume fără licenţă de export eliberată de autorităţile din SUA cu acest scop final, realizând numeroase tranzacţii financiare internaţionale frauduloase”, se arăta într-un comunicat al Parchetului.

rootstireaActualitate/Esential
Omul de afaceri turc Resit Tavan, pe numele căruia SUA au formulat cerere de extrădare, a cerut Curţii de Apel Bucureşti să fie plasat în arest la domiciliu şi susţine că demersul americanilor are caracter politic. Magistraţii au decis, joi după-amiază, să îl menţină în arest pe omul de...

Preluat de la EVZ