Magistrații Judecătoriei Sectorului 4 au publicat, astăzi, motivarea prin carea au decis ca Dumitru Nicolae, zis Niro, condamnat în dosarul Microsoft la 2 ani şi 4 luni închisoare pentru trafic de influenţă, poate fi eliberat condiționat. Judecătorii au reținut că Niro a avut un comportament bun, fiind recompensat de patru ori, că a muncit în perioada de detenție și a participat la activităţi culturale. Decizia judecătoriei nu este definitivă, informează România Tv.

“Instanţa reţine că, în perioada executării pedepsei, condamnatul a avut un comportament corespunzător, nefiind sancţionat disciplinar şi fiind recompensat de 4 ori, din care 3 recompense privind permisiunea de ieşire din penitenciar. Totodată, petentul condamnat a fost folosit la muncă şi a câştigat astfel 36 zile, iar  în prezent execută pedeapsa în regim deschis. Petentul a participat la activităţi cultural educative şi se află la prima analiză a comisiei de propuneri pentru liberarea condiţionată, nefiind cunoscut cu antecedente penale. În consecinţă, având în vedere şi concluziile procesului verbal întocmit de către Comisia pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate, instanţa apreciază că petentul a dat dovezi temeinice de îndreptare”, se arată în motivarea instanţei.

Judecătorul mai reţine că timpul petrecut în închisoare de Nicolae Dumitru a fost suficient pentru reeducarea condamnatului şi că acesta şi-a putut forma o atitudine corectă faţă de valorile sociale, faţă de ordinea de drept şi faţă de regulile de convieţuire socială.

Avocatul lui Dumitru a arătat în timpul şedinţei că Niro a făcut dovada achitării obligaţiilor civile la care a fost obligat prin hotărârea de condamnare, dar şi faptul că s-a apreciat de către Comisia de liberări din cadrul penitenciarului că petentul poate fi liberat condiţionat.

“În acest sens, solicită să se aibă în vedere că petentul a executat fracţia prevăzută de lege, a executat pedeapsa la regim semideschis şi deschis, faptul că din data de 09.05.2017, acesta lucrează 9 ore pe zi în afara penitenciarului, într-o secţie de producere aluminiu, are 4 recompense şi trei permisii de câte o zi, nu este cunoscut cu antecedente penale, are trei copii, unul dintre aceştia fiind minor, are 4-5 firme mari, contribuabile la bugetul de stat, având peste 1000 de angajaţi, a sprijinit sportul de performanţă, a renovat şi ridicat biserici”, se arată în documentul instanţei.

În replică, procurorul DNA a arătat că nu se impune liberarea condiţionată deoarece Dumitru nu a dat dovezi că pedeapsa aplicată şi-a atins scopul, având în vedere numărul redus de programe sociale la care petentul a participat, dar şi faptul că din 564 de zile, acesta a petrecut în arest preventiv  264 de zile.

rootstireaActualitate/EsentialJustiţie
Magistrații Judecătoriei Sectorului 4 au publicat, astăzi, motivarea prin carea au decis ca Dumitru Nicolae, zis Niro, condamnat în dosarul Microsoft la 2 ani şi 4 luni închisoare pentru trafic de influenţă, poate fi eliberat condiționat. Judecătorii au reținut că Niro a avut un comportament bun, fiind recompensat de...

Preluat de la EVZ